Kies je toestel Selecteer hieronder je merk toestel
Apple Samsung Huawei OnePlus HTC LG Google Sony Alcatel Nokia Microsoft Motorola Wiko Honor

Toestellen

Jarenlang was het heel normaal om een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen in combinatie met een abonnement. Door veranderende regelgeving en stijgende toestel en abonnementsprijzen kiezen meer en meer consumenten ervoor om een los toestel te kopen in combinatie met een sim only abonnement. Behalve dat het vaak voordeliger is heb je ook meer vrijheid om te kiezen wanneer je een nieuwe smartphone wil aanschaffen. Maar hoe weet je welk toestel voor jou het meest geschikt is? Daar kom je het snelst achter als je vooraf goed bedenkt wat voor jou belangrijk is. Wat wil je er precies mee gaan doen? Ga je veel fotograferen en filmen? Gebruik je het toestel met name voor social media? En, ook niet onbelangrijk: hoeveel wil je maximaal uitgeven? Dat zijn criteria die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Budget smartphones; toen en nu

Enkele jaren geleden kon je gevoeglijk aannemen dat een smartphone van 250 euro of minder ook echt een stuk minder goed functioneerde dan de veel duurdere alternatieven. Het scherm was niet zo helder en goed afleesbaar. De camera had niet alleen een veel lagere resolutie maar kon eigenlijk alleen maar redelijk fotograferen in vol licht. De processor en het werkgeheugen waren traag waardoor het besturingssysteem niet heel erg soepel en vlot functioneerde. Het opstarten van apps duurde veel langer. En zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te bedenken waarom de aanschaf van een goedkope smartphone vroeger niet altijd de meest verstandige keuze was. Die grote verschillen zijn tussen 2015 en 2017 gaan vervagen en tegenwoordig zijn er dan ook genoeg budget exemplaren die prima presteren. Natuurlijk, er zijn nog steeds zichtbare verschillen tussen een model van 200 euro en een van 800 euro. Maar het is niet meer zo dat je met een budget smartphone per definitie een modderfiguur slaat. Het is een kwestie van de juiste keuzes maken op het gebied van de voor jou belangrijke specificaties zoals cameraresolutie en prestaties, helderheid van het scherm, snelheid van de processor en dergelijke.

Topmodellen laten weinig te wensen over

Elke fabrikant heeft een of meerdere zogenoemde vlaggenschepen. Dat zijn toestellen die uitgerust zijn met alles wat je je maar kunt bedenken. Ze hebben de beste camera – en tegenwoordig zelfs dual-, triple en binnenkort mogelijk vier of vijf camera’s -, het helderste scherm, de snelste processor en de meeste opslagcapaciteit. Apple heeft de iPhone, Samsung de Galaxy S en Galaxy Note en Huawei de P-Series en Mate. Het voert te ver om ze van alle smartphone merken te vermelden maar qua prijs en prestaties hebben ze dezelfde kenmerken. Ze worden uitgerust met de nieuwste en meest moderne onderdelen (processor, camera’s, scherm), materialen (aluminium, RVS, glas), het beste design en hebben een navenant prijskaartje. De fabrikanten besteden in hun reclame-uitingen verreweg de meeste aandacht aan deze vlaggenschepen en veel potentiële kopers laten zich daardoor maar al te graag beïnvloeden. Zeg nou zelf, het is toch cool om de nieuwste en beste smartphone in je handen te hebben. Niks mis mee als je er waarde aan hecht en het toestel binnen je budget past.

‘Wat is de beste smartphone voor mij?’

Het is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. ‘Wat is de beste smartphone voor mij?’ Zonder extra informatie is die vraag eigenlijk niet te beantwoorden. De beste smartphone voor jou is namelijk het toestel dat goed is in hetgeen jij belangrijk vindt en voor de prijs die jij er voor over hebt. Dat laatste is meteen het belangrijkste punt. Bepaal eerst je budget. Het heeft weinig zin om een model van 750 euro te kiezen wanneer je maar 300 euro kunt of wilt besteden. Is je budget bekend? Ga dan bepalen wat voor jou de belangrijkste functies zijn die jou smartphone moet hebben. Gebruik je hem veel buiten, in fel licht? Kies dan een toestel met een helder scherm en liefst ook een (spat)waterdichte behuizing (of neem meteen een waterdicht hoesje erbij). Fotografeer je graag en veel? Zoek dan het toestel met de beste camera in jouw prijsklasse. Film en/of fotografeer je vaker in donkere lichtomstandigheden? Houd daar dan ook rekening mee en kies een toestel met een goede flitser die ook als videolamp kan fungeren of koop een passend camera accessoire erbij. Zo kunnen we nog veel meer criteria bedenken. In de toestelinformatie en de reviews van Mobile Cowboys wordt bij de meeste modellen vermeld waar ze in uitblinken. Doe daar je voordeel mee.

Samsung, Apple, Huawei of toch een ander merk

Tussen 1995 en 2008 waren merken als Nokia, Motorola, Sony, Ericsson en Siemens de marktleiders als het gaat om mobiele telefoons, die toen nog GSM’s genoemd werden. Met de komst van het tijdperk van de slimme mobiele telefoons zijn er nieuwe sterren gaan stralen. Tegenwoordig zijn Samsung, Apple en Huawei de drie grote merken die samen wereldwijd ruime een derde van de mobiele telefoon markt in handen hebben. In Nederland was dat in 2018 zelfs bijna drie kwart! Daarnaast zijn er nog een tiental serieuze merken waarvan enkelen ooit zelf groot waren en die nu strijden om de rest van de mobiele markt. De bekendste daarvan zijn Sony, LG, HTC, Alcatel en Nokia, maar ook OnePlus, Google, ZTE, Xiaomi, Wiko, Wileyfox en zelfs BlackBerry spelen nog mee. Die merken vind je niet allemaal in (online) winkels omdat sommige fabrikanten er bewust voor kiezen de verkoop alleen via hun eigen (online) shops te ontsluiten. Keuze genoeg dus en gezien de marktaandelen van de Top 3, die tussen de 20 en 12 procent liggen, is wel duidelijk dat lang niet iedereen meer, zoals vroeger, automatisch voor een toestel van de drie bekendste en succesvolste merken kiest. Kwalitatief zijn er zeker nog wel verschillen tussen de diverse merken, maar zoals ik eerder ook al schreef, zijn die lang niet meer zo groot als enkele jaren geleden.

Android, iOS of… ?

Er zijn tegenwoordig eigenlijk nog maar twee grote smartphone besturingssystemen. iOS is van Apple en draait alleen op iPhones en iPads. Android is het Open Source besturingssysteem van Google dat eigenlijk op alle smartphones draait waar geen Apple logo op prijkt. Tot voor kort was er ook nog Windows Mobile van Microsoft maar nadat enkele jaren geleden de meeste fabrikanten al besloten hadden dat systeem niet meer te gebruiken, is onlangs Microsoft zelf ook gestopt daarmee. BlackBerry OS was jarenlang het systeem voor de gelijknamige Canadese slimme mobieltjes maar inmiddels is ook die fabrikant overgestapt naar Android. Voor de techneuten onder ons zijn er nog wel enkele specifieke besturingssystemen zoals Jolla en Oxygen, maar die vind je niet terug op toestellen in de winkels en voor iedereen die graag (en veel) apps gebruikt zijn dat ook niet de meest gangbare systemen. In de praktijk is het nu zo dat iOS en Android ruim 99% van alle smartphones bedienen, waarbij aangetekend moet worden dat Android alleen al meer dan 80% marktaandeel heeft. Het ziet er niet naar uit dat deze twee besturingssystemen binnen afzienbare tijd een nieuwe, grote, concurrent krijgen.