Kies je provider Selecteer hieronder je Sim Only abonnement
T-mobile Vodafone Tele 2 Hollandsnieuwe Telfort KPN Ben Simyo Youfone Simpel Robin Mobile

Sim only

De aanschaf van een smartphone in combinatie met een abonnement wordt al enkele jaren gestaag duurder. Sinds april 2017 is bovendien een BKR toetsing en registratie verplicht gesteld voor toestellen waarvan meer dan 250 euro van de aanschafwaarde verrekend wordt in de maandelijkse abonnementskosten. Dat wordt nu namelijk als een lening aangemerkt. Daarom kiezen steeds meer smartphonegebruikers ervoor om het toestel los aan te schaffen en een sim only abonnement erbij af te sluiten. Dat kan niet alleen veel voordeliger zijn maar het geeft je ook meer vrijheid als je wil overstappen naar een andere provider. Bovendien gaan smartphones tegenwoordig langer mee dus hoef je ze niet per se binnen een of twee jaar te vervangen.

Wat is sim only

De naam sim only is bedacht als alternatief voor de welbekende mobiele abonnementen met toestel. Daarbij krijg (lees: koop) je namelijk niet alleen de simkaart met het abonnement van de mobiele provider, maar ook een mobiele telefoon of smartphone. Bij een sim only ontvang je alleen de simkaart van de provider die je in je eigen toestel stopt. Veel moeilijker is het niet. Omdat je zelf je toestel koopt of misschien al hebt, moet je er wel voor zorgen dat dat toestel simlockvrij is. In het verleden was het heel normaal dat wanneer jij een toestel met abonnement van, bijvoorbeeld, Vodafone aanschafte dat toestel dan alleen geschikt was voor simkaarten van Vodafone. Dat heet een simlock. Tegenwoordig zie je dat nauwelijks nog, maar het is wel iets om even te controleren voordat je in zee gaat met een andere provider als die waar je een of twee jaar dat toestel met een tweejarig contract kocht. De stelregel is eigenlijk dat vooral de hele goedkope smartphones, die soms ook een merk- of typenaam van de provider hebben, nog wel eens van een simlock voorzien worden.

Het is voordeliger maar vergelijken loont

De tijd van de ‘gratis’ toestellen die je vroeger bij een nieuw telefoonabonnement kreeg is al lang voorbij. De kosten van een nieuwe smartphone worden al jaren gewoon verrekend in het maandelijkse tarief. Sim only’s beginnen soms al bij een paar euro per maand omdat de kosten voor een toestel daar niet in verrekend worden. Het verschil in prijs wordt gemaakt door de grootte van de belbundels, sms bundels en databundels die je nodig hebt. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je tussen de 10 en 50 euro per maand voordeliger uit kunt zijn. De exacte hoogte van de besparing hangt ook af van welk toestel je bij een abonnement neemt. De meeste providers delen, bij een contractlooptijd van twee jaar, de prijs van het toestel door 24 en tellen dat bedrag op bij het maandbedrag voor de belbundels, sms bundels en databundels. Soms wordt wel eens iets van korting gegeven, maar dat geldt ook voor de sim only aanbiedingen. Dan krijg je bijvoorbeeld dubbele data of enkele euro’s korting op je maandbedrag. Om de beste aanbieding van het moment te vinden moet je vooral even onze vergelijker raadplegen.

Maandelijks opzegbaar? Niet altijd!

Wanneer je een abonnement met toestel neemt dan zit je altijd vast aan een contractduur van minimaal één maar meestal twee jaar. Je moet de kosten voor de smartphone immers afbetalen. Wil je tussentijds opzeggen dan kan de boete die je daarvoor moet betalen flink oplopen, tot wel 100% van de totale kosten van de resterende looptijd. Met een sim only heb je daar geen last van. Ten eerste worden in de maandelijkse kosten geen bedragen voor een op afbetaling gekochte smartphone meegerekend en ten tweede bieden sommige providers maandelijks opzegbare abonnementen aan. In sommige gevallen moet je daarvoor wel iets meer betalen, maar dat ligt maximaal rond de 1 à 2 euro per maand. Je moet zelf bepalen of de vrijheid van maandelijks kunnen opzeggen, of overstappen naar een andere provider, jou die extra euro waard is. Zoek wel van tevoren goed uit of de provider van jouw keuze maandelijks opzegbaar is.

Een 1 of 2-jarig sim only abonnement?

Net als de abonnementen met toestel worden veel sim only’s ook met een langere looptijd aangeboden. De provider wil jou natuurlijk zo lang mogelijk als klant behouden en korting geven op de maandprijs bij een langer lopend contract is een van de manieren die ze hierbij inzetten. Bij Simpel kan je dat zomaar 2,50 per maand schelen. Ook dit is een afweging die iedereen zelf moet maken maar bedenk wel dat het overstappen van de ene naar de andere provider ook geld kost. Denk bijvoorbeeld aan aansluitkosten. Die bedragen, afhankelijk van de provider, gemiddeld tussen de 10 en 30 euro. Of het dus zo verstandig is om elk jaar of als je kiest voor maandelijks opzegbaar, meerdere keren per jaar van provider te wisselen omdat je een paar euro per maand kunt verdienen is dus nog maar de vraag. Ben je niet van plan om snel over te stappen en wil je goedkoper uit zijn, dan is een looptijd van twee jaar vaak de meest gunstige optie.

Kies de juiste bundels

Kies je voor een sim only dan is de kans groot dat je dat doet omdat je prijsbewust bent. Staar je echter niet blind op extreem lage tarieven van aanbieders. Zorg ervoor dat je de bundel – het aantal belminuten, sms’jes maar vooral de hoeveelheid MB’s of GB’s data - kiest die bij jou past. Een sim only van 7 euro per maand waarbij je 50 belminuten en 250MB data krijgt klinkt heel goedkoop. Echter als jouw gebruik ertoe leidt dat je regelmatig meer minuten, sms’jes of MB’s gebruikt dan de bundel toelaat, dan zullen de kosten uiteindelijk hoger oplopen dan wanneer je een iets duurdere bundel gekozen zou hebben. De tarieven per MB, minuut of sms bij het zogenoemde buiten-de-bundel-verbruik zijn bijna altijd duurder namelijk. Dan kun je bij het afsluiten beter voor een iets duurdere bundel met meer minuten, sms’jes en MB’s kiezen. Een handige tip: Als je al een abonnement hebt, kijk dan naar je historische verbruik en pas de bundels van je nieuwe sim only daar dan op aan. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt die straks duurder uitvalt dan verwacht.

3G of 4G?

De goedkopere sim only’s hebben niet alleen krappe databundels maar bieden vaak ook alleen 3G datasnelheden. Wanneer jij je smartphone alleen gebruikt voor facebook, whatsapp (chatdiensten) en muziek streamen (Spotify bijvoorbeeld) dan is een 3G verbinding vaak voldoende. Wil je veel en snel internetten, zoals video’s kijken en/of streamen, dan kun je beter voor een variant met 4G kiezen. Vanzelfsprekend heb je dan ook een grotere databundel nodig. De meeste providers houden daar wel al rekening mee. De goedkopere sim only abonnementen met 3G hebben bijvoorbeeld een databundel van 250 of 500 terwijl de snellere 4G varianten beginnen bij 1GB maar vaak ook 2, 5 of 10GB databundels hebben. Ook hier geldt dat je bij het maken van een keuze voor een nieuw sim only even moet overwegen waarvoor en hoe jij je smartphone gaat gebruiken. Toegegeven, er zijn best wel wat criteria waar je aan moet denken voordat je je keuze maakt, maar goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt pijn (lees: hogere kosten) achteraf. Verlies bij het maken van al die keuzes echter ook niet je maximaal te besteden budget uit het oog. Dat is minstens zo belangrijk.

Sim only van een MNO of een MVNO?

Nederland telt momenteel vier landelijke providers met een eigen mobiele (4G) netwerk. Dat zijn de zogenoemde Mobile Network Operators (MNO). Daarnaast zijn er nog tientallen MVNO’s, waarbij de V staat voor Virtual. Dat zijn providers die geen eigen mobiele netwerk hebben maar gebruik maken van een van de vier landelijke netwerken. In de volksmond wordt wel eens beweerd dat een abonnement van een MVNO vaak minder goed bereik heeft dan die van de MNO wiens netwerk gebruikt wordt. Dat berust grotendeels op een misverstand en dat kan het beste aan de hand van een voorbeeld uitgelegd worden. ‘Simpel’ is een MVNO die gebruik maakt van het T-Mobile netwerk. Het netwerkbereik voor klanten van Simpel is identiek aan dat voor klanten van T-Mobile. Daar wordt geen onderscheid in gemaakt. Wat wel kan, en ook gebeurt, is dat omwille van het lagere sim only tarief andere maximale datasnelheden worden aangeboden. Een 4G variant van T-Mobile, waarvoor je 35 euro per maand betaalt, heeft een maximale downloadsnelheid van 225 Mbps. Een 4G abonnement van Simpel, voor 7,50 euro per maand, biedt een maximale downloadsnelheid van 75 Mbps. Het bereik is dus niet slechter, maar de verbinding iets trager.

Mini, micro of nano simkaart

Wanneer je voor een sim only kiest dan moet je wel controleren welk type simkaart jouw smartphone nodig heeft. Ooit, maar dat is meer dan 20 jaar geleden, waren simkaarten even groot als een bankpas of creditcard. Daarna kwam de zogenoemde mini sim. Die had een afmeting van nog maar 25 x 15 millimeter, maar ook die wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. Je zou ze nog kunnen terugvinden in oude mobiele telefoons en smartphones en sommige speciale, zogenoemde, seniorentelefoons. In 2003 verscheen de micro sim. Die was met 15 x 12 millimeter weer een stuk kleiner en die wordt ondanks het feit dat we sinds 2012 ook de nano sim kennen (12.3 x 8.8mm), nog steeds gebruikt. Wanneer je een nieuwe smartphone koopt die een kleinere simkaart ondersteunt, dan zul je het kaartje dus moeten omwisselen. Soms wordt van een micro sim een nano sim gemaakt. Daarvoor zijn speciale kniptangen te koop. De meeste providers leveren tegenwoordig overigens een simkaart in drie maten. Het is een mini sim waar je, afhankelijk van welke maat je nodig hebt, een micro of nano sim uit kunt drukken.

Nadeel: aanschafkosten smartphone ineens betalen

Een sim only abonnement heeft vele voordelen. Kleven er dan helemaal geen nadelen aan? Nee, niet echt, maar er is wel een kanttekening bij te plaatsen. Wanneer je een sim only abonnement neemt en je hebt al, of nog, een goed werkend toestel waar je tevreden over bent, dan zul je direct kunnen profiteren van lagere maandkosten. Ben je ook op zoek naar een nieuwe smartphone dan moet je er rekening mee houden dat je de kosten voor dat toestel in één keer helemaal moet betalen. Kies je dan voor de nieuwste Samsung Galaxy, Apple iPhone of Huawei Mate, dan kunnen die kosten oplopen van 700 tot ver boven de 1000 euro. Daar staat dan wel tegenover dat je met de nieuwe BKR regels voor abonnementen met toestel die begin 2017 in Nederland ingevoerd zijn, niets te maken hebt. En zeg nou zelf, het is toch veel verstandiger om te sparen voor een nieuwe smartphone dan er geld voor te lenen, al dan niet verkapt in de prijs van je abonnement. Toch?

Tip: Goedkoop is al lang niet meer altijd duurkoop

Het nadeel van de aanschafkosten voor een nieuwe smartphone kan met deze tip grotendeels weggepoetst worden. Enkele jaren geleden waren de goedkopere smartphones vaak ook een heel stuk minder qua prestaties. Als je een goed scherm, camera en snelle processor wilde hebben dan werd je min of meer gedwongen een smartphone van 500 euro of meer aan te schaffen. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Ja, de hele dure, high-end smartphones zijn nu nog veel prijziger, tussen de 700 en 1300 euro, maar er zijn ook hele goede alternatieven beschikbaar met een prijskaartje dat onder de 400 euro ligt. In het dagelijks gebruik zijn die niet of nauwelijks trager dan de grote dure concurrenten. De verschillen liggen in de grootte en resolutie van het beeldscherm, de resolutie en mogelijkheden van de camera en de keuze van materialen. Als je bereid bent om daarin wat concessies te doen dan kun je letterlijk voor een paar honderd euro een smartphone aanschaffen waarmee je prima vooruit kunt. En dan zijn die eerder genoemde hoge aanschafkosten ineens niet zo hoog meer.