Nieuws
26 september 2019 - Luc Meijs

Xiaomi tilt flexibele smartphone naar hoger niveau Mi MIX Alpha 5G, het kan altijd nog duurder

De Chinese fabrikant Xiaomi presenteert een wel heel bijzondere concept smartphone. De Xiaomi Mi MIX Alpha 5G is een ontwerp zoals we dat nog nooit hebben gezien. Waar de Mi MIX serie altijd al om concept smartphones draaide die je ook gewoon kunt kopen, valt de nieuwe Alpha waarschijnlijk buiten het budget van menig consument. Het toestel zal in eerste instantie voornamelijk op kleine schaal geproduceerd worden en - mits de vraag stijgt - zal de fabrikant kijken naar mogelijke massaproductie. Als je dacht dat de Samsung Galaxy Fold of Huawei Mate X al duur was, dan houd je maar vast. De Xiaomi Mi MIX Alpha 5G heeft een adviesprijs meegekregen van maar liefst 19,999 Yuan. Grofweg omgerekend naar euro's is dit een bedrag van rond de 2600 euro, exclusief btw en eventuele importkosten…
 

Surround display
 
Wat de Xiaomi Mi MIX Alpha zo bijzonder maakt is de combinatie van design met de allernieuwste technologieën. Deze smartphone is de eerste met een curved display dat bijna helemaal rondom het toestel gewikkeld is. Je ziet enkel een strip aan de achterkant waarin de camera’s zich bevinden en aan de boven/onderkant van het toestel voor de laadpoort, speakers etc. Dankzij deze toepassing realiseert de Mi MIX Alpha een screen to body ratio van maar liefst 180.6%. Deze toepassing is werkelijk adembenemend. De Alpha is gemaakt van een enkel lichtgewicht titanium frame, de strip waarin de camera’s zitten is gemaakt van een keramisch materiaal en het glas ter bescherming van de camera’s zou bestaan uit saffier. In de camerastrip zitten alle antennes en modems waarmee het toestel toegang heeft tot je standaard wifi, bluetooth en zelfs 5G netwerk.
 

Fysieke knoppen zijn ook niet meer aanwezig gezien het toestel enkel uit (bijna) alleen een scherm bestaat. Xiaomi heeft hier een toepassing gevonden die we al bij de Huawei Mate 30 zagen: drukgevoelige zijkanten. De curved edges van het toestel kunnen dankzij sterke haptic motortjes een virtuele knop simuleren, hiermee kun je bijvoorbeeld een aan/uit knop maken of volumeknoppen en een camerasluiterknop. Onder het scherm zit display acoustic technologie voor je oortelefoonspeaker en een ultrasonic nabijheidssensor. Deze technieken zijn allemaal nodig gezien het toestel slechts minimale bezels aan de boven- en onderkant heeft. Als je het all-screen toestel vasthoudt, denk je natuurlijk: hoe zit het dan met het per ongeluk aanraken van de zijkanten? Xiaomi heeft hier naar eigen zeggen een oplossing voor gevonden in de vorm van verschillende sensoren en AI algoritmes die dit soort verkeerde aanrakingen moeten voorkomen.
 
Hardware & Specs
 
Hoewel de fabrikant geen in depth specificaties liet zien over het toestel, hebben we wel een aantal bevestigde technische gegevens kunnen opvissen over dit revolutionaire device.
 

Het mag met zijn 7.92 inch formaat duidelijk zijn dat dit geen toestel voor kleine handjes is. Verder is er de laatste chipset in terug te vinden met meer dan genoeg werkgeheugen en opslag. De batterij van het toestel is niet bijzonder groot in verhouding met het formaat, echter is de 40W fast charge een fijne toevoeging zodat je snel weer een lading accu hebt in tijden van nood. Aangekomen bij nog een primeur die dit toestel ter beschikking heeft, ‘s werelds eerste 108 megapixel camera. De Samsung ISOCELL Bright HMX sensor is tot stand gekomen door een samenwerking tussen deze Koreaanse fabrikant en het Chinese Xiaomi. Deze primaire sensor betreft een ultra large variant met f/1.69 aperture die extreem gedetailleerde kiekjes kan schieten met een resolutie van 12032 x 9024 pixels. Verder is er nog een 12 megapixel telephoto lens aan boord met 2x optical zoom en een 20 megapixel ultra wide lens met een 117 graden field of view. Deze camera setup ondersteunt ook 1.5cm macrofoto’s. Een selfiecamera is niet aanwezig gezien je het toestel kunt omdraaien en met de hoofdcamera’s een selfie kunt maken.
 

Voorlopig zal de Xiaomi Mi MIX Alpha niet verkrijgbaar zijn in Europa, buiten grijze import om. Zoals al eerder aangegeven gaat de fabrikant eerst aan de slag met een gelimiteerd aantal devices en mocht de vraag naar het toestel dusdanig hoog zijn, dan gaat de fabrikant over op massaproductie. Hieronder nog wat productvideo’s rechtstreeks afkomstig van Xiaomi;