Nieuws
06 juli 2018 - Ron Smeets

Xiaomi harkt ‘slechts’ 2.6 miljard euro binnen met beursgang rump zal ‘blij’ zijn dat minimaal 1.1 miljard daarvan afkomstig is van Amerikaanse beleggers

Xiaomi heeft vandaag met de beursgang op de aandelenbeurs van Hong Kong ruim 2.6 miljard Euro – omgerekend zo’n 24 miljard Hong Kong dollars (HKD) – opgehaald. Dat lijkt, en is, veel geld maar Xiaomi had op (veel) meer gehoopt. Het wordt nu afwachten wat de koers van het aandeel Xiaomi – dat nu op 17 HKD staat – gaat doen wanneer de handel aanstaande maandag definitief begint.

Veel geïnteresseerden, (te) weinig kopers
Xiaomi had voorafgaand aan de uitgifte haar aandelen geprijsd tussen de 17 en 22 HKD. Volgens de fabrikant overschreed de interesse voor de aandelen acht keer de beschikbare uit te geven aandelen. Echter, handelaren lukte het enkele uren voor de beursgang niet om de aandelen voor de bodemprijs te verkopen. Er werd wel op geboden, maar 5 tot 11% onder de laagste prijs van 17 HKD. Toch vreemd als tijdens de voorinschrijving er al acht keer meer interesse was dan beschikbare aandelen. Doordat de prijs van de aandelen Xiaomi onder de verwachte waarde bleef is het bedrijf in een klap een stuk minder waard geworden. Oorspronkelijk dacht de Chinese fabrikant dat de aandelenuitgifte het bedrijf naar een beurswaarde van meer zo’n 85 miljard euro te tillen. Door de lage koers is dat nu amper 47 miljard.

Amerikaanse investeerders hadden wel interesse
Het zal Trump verblijden – maar niet heus – dat ruim 1.1 miljard van de 2.6 miljard die vandaag door Xiaomi bij elkaar geharkt werd afkomstig is van twee grote institutionele Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Het is nog maar de vraag of de kopers van het eerste uur hun geïnvesteerde geld terug zullen verdienen. Laat staan dat ze winst maken. De afgelopen maanden gaat het namelijk bepaald niet goed met Chinese tech bedrijven op de beurs van Hong Kong. Het aandeel Razer bijvoorbeeld, maker van gaming laptops, -accessoires en een gamephone, is acht maanden na de beursgang nog minder dan de helft waard van de uitgifteprijs. Het is voor Xiaomi, en de investeerders, te hopen dat hen hetzelfde lot niet treft. Helaas ligt dat niet helemaal in de handen van de fabrikant zelf. Sinds enkele maanden zorgt angst voor een Chinese crisis ervoor dat investeerders de beurs van Hong Kong de rug beginnen toe te keren. Dat resulteerde onlangs in het eerste kwartaalverlies van de index in zes jaar. Niet de beste tijd om een beursgang te plannen dus, maar dat wisten ze bij Xiaomi natuurlijk vooraf ook niet.

Via