Nieuws
03 juni 2019 - Luc Meijs

WWDC 2019: De iTunes days are numbered Na 18 jaar (trouwe) dienst is het tijd voor verandering

Vandaag vindt alweer de 30e Worldwide Developers Conference van Apple plaats. In het McEnergy Convention Center in San Jose California, werpen we onze eerste blik op het nieuwe MacOS 10.15, WatchOS 6, TvOS 13 en iOS 13. Buiten deze line up aan software gaan er ook geruchten dat de fabrikant hun langverwachte nieuwe versie van de Mac Pro zal aankondigen of zelfs tonen. Wij zullen ons voornamelijk focussen op het nieuwe WatchOS en de veranderingen in iOS 13, met daarbij de compleet vernieuwde versie van iTunes. Na 18 jaar deel te hebben gemaakt van ons leven, is de tijd gekomen om afscheid te nemen van het misschien wel meest gehate programma op deze aardbol (al komt Windows ME wel heel erg in de buurt van deze titel).
 
WatchOS 6
 
De belangrijkste en grootste update die we kunnen verwachten in WatchOS 6 is een eigen App Store. Gebruikers kunnen dan snel en gemakkelijk apps downloaden vanaf hun pols. Bovendien heeft een eigen Watch App Store enkel apps die beschikbaar zijn voor je horloge. Verder kunnen we een vernieuwde Health App verwachten waarmee de fabrikant een aantal nieuwe features zal introduceren; een ‘Dosis-App’ voor het bijhouden van medicatie en meldingen wanneer je deze moet innemen, een ‘Cycles-App’ voor de menstruatiecyclus van de vrouw. Er schijnt ook een feature in de maak te zijn die omgevingsgeluiden, het volume om je heen en die van je earbuds meet, hiermee kun je het volume optimaliseren. Apple zal tevens een Calculator app, Voice Memos app en een Audioboek app toevoegen. Ook wordt verwacht dat de fabrikant Animoji en Memoji stickers voor de Apple Watch zal uitbrengen. Qua functionaliteit wordt de Watch ook nog uitgebreid met functies als de status van audioboeken, weer/regen data, het niveau van externe ruis en de batterijduur. Ook zal Apple een aantal nieuwe wijzerplaten introduceren waaronder een Gradient, die verloopt in de door de gebruiker gekozen kleuren, twee nieuwe X-Large Watch Faces met grotere nummers en lettertypes, en een California-wijzerplaat die een iets meer klassieke look heeft met een mix van Romeinse en Arabische cijfers. De reeds bestaande Solar Analog Face krijgt een compleet nieuw ontwerp met een wijzerplaat die op een zonnewijzer lijkt.
 

iOS 13 en de uitvaart van iTunes
 
De laatste nieuwe update naar het besturingssysteem van iPads en iPhones brengt een aantal veranderingen met zich mee. Een van de meest besproken en al gelange tijd verwachte updates zal de nieuwe Dark Modus zijn. Hoewel sommige smartphonefabrikanten deze reeds in hun eigen skin verwerkt hebben was het nog aan Apple en Google om dit volledig op te nemen in hun mobiele gamma. Waar deze Dark Modus al geïntroduceerd was voor MacOS Mojave zal deze er bijna hetzelfde gaan uitzien op alle mobiele devices van de fabrikant. De iOS Dark Modus heeft een net iets donkerdere tint en zal volgens de geruchten via de reguliere settings of het Control Center geactiveerd kunnen worden. Hieronder een aantal voorbeelden van deze langverwachte modus voor iOS:
 

iOS 13 zal volgens verdere geruchten over een volledig nieuw ontworpen home screen beschikken, voor zowel iPhone als iPad. Apple CarPlay zal een vernieuwde interface krijgen en er zullen op zowel iPhone als iPad nieuwe multitasking features komen. De fabrikant werkt ook nog aan een aantal Cross-platform apps tussen iOS en MacOS. De volume HUD van iOS zal ook aangepakt worden en krijgt een nieuw uiterlijk wat eindelijk niet meer een kwart van je scherm wegneemt:
 

Een aantal bestaande apps zal flink wat updates krijgen; zo krijgt de Messages app van Apple een soort WhatsApp avatar feature, waarmee gebruikers een profielafbeelding/naam kunnen instellen en kiezen wie deze ziet. De Mail app van iOS krijgt een duidelijkere filter waarmee je mails sneller kunt zoeken, zoals ‘reclame’, ‘aankopen’, ‘reizen’, ‘niet belangrijk’ etc. Bovendien wordt er ook nog een wachtrijoptie toegevoegd voor het later lezen van mails en een tool omcontacten te blokkeren. De fabrikant werkt ook nog aan een nieuwe App die Find My Friends en Find My Phone combineert. Deze app zal naar verwachting onder de naam ‘Find My’ geïntroduceerd worden. Met deze gloednieuwe app kun je andere Apple-apparaten volgen, zelfs als deze niet verbonden zijn met een wifi of mobiele netwerk. Het zou nog eens goed kunnen dat deze app een overkoepelende/verzamel-app wordt met de oude functies van Find My iPhone en Find My Friends. Er zal volgens geruchten ook nog een soort ‘Tag’- functie in deze nieuwe app verschijnen waarmee je objecten of locaties kunt labelen, wanneer je apparaat dan te ver van het gelabelde object komt krijgt de gebruiker een waarschuwing.
 
iTunes zal na 18 jaar dan eindelijk verdwijnen! Het programma wat nog steeds uitziet en functioneert als een soort oude Windows Media Player of Winamp is al jaren een doorn in het oog van menig iOS-gebruiker. Een grote wirwar van informatie, niks stond gecategoriseerd en het overall plaatje was immens verwarrend. Recent heeft Apple al hun social media paginas op Facebook en Instagram leeggehaald en verplaatst naar die van Apple TV. Wat verwacht wordt is dat Apple iTunes lostrekt in aparte onderdelen en deze als losse apps in iOS verwerkt: zo komt er een losse Music App, TV App en Podcasts App. Volgens gelekte screenshots zou het design van iTunes ietwat herkenbaar terugkomen in de nieuwe apps, echter veel overzichtelijker en voornamelijk fijner in gebruik. Hieronder de vermoedelijke nieuwe interface:
 

We kunnen duidelijk het een en ander verwachten van de Amerikaanse fabrikant: grote en kleine updates naar besturingssystemen en hoognodige veranderingen. Als je het mij vraagt zet Apple hiermee alvast een goede stap vooruit, op koers naar weer een innovatieve en vooruitstrevende fabrikant worden. Dit alles is alvast een goede voorbode voor het andere grote Apple event in september. Ik ben benieuwd of Apple de grotere veranderingen ook aandurft op gebied van hardware.
 
Bronnen: 9to5Mac, The Verge