Toestellen
15 april 2015 - Ron Smeets

Wat kost de Galaxy S6 edge in losse onderdelen? Nieuwste Samsung vlaggenschip is duurder om te maken dan de iPhone 6 Plus

Samsung heeft met de Galaxy S6 edge, zo blijkt uit berekeningen van IHS, de duurste, om te produceren, smartphone van de wereld op de markt gezet. De losse onderdelen van de 64GB versie van de Galaxy S6 edge kosten namelijk $ 290,45 (€ 275,94). De kostprijs van de iPhone 6 Plus (64GB) ligt met $ 240,05 ruim 50 dollar lager. Bijzonder is wel dat de Galaxy S6 Edge prijs in de VS 50 dollar lager is dan de prijs van de iPhone 6 Plus. Hier in Europa ligt de prijs van de Galaxy S6 edge juist 50 euro hoger dan die van de iPhone 6 Plus. De conclusie die IHS trekt dat Samsung dus minder winst maakt op een toestel dan Apple is alleen van toepassing op de Amerikaanse markt. Bij ons heeft de Koreaanse fabrikant het verschil in kostprijs netjes (nou ja ;)) doorberekend in de verkoopprijs.

Het zal niemand echt verbazen dat het gebogen display het duurste onderdeel van de Galaxy S6 edge is. Die kost namelijk 85 dollar. Het vlakke scherm van de Galaxy S6 is 24 dollar goedkoper. Voordeel is wel dat Samsung die bedragen moet betalen aan haar eigen display fabriek. Een beetje 'broekzak vestzak' dus. Dat geldt ook voor de octa core Exynos processor ($ 29,50), het geheugen ($ 25,00) en de RAM module ($ 27,50). Allemaal onderdelen die door de Koreaanse fabrikant zelf geproduceerd worden. Hieronder staat een totaaloverzicht van alle onderdelen, en de kosten, van de Galaxy S6 edge.

Bij het berekenen van de kostprijs voor een product is een optelsom van de kosten voor alle lossen onderdelen natuurlijk niet voldoende. De tijd, en geld, die een fabrikant steekt in de ontwikkeling van een nieuw product zijn ook waardevol, evenals de kosten voor distributie en marketing (reclame en dergelijke), Die laatste twee factoren zijn echter moeilijk door te rekenen in de kostprijs per product omdat daarbij ook het aantal verkochte producten meegerekend moet worden. Die gegevens zijn kort na de onthulling natuurlijk nog niet voor handen, Hoe dan ook, rekensommetjes en bedragen zoals die hierboven beschreven worden geven wel een goede indicatie voor de kostprijs van de verschillende, in dit geval, smartphones.

Bron