Nieuws
25 mei 2015 - Ron Smeets

Wat is de beste provider voor regelmatige reizigers binnen de EU? KPN, Vodafone en T-Mobile denken duidelijk verschillend over roaming bundels en kosten

Zoals de vlag er in Straatsburg en Brussel nu bij hangt wordt het afschaffen van de roaming kosten binnen de EU, dat gepland stond voor 15 december, nog even uitgesteld. Mogelijk zelfs tot ergens in 2018. Door het vrij verkeer, ook voor werk, van personen binnen onze Europese Gemeenschap, komt het steeds vaker voor dat we in het ene land werken en in een ander wonen. Dan ontkom je er bijna niet aan om roaming op je smartphone aan te zetten.

Nu is het in dit specifieke geval, wonen in Nederland en werken in één ander land, nog wel redelijk goed op te lossen. Je koopt een dual-sim toestel en die vul je met een simkaart uit je thuisland en eentje uit het land waar je werkt (prepaid of abonnement). Maar wat als je regelmatig, privé of voor je werk in meerdere landen vertoefd en je niet het geluk hebt dat je baas daarvoor een toestel en abonnement beschikbaar stelt? Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagen- of buschauffeurs. Dan wordt het een stuk lastiger en moet je op zoek naar de meest betaalbare oplossing die voor alle landen waar je regelmatig bent geschikt is.

Zolang er binnen de EU nog altijd roaming kosten in rekening gebracht mogen worden doe je er in ieder geval verstandig aan om de oplossing te zoeken vanuit het land waar je het meest vertoefd. Roamen kost altijd meer dan bellen, mobiel internetten (App'en, facebook etc) en sms'en vanuit je thuisland. In ons geval is dat natuurlijk Nederland. Daar zal ik dan ook de zoektocht naar de beste EU oplossing starten.

Hieronder heb ik de buitenland bundels en opties van de diverse providers met elkaar vergeleken en voor elke optie ook aangegeven wanneer die meer of minder geschikt is voor een bepaalde woon/werk situatie. Ik zal, waar mogelijk, onderscheid maken tussen een verblijf van maximaal 5 dagen per maand in het buitenland is, 6 tot 10 dagen en 11 tot 20 dagen (de vrachtwagenchauffeurs of forenzen die in meerdere landen vertoeven.

De drie grote providers, KPN, Vodafone en T-Mobile, hebben zogenaamde buitenland bundels. Helaas zijn die voor particuliere klanten vooral afgestemd op vakanties. Ofwel wanneer je een paar dagen, week of twee weken aaneengesloten naar het buitenland reist. Ben je elke week enkele dagen in het buitenland dan zijn dit soort bundels over het algemeen niet zo voordelig omdat ze een vaste looptijd (start- en stop datum) hebben. Neem je een bundel van twee weken (14 dagen) die je op de 10e van de maand laat ingaan, dan verloopt deze, ongeacht het verbruikte tegoed, op de 24e. Wanneer je in die periode maar enkele dagen in het buitenland vertoefd hebt dan 'gooi' je dus bel- en datategoed weg. Zonde!

De buitenland bundels van de providers verschillen nogal. Niet zozeer wat betreft de kosten van belminuten en MB's, want die tarieven zijn aan Europese maxima gebonden. Het verschil zit hem in de tegoeden (MB's, SMS'jes en belminuten) die je krijgt en de geldigheidsduur van de bundels. Wanneer je voor het afsluiten van je nieuwe abonnement weet dat je vaker, en misschien ook wel onregelmatiger, in het buitenland (meer dan één land) verblijft dan is het goed om de verschillende aanbiedingen van de providers te toetsen aan jouw voorwaarden.

Voor zakelijke gebruikers bieden sommige providers meer 'buitenland' oplossingen. maar dan moet je wel ook rekening houden met hogere maandkosten. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot enkele tientallen euro's extra.

1. KPN

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een abonnement KPN is voor particuliere klanten die regelmatig in het buitenland vertoeven eigenlijk niet de beste keuze. De groene provider heeft geen EU belbundels, tenzij je een zakelijke klant bent of een prepaid simkaart hebt. Vooral dat laatste klinkt, en is, erg onlogisch. Zeker voor de provider die vaak voorop loopt, zoals bij de uitrol van 4G en 4G roaming!

Wil je in het buitenland, binnen de EU, regelmatig bellen of gebeld worden dan heeft KPN alleen een bundel voor de buurlanden (Duitsland en België). Die kost 5 euro per maand en levert pas winst op wanneer je meer dan 22 minuten belt (of 72 minuten gebeld wordt). Particuliere klanten die buiten deze buurlanden in de EU (inclusief Zwitserland en Andorra) willen bellen en gebeld worden moeten gewoon het standaard tarief afrekenen; 23 cent per minuut als je belt en 7 cent per minuut wanneer je gebeld wordt. Een sms versturen kost 8 cent. Het moge duidelijk zijn dat de extra kosten, wanneer je mobiel belt in het buitenland, redelijk snel kunnen oplopen.

Voor datagebruik binnen de EU heeft KPN voor particulieren wel diverse opties. Je kunt dan kiezen uit de drie volgende bundels:
- € 2,50 voor 50MB per dag
- € 5,00 voor 100MB per week
- € 10,00 voor 200MB per maand
Wanneer je iedere maand minimaal 5 dagen in het buitenland vertoefd dan is de maandbundel (10 euro) altijd de meest voordelige keuze. Je moet er wel rekening mee houden dat je de maandbundel iedere maand weer opnieuw dient aan te zetten via een SMS of MyKPN. Dat geldt ook voor de dag- en weekbundels maar daarvoor klinkt dat ook een stuk logischer. Het komt er in ieder geval op neer dat de dag- en weekbundel niet elke dag of week opnieuw verlengd wordt, tenzij je zelf actie onderneemt.

Wil je toch een EU belbundel afsluiten bij KPN dan moet je een zakelijk abonnement nemen. De kosten daarvan variëren van 12,50 tot 37,50 per maand (afhankelijk van de grote van de bel- en data bundels). Vervolgens kun je voor 5 euro per maand 100 belminuten en sms'jes binnen de EU verbruiken. Desgewenst wordt die bundel telkens automatisch vernieuwd wanneer je door je toegoed heen bent. Bij deze zakelijke abonnementen kun je bovendien profiteren van een databundel met iets betere voorwaarden. Die kost 5 euro per 100MB maar is de hele maand geldig en wordt, net als de belbundel desgewenst 'gestapeld' worden. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de limiet voor de maximale roaming kosten zoals die door de EU ingesteld is. Met andere woorden na 10 bundels wordt de automatische verlenging stopgezet.

2. Vodafone

Bij een Vodafone sim only of abonnement met toestel is kiezen voor de juiste bel- en databundels binnen de EU al een stuk eenvoudiger dan bij KPN en je hebt ook iets meer keuze. De rode provider biedt verschillende opties voor regelmatige reizigers binnen de EU die bovendien ook erg interessant zijn voor personen die geen langere periodes achtereen maar vooral telkens een of een paar dagen in het buitenland vertoeven. Je moet er wel rekening mee houden dat aan dat gemak ook een prijskaartje hangt.

De 'voordeligste' optie bij Vodafone is de Alles-in-1 Op Reis dagbundel. Die kost 2 euro per dag en daarvoor kun dan 20 minuten bellen. 20 minuten gebeld worden, 20 sms'jes versturen (ontvangen is gratis) en 35MB data verbruiken. Handig wanneer je maar enkele dagen achtereen in het buitenland bent omdat je dan geen 'dure' week of maandbundel hoeft af te sluiten die je grotendeels niet gebruikt.

Maar... stel dat je dan 20 dagen in het buitenland bent en al die dagen ook de bundel gebruikt dan kost je dit bij Vodafone 40 euro per maand extra. OK, daarvoor kun je dan in totaal ook 700MB data verbruiken en 400 belminuten en sms'jes, maar wel met de genoemde maxima per dag.

Voor gebruikers die niet genoeg hebben aan 35 MB en 20 belminuten heeft Vodafone ook nog de Alles-in-1 op Reis XL dagbundel. Die kost 4 euro per dag en daarvoor krijg je dan 100 belminuten, 100 sms'jes en 100MB data. In bovengenoemd voorbeeld lopen de extra kosten per maand dan op tot 80 euro.

Een voordeel van de Alles-in-1 Op Reis bundels van Vodafone is wel dat wanneer je een dag in het buitenland bent en niets verbruikt, je die dag ook niet hoeft te betalen natuurlijk. Als voorbeeld wordt genoemd wanneer je toestel aan een WiFi netwerk gekoppeld is. Letwel; wordt je op die dag gebeld, en neem je op, dan moet je de kosten van de EU dagbundel wel weer gewoon betalen. Zelf niet bellen, geen sms'jes versturen en data verbruiken is natuurlijk makkelijk te doen, maar gebeld worden heb je niet altijd zelf in de hand. Niet opnemen is dan de enige manier om het geld van de dagbundel te besparen ;)

Zoals gezegd biedt Vodafone nog een tweede optie. Die is eigenlijk alleen interessant wanneer de totale kosten, van abonnement en roaming bundels, per maand op 85 euro of hoger uitkomen. Dan kun je beter kiezen voor het Red Plus. Dat abonnement kost 85 euro per maand en daarvoor kun je dan in de hele EU, plus de zogenaamde Passport landen (waaronder Zwitserland, Australië, Turkije) onbeperkt bellen en sms'en en 2GB data verbruiken. Heb je aan die 2GB niet voldoende dan betaal je 2 euro voor elke volgende 100MB.

T-Mobile

Voor regelmatige reizigers binnen de EU heeft de magenta provider eigenlijk de meest eenvoudige oplossing. Voor incidentele reizigers die maximaal vijf dagen per maand in een ander EU land vertoeven is een abonnement T-Mobile oplossing iets minder geschikt. Daarvoor heeft de provider dan wel de kortlopende zogenaamde Travel & Surf bundels, puur voor datagebruik in het buitenland.

T-Mobile heeft bij de samenstelling van haar nieuwe (Stel Samen & Stel Bij) abonnementen al rekening gehouden met het feit dat de roaming kosten binnen de EU uiteindelijk toch zo goed als gaan verdwijnen. Bovendien heeft de provider, net als Vodafone het voordeel dat ze in heel veel Europese landen actief zijn en dus iets makkelijker afspraken kunnen maken over de afhandeling van elkaars klanten dan KPN.

Ben je een regelmatige reiziger die meer dan 5 dagen per maand in een van de andere EU landen vertoefd, dan biedt T-Mobile de Altijd EU Internet bundel. Die kost 15 euro (14,99) per maand en daarvoor krijg je dan 500 MB roaming datategoed. Ben je voor het eind van de maand door het tegoed heen dan kun je wel blijven internetten op de bekende lagere snelheid. Goed genoeg voor app'jes en email (zonder bijlagen), maar niet voor audio- of video streaming, facebook updates en dergelijke.

Voor kortere, of minder dan vijf dagen, buitenlandreizen heeft T-Mobile in het buitenland de kortlopende Travel & Surf bundels. Die kosten respectievelijk €1,95 voor 1 dag en 20MB of €4,99 (3 dagen, 60MB). Er zijn ook nog twee bundels die langer lopen, maar vergeleken met de bovengenoemde Altijd EU Internet bundel zijn die niet echt voordelig meer; de 7 dagen Travel & Surf kost namelijk ook €14,99, maar dan voor 250MB en voor 14 dagen en 500MB betaal je zelfs €24,99. Bovendien moet je er rekening mee houden dat wanneer je een Basis abonnement van T-Mobile hebt je met de Travel & Surf nog steeds geen beldtegoed in het buitenland. Die kosten moet je dan tegen de geldende tarieven (23ct per min bellen, 7ct p/m gebeld worden en 8ct per sms) afrekenen.

Standaard mag iedere T-Mobile abonnee met een Stel Samen & Stel Bij abonnement al 120 minuten van zijn of haar belbundel in het buitenland (binnen de EU) verbruiken. Bij de goedkoopste belbundel moet je dat tegoed wel delen met de minuten die je binnen Nederland belt, maar voor 3,50 extra krijg je onbeperkt bellen en sms'en binnen Nederland plus 120 minuten in het buitenland. Wil je het in het buitenland qua bellen en sms'en helemaal bont maken dan kun je voor 25 euro per maand onbeperkt bellen, sms'en binnen de EU (plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland).

4. Truphone

Ongeveer een jaar geleden meldde Truphone zich in Nederland. Deze operator richt zich helemaal op de zakelijke en regelmatige particuliere reiziger. Niet alleen binnen, maar ook buiten de EU. Aanvankelijk deed men wat geheimzinnig over de tarieven en werd alleen geroepen dat je met Truphone tot wel 75% op je roaming kosten kon besparen. In de praktijk geldt dat natuurlijk alleen in vergelijking tot de standaard tarieven.

Maar goed, Truphone heeft ook een oplossing voor de reizende smartphone gebruiker; Truphone World. Daarmee kun je uit één bundel in 66 landen gebruik maken van bel-, sms- en data toegoed. Er zijn drie abonnementsvormen:

Truphone World 500: € 60,50 per maand voor 500 minuten, 500 sms'jes en 500 MB data
Truphone World 1000: € 90,75 p/m; 1000 minuten, 1000 sms en 1GB
Truphone World 2000: €139,15 p/m; 2000 minuten, 2000 sms en 2GB

Het moge duidelijk zijn dat de Truphone aanbieding, die weliswaar in meer landen geldig is en nog andere voordelen biedt, zoals een buitenlands nummer dan aan je Nederlandse nummer gekoppeld wordt, vooral bedoeld is voor zakelijke reizigers. De tarieven zijn er ook naar.

Conclusie en meerkosten per provider

De conclusie is eigenlijk vrij eenvoudig. KPN is het minst geschikt als provider voor particuliere klanten die regelmatig in het buitenland vertoeven omdat je bij de groene provider, mits je geen zakelijk abonnement neemt, de kosten voor het bellen, gebeld worden en eventueel sms'en altijd extra moet afrekenen en niet via een bundel. Vodafone biedt meer opties maar is relatief duur wanneer je meer dan 5 dagen per maand in het buitenland bent. Voor die groep heeft T-Mobile verreweg de voordeligste oplossing.

Enkele rekenvoorbeelden met alleen meerkosten voor het gebruik van data en belminuten in het buitenland.

1. 3 dagen, niet aaneensluitend, per maand in het buitenland

- KPN: € 7,50 voor maximaal 50 MB per dag, belkosten 23ct per minuut (bellen), 7ct per minuut (gebeld worden) en 8ct per SMS

- Vodafone: € 6,00 voor maximaal 35MB per dag én 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden en 20 sms'jes

- T-Mobile Stel Samen & Stel Bij: € 5,85 voor maximaal 20 MB per dag plus max 120 belminuten
- T-Mobile Bais: € 5,85 voor maximaal 20 MB, belkosten 23ct per minuut (bellen), 7ct per minuut (gebeld worden) en 8ct per SMS

2. 10 dagen, niet aaneensluitend, per maand
- KPN: € 10,00 voor maximaal 200 MB per maand, belkosten 23ct per minuut (bellen), 7ct per minuut (gebeld worden) en 8ct per SMS

- Vodafone: € 20,00 voor maximaal 35MB per dag én 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden en 20 sms'jes

- T-Mobile: € 18,49 voor maximaal 500 MB en 120 belminuten

2. 20 dagen, deels aansluitend, per maand

- KPN: € 10,00 voor maximaal 200 MB per maand, belkosten 23ct per minuut (bellen), 7ct per minuut (gebeld worden) en 8ct per SMS

- Vodafone € 40,00 voor maximaal 35MB per dag én 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden en 20 sms'jes

- T-Mobile: € 18,49 voor maximaal 500 MB en 120 belminuten

Bundels aan- en uitzetten

KPN
Dagbundel: SMS INTERNETDAGEU AAN naar 1266
Weekbundel: SMS INTERNETWEEKEU AAN naar 1266
Maandbundel: SMS INTERNETMAANDEU AAN naar 1266

Uitzetten is bij KPN niet nodig omdat internet in het buitenland automatisch weer geblokkeerd wordt wanneer de bundel verbruikt is.

Vodafone
Sms ALLES OP REIS AAN naar 4000
Sms ALLES OP REIS UIT naar 4000

Sms ALLES XL AAN naar 4000
Sms ALLES XL UIT naar 4000

T-Mobile
Altijd Internet EU moet je telefonisch of online activeren.

Travel & Surf
1 dag: SMS DAGPASK1 naar 1401
3 dagen: SMS DAG3PASK1 naar 1401
1 week: SMS WK1PASK1 naar 1401
2 weken: SMS WK2PASK1 naar 1401

Check voor meer info de pagina's van de verschillende providers: KPN, Vodafone, en T-Mobile