Nieuws
02 oktober 2018 - Ron Smeets

Waar moet ik op letten als ik een powerbank nodig heb 6.000 mAh is geen 6.000 mAh en snel opladen zijn twee factoren die een rol spelen

Het is al jaren een van de meest gehoorde smartphone frustraties; het uithoudingsvermogen – of beter gezegd het gebrek daaraan – van de accu. Hoewel er langzaam maar zeker verbetering zichtbaar is vindt het leeuwendeel van de smartphone gebruikers nog steeds dat de accu van hun toestel veel te snel leeg raakt. Daarom zijn powerbanks nog altijd razend populair, maar je moet wel steeds meer rekening houden met de capaciteit van die draagbare accu’s. Daarnaast zijn er nog meer zaken waar je op moet letten.

6000 mAh is geen 6000 mAh
Wil je een powerbank kopen, dan is een van de belangrijkste criteria waar je een ei over moet leggen de capaciteit van de powerbank. Dat lijkt een simpel rekensommetje, maar er kleven wel een paar haken en ogen aan. Stel je hebt een smartphone met een 3000 mAh accu. Dan zou je denken dat je die met een 6000 mAh powerbank twee keer kunt opladen, toch? Nou, die vlieger gaat niet helemaal op. Er zijn namelijk een aantal factoren die daarbij een rol spelen. Ten eerste hebben we te maken met de efficiëntie van de accu in een powerbank. Tijdens het opladen gaat een klein deel van de energie verloren. Dat merk je onder andere doordat zowel de powerbank als de smartphone warm worden tijdens het opladen. Die warmte ontstaat door de energie die het opladen van de accu zelf kost. Maar een belangrijkere factor is het energieverlies doordat de powerbank een ander voltage levert dan dat de smartphone accu ‘vraagt’. De meeste powerbanks leveren 3.7 Volt. Vrijwel alle smartphones ‘trekken’ 5 Volt tijdens het opladen terwijl de Li-ion accu weer 4.2 Volt nodig heeft om op te laden. Doordat het voltage tijdens het opladen dus twee keer omgevormd moet worden treedt verlies van capaciteit op. Tot slot zorgt ook de kwaliteit en lengte van de oplaadkabel voor enig verlies. In de praktijk betekent dat dat de 6000 mAh powerbank 70 tot 95% van de opgegeven capaciteit kan leveren.

Goedkoop is duurkoop; maak de juiste keuze
Hoe goed en efficiënt een powerbank is wordt zeker ook bepaald door kwaliteit van de Li-ion cellen en de gebruikte onderdelen. Het klinkt flauw, maar hoe goedkoper de 6000 mAh powerbank, des te groter de kans dat de effectieve capaciteit eerder in de buurt van de 70% zal liggen. Goedkoop is hier dus meestal ook duurkoop. Voor een of twee tientjes meer krijg je een powerbank die meer capaciteit heeft en ook efficiënter is. Bepaal voor jezelf hoe vaak je je toestel, of mogelijk meerdere toestellen, wilt kunnen opladen zonder naar een stopcontact te hoeven zoeken. Zorg er vervolgens voor dat je een powerbank kiest met een capaciteit die minimaal 1.3 keer meer capaciteit heeft dan het aantal oplaad cycli die je beoogt. In dit voorbeeld: wil je jouw smartphone met 3000 mAh accu drie keer kunnen opladen? Dan moet je dus een powerbank kiezen die 3 x 3000 x 1.3 = 11.700 mAh kan leveren. Hou er ten slotte ook rekening mee dat wanneer je de powerbank aansluit wanneer je het toestel nog gebruikt het opladen niet alleen langzamer zal gaan. Dat is natuurlijk omdat je smartphone tijdens het opladen dan ook nog stroom verbruikt.

Uitgangsspanning bepaalt de snelheid van opladen
Vroeger werden alle mobiele telefoons -  en ook de smartphones – opgeladen met een 5 Volt lader die tussen de 0.7 en 1 ampère laadstroom leverde. Tegenwoordig bestaat er al een tijdje zoiets als QuickCharge, Turbo Charge, Dash Charge of elke andere naam de fabrikant voor snelladen bedacht heeft. De opladers die daarbij geleverd worden geven 1.5, 2.4, 3.1 en soms zelfs nog meer ampère laadstroom af. Hoe hoger het ampèrage, des te sneller wordt de accu opgeladen. Let wel, de accu moet daar natuurlijk wel voor geschikt zijn. Dat gezegd hebbende, je kunt een accu die niet geschikt is voor 2.4 ampère laadstroom met een gerust hart daar wel op aansluiten. De accu bepaalt namelijk hoeveel stroom hij afneemt. De, bijvoorbeeld, 2.4A vermelding op de uitgang van een powerbank of lader is altijd het maximale vermogen dat geleverd kan worden. Heb jij een smartphone die geschikt is voor een snellader, zorg dan dat de powerbank die je kiest ook dat uitgangsvermogen kan leveren.

Draadloos opladen
In 2016 en 2017 was het een van de key features waar veel smartphone fabrikanten op inzetten; draadloos opladen. Steeds meer moderne smartphones, maar vaker zijn dat wel de duurdere varianten, kunnen tegenwoordig draadloos opgeladen worden. Er zijn ook draadloze powerbanks. De meest voorkomende draadloze oplaadtechnologie is Qi. Die powerbanks zijn doorgaans wel iets duurder. En mocht je denken dat het gebruik van een draadloze lader handig is omdat je dan je smartphone met powerbank alleen maar bij elkaar in je binnenzak hoeft te stoppen om hem op te laden. Dat is een misvatting. Tenzij jij een binnenzak hebt waarin beide apparaten dicht tegen elkaar gehouden worden gaat dat niet werken. Draadloos opladen werkt weliswaar op basis van nabijheid, maar de smartphone moet wel precies boven de plek waar de ingebouwde draadloze oplaadspoel zich bevind vlak bij de lader gehouden worden.

Hoe lang gaat een powerbank mee?
Van smartphone accu’s, en eigenlijk oplaadbare accu’s in het algemeen, is bekend dat ze naarmate ze vaker opgeladen zijn een deel van de oorspronkelijke maximale capaciteit verliezen. Het is geen exacte wetenschap omdat daarbij heel wat factoren een rol spelen, maar gemiddeld wordt aangegeven dat een oplaadbare accu na zo’n 1000 keer opgeladen te zijn nog maar 50 tot 70% van zijn maximale capaciteit zal leveren. Die levensduur geldt ook voor powerbanks. Dat zijn immers ook oplaadbare accu’s. Letwel, die richtlijn van 1000 oplaadcycli heeft natuurlijk betrekking op het aantal keer dat de powerbank zelf opgeladen is. Niet op het aantal keer dat je er een toestel mee opgeladen hebt.