Nieuws
04 maart 2015 - Ron Smeets

Voorlopig nog geen einde aan de roaming kosten binnen Europa Europese lidstaten dwingen vandaag hoogstwaarschijnlijk uitstel tot medio 2018 af

UPDATE (17u50): Inmiddels is duidelijk dat de 28 lidstaten op het standpunt staan dat de roaming kosten wellicht nooit helemaal afgeschaft worden. Het eerdere voorstel om een maximale raoming bundel in te stellen heeft de voorkeur. Wanneer een abonnee dat bundel tegoed verbruikt is mogen de providers gewoon weer roaming kosten in rekening brengen, Die moeten wel lager zijn dan de huidige tarieven. Hoe groot de kostenvrije roaming bundel wordt moet nog uitonderhandeld worden. Letwel, het Europese Parlement is nog steeds van mening dat de roaming kosten binnen Europe uiteindelijk wel helemaal moeten verdwijnen. De kans is echter groot dat dit nog wel even zal duren. Het Parlement en de 28 lidstaten zullen nu eerst overeenstemming moeten bereiken over een compromis. De verwachting is dat dit tot verhitte discussies en harde confrontaties zal leiden. Op dit moment staan beide partijen nog lijnrecht tegenover elkaar.

Het originele artikel:
Het zat er al een beetje aan te komen en vandaag lijken de 28 landen van de EU in te gaan stemmen met een voorstel om de afschaffing van roaming kosten voor mobiel bellen, sms'en en datagebruik pas op 1 juli 2018 te laten ingaan. De voorgenomen afschaffing van roaming kosten binnen de EU stond aanvankelijk gepland voor 15 december van dit jaar, maar dat moest wel nog formeel bekrachtigd worden door de 28 lidstaten.

Enkele maanden geleden kwam ontstond echter een kink in de kabel door hernieuwde inzichten over het mogelijke 'misbruik' van zogenaamde all-in abonnementen (met onbeperkt datagebruik) van goedkope providers door smartphone gebruikers uit andere lidstaten waar de tarieven hoger liggen. Wanneer de roaming kosten binnen de EU helemaal afgeschaft worden dan zou dat nadelige problemen kunnen hebben voor de duurdere providers en landen. Simpel gezegd, stel dat een abonnement met onbeperkt datagebruik in Ierland (traditioneel al een van de goedkopere landen) het goedkoopst zou blijken te zijn dan zou je een Iers abonnement kunnen afsluiten en vervolgens, zonder extra kosten, dat goedkope abonnement ook gewoon in je eigen land kunnen gebruiken. De Ierse providers krijgen dan ineens heel veel meer klanten die bij de duurdere providers weglopen.

Tsja, volgens mij zou een dergelijke situatie gewoon goed zijn voor de concurrentie tussen providers in de verschillende landen. Er is echter ook een kleine keerzijde. De tarieven die providers in rekening brengen voor hun abonnementen worden mede ook bepaald door de licentiekosten die zij in de verschillende landen hebben moeten betalen voor het gebruik van mobiele frequenties. In Nederland lagen, en liggen, die veel hoger dan bijvoorbeeld in Ierland. En zo zijn er nog meer variabele kosten. Denk aan de vergunningen voor het plaatsen van masten, het verschil in lonen tussen de diverse landen. Enfin, dat allemaal in ogenschouw nemend kan ik mij ook wel iets voorstellen bij de bezorgdheid die sommige landen en providers nu geuit hebben. Van de andere kant wordt al bijna 10 jaar gediscussieerd over het afschaffen van roaming tarieven binnen de EU dus de betrokken partijen hebben tijd genoeg gehad om het op te lossen. Nu lijkt het er dus op dat ze daarvoor nog ruim drie jaar extra de tijd krijgen.


En dat is wel erg lang voor een, mijns inziens, eenvoudige oplossing. Het probleem van 'misbruik' en mogelijke inkomstenderving door weglopende klanten van providers in 'duurdere landen' zit hem vooral in het datagebruik bij 'all-you-can-eat' abonnementen. Enkele weken geleden werd al geopperd om bij die abonnementen voor dataroaming een maximale dagbundel in te stellen. De 5MB bundel waar een van de parlementariers toen aan dacht is natuurlijk te belachelijk voor woorden, maar ik denk dat als je daar 50, of misschien zelfs 100MB, van maakt het probleem opgelost is. Op die manier maak je het voor abonnees die veel data willen verbruikenminder lucratief om over te stappen naar goedkopere buitenlandse providers. Klaar! Daar hebben de lidstaten en hun providers toch geen drie jaar voor nodig. Kom op zeg! Ze hebben zich de afgelopen vijf jaar, toen de roaming kosten elk jaar in stappen omlaag gedwongen werden, voldoende tijd gehad om hierover na te denken en zelf met een oplossing te komen.

Het Europees Parlement is ook bepaald niet gelukkig met het op handen zijnde uitstel, zo meldt de Vlaamse krant De Morgen. Enkele Europarlementariers hebben zich daarover al uitgesproken. "Deze anti-Europese houding van de lidstaten speelt in het nadeel van de consument en bedient de telecomlobby op haar wenken", aldus Kathleen Van Brempt van de Sp.A. Het Europees Parlement wil dan ook vasthouden aan de deadline van 15 december, maar vandaag zal moeten blijken of men daar in slaagt. Die kans lijkt klein.