Reviews
05 juni 2018 - Ron Smeets

Videoreview Samsung Galaxy S9+: goed, maar duur en fantasieloos Het is een toestel van uitersten; weinig vernieuwend maar wel een hele goede camera

In maart verscheen de Galaxy S9+ in de winkels. Samen met de ‘standaard’ S9 het vlaggenschip voor 2018 van de Koreaanse fabrikant. Tijd om jullie te laten weten wat ik er na bijna drie maanden van vind. Hoe presteert de camera is daarbij een van de belangrijkste punten want dat is feitelijk de enige echt nieuwe feature van de Galaxy S9+ in vergeleken met zijn voorganger. Het design is identiek, het scherm idem dito en de meeste specs ook. Ja, er zit een snellere processor in, maar wel met dezelfde hoeveelheid RAM (6GB). In onderstaande videoreview bespreek ik de belangrijkste punten van de Galaxy S9+.

Angst om (te veel) te veranderen slaat toe bij Samsung
Zoals jullie kunnen zien en horen is het moeilijk om heel positief over de Galaxy S9+ te oordelen. Ja, de camera presteert met name in het donker veel beter, heeft een dual sensor en enkele leuke functies, maar feitelijk is dat het enige verschil met zijn voorganger. Uiterlijk is er nauwelijks iets gewijzigd aan de S9 ten opzichte van de S8. Het heeft er alle schijn van dat Samsung nu te maken heeft met de angst van marktleiders om (te veel) te veranderen aan producten die het goed doen en waarmee ze de markt veroverd hebben. Uiteindelijk heeft de angst om door (rigoureuze) verandering marktaandeel te verliezen een verlammende werking op innovatie en vernieuwing. Vraag maar aan Nokia en Motorola waar dat toe kan leiden. Natuurlijk, je hoeft niet altijd alles te veranderen alleen maar om te veranderen, maar dat kun je ook overdrijven.

De Galaxy S9+ accu is ver ondermaats!
Ik zei het op de valreep al in de video. De accu van de Galaxy S9+ is ondermaats. Daar waar alle concurrenten hun 6 inch toestellen uitrusten met 4000mAh accu’s komt Samsung niet verder dan 3500mAh. Op zich is dat niet zo’n heel erg groot verschil, maar in de praktijk blijkt de Galaxy S9+ ook nog eens minder zuinig om te springen met zijn relatief beperkte accucapaciteit. Het lukte mij, bij redelijk intensief gebruik, zelden om een lange dag door te komen zonder dat het toestel tussentijds aan de lader moest. En met een lange dag bedoel  ik van 7 uur in de ochtend tot ’s avonds 21 uur. Als ik het toestel verder niet gebruikte (scherm de hele dag uit) en alleen als WiFi hotspot voor mijn iPad dienst liet doen, dan was de accu na een uurtje of 7 zo goed als leeg. Ter vergelijking, de Huawei P20 Pro houdt het bij die test zo’n 5 uur langer uit. Dat is toch wel een fors verschil. Waarom Samsung er niet in geslaagd is om in een toestel van deze afmetingen een krachtigere accu te plaatsen? Dat zou zomaar alles te maken kunnen hebben met de accuproblemen van de Galaxy Note 7. Sinds die explosieve blunder zijn ze een stuk voorzichtiger geworden met smartphone accu’s. Dat geldt ook voor de snellaad functie want Samsung heeft ook in de S9+ weer gekozen voor QuickCharge 2.0 en niet het snellere 3.0.

De camera is wel heel erg goed
Het begint er op te lijken dat de Galaxy S9+ alleen maar slecht is. Dat is natuurlijk niet zo. De dual camera presteert bijzonder goed. Niet alleen in het donker en bij weinig licht, zoals Samsung zelf vooral roept, maar ook overdag en wanneer je met het toestel filmt. In de video hierboven zijn daar al wat voorbeelden van te zien. Onderaan dit artikel heb ik nog een korte video geplaatst waarin een aantal foto’s, onbewerkt, getoond worden. Super slow motion vind ik zoals gezegd een gimmick, maar het werkt wel erg goed. Zeker als je het vergelijkt met de vergelijkbare functie van de Huawei P20 Pro. Sony heeft daarentegen met de Xperia XZ2 al een super slowmotion functie op full HD (1080p). Bij Samsung moeten we het nog doen met HD (720p). In dat opzicht liggen de Koreanen dus een stapje achter bij de Japanners. Kwalitatief is dat verschil echter alleen zichtbaar wanneer je de super slow motion video’s op een groot scherm afspeelt. Uiteraard moet je bij het maken van super slowmotion filmpjes een beetje geluk hebben. Als je tenminste niet alles in scene wilt zetten. De video van de voorbij vliegende duif en de bidon die op de grond stuitert terwijl er fietsers overheen rijden waren letterlijk twee toevalstreffers die goed uitpakten. Dan wordt de super slowmotion functie van de camera snel heel wat geliefder.

Super AMOLED scherm om van te smullen
Een van de dingen die Samsung in ieder geval niet hoeft en moet veranderen is het Super AMOLED scherm van de Galaxy S series. Zoals altijd is dat type scherm ook bij de Galaxy S9+ bijzonder goed afleesbaar, ook in de felle zon. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je de helderheid op 100% instelt, de accu sneller uitgeput raakt. Dat is bij alle toestellen het geval, maar de 3500mAh accu van de Galaxy S9+ is beduidend minder goed dan die van zijn meeste concurrenten. Verder is op het scherm van het toestel weinig aan te merken, zoals we dat eigenlijk al jaren van Samsung en de Super AMOLED schermen gewend zijn. Hieronder heb ik twee foto’s geplaatst met de Galaxy S9+, Huawei P20 Pro, Sony Xperia XZ2 en LG G7 ThinQ. De eerste foto is binnen genomen, met alle schermen op 100% helderheid en zo wit mogelijke weergave. De tweede foto is in de felle zon genomen, ook weer met hetzelfde beeld op het scherm. Op beide foto’s zie je van links naar rechts de Galaxy S9+, G7 ThinQ, Xperia XZ2 en P20 Pro. Binnen heeft de G7 ThinQ het meest witte scherm. De Xperia XZ2 heeft een ietwat gelige waas en zowel de Galaxy S9+ als de P20 Pro hebben een ietwat rode zweem over het scherm. Alle toestellen hebben verder een prima afleesbaar scherm

Ook in de zon goed te zien
De foto hieronder is buiten genomen met de felle zon die op alle schermen schijnt. Beide AMOLED schermen (uiterst links de Galaxy S9+ en uiterst rechts de P20 Pro) presteren hier iets beter dan de G7 ThinQ en de Xperia XZ2. Die laatste, voor zover je dat kunt concluderen is het minst goed leesbaar, al is het verschil met de andere drie minimaal. Ook de Xperia XZ2 is dus prima afleesbaar in de felle zon. Natuurlijk maakt het wel iets uit hoe de zon op de toestellen schijnt. Als hij loodrecht in het scherm reflecteert – van elk toestel – dan zijn ze nauwelijks nog leesbaar.

949 euro was echt te veel en de prijsdalingen bewijzen dat inmiddels
Mijn mening over de prijs van Samsung Galaxy S9+ is de afgelopen twee maanden niet heel erg veel veranderd. Ik vind het nog steeds een heel fraai toestel waarvan het jammer is dat hij zoveel op zijn voorganger lijkt en dat er feitelijk maar één echt nieuwe feature in verwerkt is: de camera. Dat rechtvaardigt toch echt niet het gepeperde prijskaartje van 949 euro. Natuurlijk, ben je een diehard Samsung fan en bereid om een dergelijk bedrag op te hoesten voor de nieuwste Galaxy, dan ben ik de laatste die tegen je zegt dat je dat beter niet kunt doen. Maar, je kunt ook wachten. Inmiddels, drie maanden na de lancering is het prijskaartje al met zo’n 200 euro gedaald. Kwestie van effe goed zoeken en je shopt er nu, begin juni, al een voor 720 euro! Dat zijn (tijdelijke) aanbiedingen en soms bij shops waar je misschien beter kunt kiezen om hem af te halen, maar toch. CoolBlue vraagt nog steeds 929 euro voor de S9+  terwijl het toestel bij Mobiel.nl al voor 798 te koop is. Hoe dan ook, die relatief grote prijsdaling binnen drie maanden tonen mijns inziens aan dat de adviesprijs veel te hoog gegrepen was.

Conclusie:
Mijn eindoordeel over de Galaxy S9+ is er een van uitersten. Het is zonder enige twijfel een smartphone met een van de beste (top 3) camera’s van dit moment. En die camera zal ook over een jaar nog wel in de top 10 staan. Dat durf ik nu al wel te beweren. De Galaxy S9+ heeft ook een van de beste smartphone schermen van dit moment, maar dat is voor een high-end Samsung al lang geen verrassing meer. Helaas is de Galaxy S9+ ook een van de toestellen met de minst indrukwekkende accu. En dan zeg ik het nog heel subtiel. Vergeleken met zijn directe (900 euro +) concurrenten presteert deze Samsung gewoon het slechtst op dat gebied. En, tot slot, dat geldt ook voor de prijs-kwaliteit verhouding. De Huawei P20 Pro is ook een 900 euro toestel, maar vergeleken bij zijn voorganger, de P10, krijg je daarvoor niet alleen een (veel) betere camera, maar ook een compleet nieuw design met moderne looks (de ‘notch’). Datzelfde geldt ook voor de Xperia XZ2 (geen notch, maar wel een vernieuwd design) en de LG G7 ThinQ die ook compleet vernieuwd is ten opzichte van zijn voorganger. Enfin, al mijn bevindingen bij elkaar optellend kom ik tot onderstaande scores.

Design en bouwkwaliteit: 7.0
Specificaties: 9.5
Camera: 9.5
UI en OS: 8.5
Accu: 5.0
Prijs: 4.5

De Galaxy S9+ scoort een 7.3 op de schaal van Mobile Cowboys.

Hieronder staan nog een korte video met foto's die ik met de Galaxy S9+ gekiekt heb.