Reviews
09 juni 2016 - Ron Smeets

Videoreview: 2 weken met de Huawei P9 Nieuwe Chinese topper valt niet alleen op door de Leica camera's

Huawei lanceerde enkele weken geleden haar nieuwste vlaggenschip; de P9. Ik heb het toestel inmiddels ruim twee weken in gebruik. Hoog tijd voor een review dus; uiteraard weer gefilmd in mijn fraaie Zuid Limburg.

De Huawei P9 valt, en dat kan ik alvast verklappen voordat jullie de videoreview kijken, vooral op door de twee Leica camera's die de Chinese fabrikant samen met de Duitse cameramaker ontwikkeld heeft. Met name de kwaliteit van de zwart-wit foto's die je met de monochroom camera kunt maken is bijzonder goed. Dat kun je onder andere zien aan de vele foto's die ik onderaan dit artikel geplaatst heb, maar ook in de videoreview komen de nodige voorbeelden voorbij. Scherm op full-screen en kwaliteit van de video op full HD dus wanneer je gaat kijken. Enjoy!

Inmiddels heb ik de Huawei P9 nog iets langer in gebruik dan toen ik bovenstaande videoreview maakte en ik moet zeggen dat mijn enthousiasme voor het toestel nog gegroeid is. Dat is vooral te danken aan het uithoudingsvermogen van de accu in bepaalde situaties. In de videoreview noemde ik de accu in het dagelijks gebruik redelijk goed omdat je altijd wel het eind van de dag haalt, ook met intensief gebruik. Twee dagen is echter een uitzondering.

Toch is er een situatie waarin de Huawei P9 accu opvallend goed presteert. Omdat ik nogal eens onderweg ben gebruik ik mijn toestellen ook regelmatig als WiFi hotspot. Wanneer ik de P9 als zodanig inzet dan kan ik het toestel doorgaans zeker acht uur onafgebroken als WiFi hotspot gebruiken voordat de accu leeg raakt. Ik heb ook een Honor 5X, LG G5 en Galaxy S7 Edge die ik daarvoor wel eens gebruik en alleen de Galaxy S7 kan zich qua uithoudingsvermogen meten met de Huawei P9. Vooral de accu van de LG G5 lijkt wel leeg te 'sprinten' wanneer je dat toestel als WiFi hotspot gebruikt.

Verder sprak ik ook al over het relatief vriendelijke prijskaartje van de Huawei P9. 549 euro (adviesprijs) is voor een Huawei wellicht wat aan de hoge kant, maar omdat het toestel zich prima kan meten met de meeste, en veel duurdere, high-end concurrenten krijg je voor dat geld, qua prijs-kwaliteit, eigenlijk veel meer dan dat bij toestellen als de Galaxy S7, G5 van LG of iPhone 6S het geval is.

Zoals ik in de video ook al liet zien is de toevoeging van optische beeldstabilisatie bij de front (selfie) camera niet alleen een leuke gimmick maar ook eentje waardoor je, zeker wanneer je een selfiestick gebruikt, sneller betere selfie's kunt kieken.

Ik ben de afgelopen weken wel nog een ietwat irritant nadeel van de P9 tegen het lijf gelopen. Doordat Huawei ervoor gekozen heeft om de menu knoppen op het display weer te geven gebeurt het nogal eens dat ik de home of back button aanraak tijdens het typen wanneer ik een spatie of ander teken uit de onderste rij van het toetsenbord wil kiezen.

Al met al ben ik zeer te spreken over de Huawei P9, maar dat bleek uit de video ook al wel. Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van het toestel op een rijtje:

+++++ Prijs-kwaliteit
++++ Zeer goede camera
++ Selfie camera met optische beeldstabilisatie
++ Snelle en accurate vingerafdruk scanner
+ Verbeterde Emotion UI

- - - Positie onscreen menuknoppen
- - Scherm overgevoelig voor oppervlakkige krasjes

Zoals gezegd zij het vooral de twee Leica camera's waarmee de P9 zich onderscheidt van de concurrentie. In de video waren al heel wat foto's te zien die ik met de P9 gekiekt heb, Hieronder staan enkele foto's van het toestel zelf, gevolgd door een sloot van kiekjes van de camera's.

De foto's hieronder zijn allemaal gemaakt met de Leica camera's van de Huawei P9. Op het eerste kiekje na dan, die toont de vele instelmogelijkheden van de camera's.