Reviews
23 oktober 2017 - Ron Smeets

Videopreview en eerste indruk Huawei Mate 10 Pro Dit kan je beste Chinese ‘maat’ ooit worden

Op 16 oktober onthulde Huawei in München de nieuwe Mate 10 Series. Drie toestellen waarvan er uiteindelijk maar twee naar Nederland (en het grootste deel van West Europa) komen; de Mate 10 Lite en de Mate 10 Pro. Hoewel die laatste pas eind november (de 23e) in de winkels verschijnt kregen de aanwezige bloggers en journalisten er in München toch alvast een mee. In de afgelopen dagen heb ik het toestel natuurlijk nog niet heel uitgebreid kunnen testen, maar meer dan voldoende voor een eerste goed indruk. Enjoy!

Software nog niet ‘final’
Zoals gezegd volgt over enkele weken een uitgebreidere review. Ten eerste omdat ik het toestel amper een week in gebruik heb, maar vooral ook omdat de software van de Mate 10 Pro nog niet ‘final’ is. Het toestel wordt standaard uitgerust met Android 8.0 Oreo in combinatie met de nieuwste Huawei Emotion UI, versie 8. In de preview spreek ik bijvoorbeeld nog mijn twijfels uit over het uithoudingsvermogen van de accu. Dat was daags voordat Huawei een eerste update uitrolde die precies dat probleem verbeterde. Inmiddels haal ik makkelijk het eind van de tweede dag op één acculading. Ook als ik het toestel intensief gebruik (o.a. als WiFi hotspot). En zo zullen waarschijnlijk nog wel enkele updates volgen voordat het toestel eind november officieel in de winkels verschijnt.

Geen microSD en geen QHD+ display
Een klein minpunt waar ik in de preview video aan voorbij gegaan ben is het ontbreken van een microSD geheugenkaart ingang. Dat vind ik wel enigszins bijzonder omdat Huawei de Mate 10 Pro wel voorzien heeft van een dual sim optie. Dankzij de nieuwe Kirin AI processor is het toestel bovendien in staat om tegelijkertijd twee actieve 4G verbindingen te bedienen, maar dit ter zijde. De houder voor de simkaarten is niet zoals bij zoveel andere duo-sim toestellen een gecombineerde simkaart plus simkaart / microSD houder (zie foto hieronder). Dat is op zich jammer, maar Huawei heeft er wel voor gekozen om de Mate 10 Pro te voorzien van 128GB intern geheugen.

Waar ik in de videoreview wel al kort iets over geroepen heb is het feit dat het AMOLED scherm van de Mate 10 Pro geen QHD+ resolutie heeft. Toegegeven, daar zie je in de praktijk niet heel veel van, maar het is eigenlijk niet meer van deze tijd. Huawei houdt al jaren vast aan het principe dat ze geen meerwaarde zien voor smartphones met een QHD(+) of 4K resolutie, anders dan dat daardoor het uithoudingsvermogen van de accu omlaag gaat. QHD en 4K schermen gebruiken immers meer stroom. Omdat de Huawei Mate 10 Pro een beeldschermverhouding heeft van 16:9 en het scherm 6 inch groot is ben ik wel van mening dat ze voor een QHD+ resolutie hadden mogen kiezen, toch?

Je beste Chinese ‘maat’ ooit?
Het is nog veel te vroeg om nu al te concluderen dat de Mate 10 Pro je beste Chinese ‘maat’ ooit kan worden, maar het toestel heeft zeker die potentie. De afwerking is degelijk en strak. Het design, hoewel een kwestie van smaak, is fraai en qua prestaties doet het toestel nadat ik hem bijna een week in gebruik heb zeker niet onder voor zijn directe concurrenten van Samsung, Apple, Sony en LG. Daarbij komt bovendien dat het prijskaartje van de Mate 10 Pro een stuk vriendelijker is dan de bedragen die je voor een Note8 of iPhone 8 Plus toestel neer moet tellen. Om van de iPhone X nog maar even te zwijgen.

Hieronder staan nog enkele foto's die met de duo camera van de Mate 10 Pro gekiekt zijn plus wat afbeeldingen van het toestel zelf.