Nieuws
15 mei 2018 - Ron Smeets

Update beleid Galaxy A6(+) schaadt geloofwaardigheid Samsung Deze gloednieuwe smartphones krijgen vanaf dag één al geen maandelijkse updates

Samsung heeft weer eens een rare update beslissing genomen. De gloednieuwe Galaxy A6 en A6+ krijgen vanaf dag één namelijk al geen maandelijkse (beveiligings)updates. De toestellen staan in de update planning nu al op de lijst van smartphones die per kwartaal een update mogen verwachten. Ruim een maand geleden was het al nieuws dat de Galaxy S6 (Edge) van de lijst verdwenen was, amper drie jaar oud en nog volop in gebruik, en nu dit. Gezien het vergrootglas waar Samsung zeker in Nederland momenteel onder ligt als het gaat om Android versie- en beveiligingsupdates van haar smartphones is dit weer een vinkje ten nadele van de Koreaanse fabrikant. Ze roepen steeds dat ze zelf willen kunnen bepalen wanneer een update uitgerold wordt, en hoe lang dat voor de verschillende toestelmodellen relevant is, maar het Galaxy A6(+) update beleid is funest voor de geloofwaardigheid van die uitspraken.

Update beleid fabrikanten blijft een hekel punt
Het update beleid van Android smartphone fabrikanten is al jaren een hekel punt. Google en Android proberen het de fabrikanten zo makkelijk mogelijk te maken. De ‘kale’ of ‘pure’ versies van Android zijn sinds het Nougat versiejaar in principe compleet genoeg om alle functies te kunnen bieden. Maar de fabrikanten kiezen bijna allemaal nog ervoor om een eigen UI en apps te installeren. Met Project Treble - verplicht voor toestellen vanaf Android Oreo uit de doos – moet ook dat geen beperkende factor meer zijn. Het Android OS is min of meer opgedeeld in een OS deel en een UI deel die onafhankelijk van elkaar geupdate kunnen worden. Maar dat is nog niet alles. Sinds de grote beveiligingslekken en –problemen van 2015 brengt Google elke maand een beveiligingsupdate uit. Het is zaak dat fabrikanten die zo snel mogelijk naar de diverse toestellen sturen. In de praktijk blijkt dat sommige fabrikanten, met name die van goedkopere toestellen, daar wat laks mee omgaan. Ze rollen de updates later en/of gedeeltelijk uit of zelfs helemaal niet.

Hoge ontwikkelkosten is een drogreden
Er wordt door fabrikanten wel eens geroepen dat het update beleid ook afhankelijk is van de ontwikkelkosten die gemoeid zijn met het geschikt maken van een update voor de diverse toesteltypes. Kijk, ik snap dat de ontwikkelkosten van updates voor goedkopere toestellen relatief duur zijn, maar het is onzin om een nieuwe smartphone uit te brengen die zijn eerste beveiligingsupdate pas over drie maanden gaat ontvangen. Nokia bewijst dat nog goedkopere toestellen ook gewoon maandelijks geupdate kunnen worden. En die fabrikant verkoopt (nog) heel wat minder exemplaren van mid-range smartphones dan Samsung. Per saldo liggen de ontwikkel- en update kosten voor Nokia, per toestel gerekend, dus hoger als die van Samsung. Mijns inziens het ultieme bewijs dat het argument van de ontwikkelkosten een drogreden is. Ja, Samsung moet met haar eigen UI sausje meer ontwikkelen dan Nokia die Android One gebruikt, maar dat is een keuze die Samsung zelf maakt.

Op de actuele lijst met security update schema's voor de verschillende Samsung smartphones staan de Galaxy A6 en Galaxy A6+ direct op de 'kwartallijst'. 

Charme offensief Samsung: “Wij doen er nog wat updates bij”
Eerder deze week maakte Samsung bekend dat de fabrikant momenteel werkt aan het aanpassen van de beveiligingsupdate van mei. Naast de patches die Google en Android in die update verwerkt hebben gaat Samsung ook nog enkele eigen patches er aan toevoegen. Dat klinkt goed – en het is ook goed – maar het is ook bittere noodzaak omdat daarmee problemen en beveiligingsissues aangepakt en opgelost worden die betrekking hebben op de eigen soft- en hardware in de betreffende toestellen. Een reden te meer om niet vanaf dag één al te besluiten dat bepaalde nieuwe toestellen hun eerste beveiligingsupdate pas over drie maanden krijgen!

Nokia en Android One bewijzen dat het ook anders kan
Nokia is een van de smartphone merken die bewijst dat het ook anders kan. Zelfs voor toestellen die nog geen 100 tot 300 euro kosten! Android One, de speciaal voor goedkopere toestellen – met minder geheugen en langzamere processoren - ontwikkelde versie van Android. Behalve de prestaties wordt Android One ook zeer goed up to date gehouden. Een nieuwe versie-upgrade is binnen enkele weken beschikbaar en kan door fabrikanten direct uitgerold worden. Hetzelfde geldt voor de beveiligingsupdates. De merken zoals Samsung, LG, HTC en Sony die nog steeds vasthouden aan een eigen UI en apps (meestal bloatware) krijgen, als ze hun update beleid niet aanpassen, uiteindelijk de rekening gepresenteerd. Dat durf ik wel te voorspellen! Tenzij die snel structureel gebruik gaan maken van Project Treble of de goedkopere toestellen uitrusten met Android One, zullen merken als Nokia steeds meer smartphone kopers mogen verwelkomen.