Reviews
28 augustus 2017 - Ron Smeets

Twee maanden met de HTC U11 De beste HTC sinds jaren!

In de mei van dit jaar presenteerde HTC de U11. Het toestel is de opvolger van de HTC 10 smartphone die iets meer dan 14 maanden daarvoor het daglicht zag. De U11 moest het relatieve succes, want HTC hoort al een paar jaar niet meer bij de Top 5 van de smartphone merken, van de HTC 10 overtreffen. Qua design en specificaties lijkt de fabrikant daar in ieder geval in geslaagd. Maar hoe goed presteert de HTC U11 in de praktijk? En waarin onderscheidt het toestel zich van de concurrentie? Ik heb hem inmiddels een maand of twee gebruikt. Mijn algemene ervaringen heb ik in onderstaande videoreview samengevat. 

High-end specificaties met een enkele camera
Over de HTC U11 specificaties kan ik eigenlijk kort zijn. Het toestel onderscheidt zich op dat vlak nauwelijks van concurrenten als de Samsung Galaxy S8, de iPhone 7 Plus of de Huawei P10. Er zit een 2.4GHz octa-core processor in, de Snapdragon 835. Afhankelijk van de uitvoering, met 64 of 128GB, heb je respectievelijk de beschikking over 4 of 6GB RAM. Opvallend is wel dat HTC ervoor gekozen heeft om in de U11 een enkele camera te gebruiken. Volgens DXOMark is dat wel de beste smartphone camera van dit moment. Met een score van 90 punten overtreft hij, met een tot enkele punten, de concurrentie. Ik moet zeggen dat ik over het algemeen zeer onder de indruk ben van de 12 megapixel Ultrapixel 3 camera van de HTC U11, maar de verschillen met, bijvoorbeeld, de Galaxy S8, Huawei P10 en de LG G6 zijn nauwelijks zichtbaar. Tel daarbij op dat die laatste beiden beschikken over een duo camera en je kunt concluderen dat de HTC U11 camera prima presteert maar de extra features van een dubbele camera moet missen. Onderaan deze review zie je enkele voorbeelden van foto’s, plus een korte video, die ik met de HTC U11 gemaakt heb. Ow ja, de HTC U11 heeft, net als de Apple iPhone 7, geen mini-jack aansluiting meer. Bekabelde headsets moet je dus via de USB-C connector aan het toestel koppelen. De meegeleverde, zeer goede, headset heeft dus ook een USB-C aansluiting. Wees gerust, in de doos zit ook een verloopkabeltje van USB-C naar mini-jack (female) om je ‘oude’ headset te kunnen blijven gebruiken.

Ouderwets scherm in een hypermoderne behuizing
Een andere trend waar de HTC U11 nog niet aan meedoet is die van de randenloze, of edge-to-edge displays zoals je die bij de Galaxy S8 van Samsung ziet. De HTC U11 heeft weliswaar relatief dunne randen aan de zijkant, maar ze zijn wel degelijk nog aanwezig. De randen aan de boven en onderzijde van het schem zijn ouderwets breed, al zijn ze wel veel smaller dan die van de iPhone 7 (Plus) en de Sony Xperia Xz. Toch mag je wel zeggen dat de HTC U11 een ietwat ouderwets ogend scherm heeft. Een scherm dat overigens wel prima presteert. Helder, goed afleesbaar in fel licht en met QHD (2560 x 1440) resolutie. De behuizing, en dan met name de achterzijde, is een ander verhaal. Daar heeft HTC bij de U11 echt werk van gemaakt. Die is van glas, maar bij de productie is gebruik gemaakt van een procedé, Optical Spectrum Hybrid Deposition genaamd, dat ervoor zorgt dat de kleur van het toestel afhankelijk van hoe het licht er op schijnt, verandert. De achterzijde is opgebouwd uit 26 lagen edelmineralen met een sterk lichtbrekende werking, aldus de fabrikant. Bij de sapphire blue versie komt dat effect bijzonder fraai tot uiting. Het is wel heel erg vingerafdruk gevoelig. Veel poetsen dus. Gelukkig zit in de doos een doorzichtige siliconen cover om de achterzijde schoon en krasvrij te houden. Als je dat belangrijk vindt, dan moet je die zeker gebruiken.

HTC Squeeze, of Edge Sense; een unieke bedieningsfunctie
In een tijd dat het, eigenlijk al jaren, voor smartphone fabrikanten steeds moeilijker wordt unieke functies aan hun toestellen toe te voegen denkt HTC er toch nog een gevonden te hebben. HTC Squeeze, of Edge Sense, is een feature die je in staat stelt bepaalde functies van het toestel te bedienen door er in te knijpen. In de zijkant van de HTC U11, links en rechts onder het midden, zijn druksensoren geplaatst. Vooralsnog zijn er twee benieningsopties; kort knijpen of lang knijpen. Standaard staat kort knijpen zo ingesteld dat bij de eerste keer knijpen de camera opstart. Knijp je vervolgens nog een keer kort, dan wordt een foto gemaakt. Ik heb zelf de functie WiFi Hotspot aan- of uitzetten toegekend aan de optie voor lang knijpen. Een leuke gimmick waarvan de toekomst moet uitwijzen of het een blijvertje zal zijn. HTC heeft in ieder geval de intentie om nog meer knijp functies, en zones aan de U11 en toekomstige flagships toe te voegen.

Postief en negatief
Zoals gezegd ben ik ondanks het ietwat ouderwetse uiterlijk zeer te spreken over het design van de HTC U11. Ook qua prestaties is het in mijn ogen de beste high-end smartphone die HTC in jaren gemaakt heeft. De camera maakt prima foto’s en video’s en hoewel de U11 geen duo camera heeft, mis je die ook niet. Iets minder te spreken ben ik over het uithoudingsvermogen van de accu. De 3000mAh krachtbron is in de meeste gevallen maar net genoeg om het toestel een volledige dag te gebruiken. Daarbij moet ik wel melden dat ik de HTC U11 meestal ook gebruikte als WiFi Hotspot voor onderweg. Dan haal ik amper de 10 uur. Bij normaal gebruik is het eind van de dag wel makkelijk haalbaar op één acculading. De HTC U11, mijn exemplaar in ieder geval, heeft last van een bijzondere SMS bug. OK, wie SMS’t tegenwoordig nog? Maar toch. Binnenkomende en uitgaande berichten zijn letterlijk onleesbaar. Kijk maar eens naar onderstaande foto van mijn SMS menu. Vreemd dat HTC de oudste feature van een mobiele telefoon heeft weten te ‘verklooien’. Tot slot wil ik wel met een positieve noot afsluiten omdat de HTC U11 dat zeker verdiend. Het toestel heeft een razendsnelle en goed werkende vingerafdruk sensor die in de homebutton op de voorzijde verwerkt is en je hoeft ook niet meer uit te kijken bij water of in de regen. De HTC U11 is namelijk waterdicht en stofvrij (IP67).
Hieronder nog enkele foto's die ik met de HTC U11 gekiekt heb.