Nieuws
15 april 2019 - Luc Meijs

To Huawei or not to Huawei Nederland besluiteloos over 5G leveranciers

Al in 2020 moet worden begonnen met de (gedeeltelijke) lancering van het Nederlandse 5G netwerk. Hoewel in ons land al geruime tijd gebruik wordt gemaakt van Chinese apparatuur van Huawei voor ons huidige 4G netwerk, is nu de discussie gaande of dit wel veilig genoeg is voor de bouw van het nieuwe 5G netwerk. De Tweede Kamer heeft nu ingestemd met een motie om de risico’s van buitenlandse technologie voor telecomnetwerken in kaart te brengen. Dit onderzoek zal wellicht bepalen of Nederland de samenwerking met Huawei doorzet of niet.
 
Conflicterende berichten
 
In het recente verleden hebben Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten waarschuwingen afgegeven voor mogelijke spionage via Huawei apparatuur. Ook andere landen zoals Duitsland en Nederland zijn hierdoor kritischer naar apparatuur van de Chinese telecomgigant gaan kijken. Amerika is sinds de zomer van 2018 zelfs zover dat het apparatuur van Huawei grotendeels verboden heeft of dat het ontzettend moeilijk wordt gemaakt om deze te importeren. Met name overheidsdiensten en bedrijven die in opdracht van de overheid werken, wordt verboden gebruik te maken van deze apparatuur. Australië en Nieuw Zeeland hebben het voorbeeld van Amerika gevolgd en zullen Huawei uitsluiten voor de aanleg van hun 5G netwerk. Vanuit Amerika werd (zoals verwacht) ook nogal gepushed richting Europa en andere partners om eveneens een verbod te plaatsen op deze apparatuur. Typisch genoeg zou er door de VS bondgenoten gelobbyd zijn binnen Europa om zowel Huawei als ZTE te verbieden.
 

Andere geluiden
 
Tegen de achtergrond van de handelsoorlog tussen de VS en China is het duidelijk dat Amerika er alles aan probeert te doen om hun eigen positie nog sterker te maken door dit soort verboden op te leggen. Jammer genoeg viel er bij de Britten en bij onze buren in Duitsland een heel ander vonnis dan de VS misschien wel verwacht had. In Duitsland is de voorlopige beslissing genomen dat er geen noodzaak is voor een boycot op de apparatuur van de Chinese fabrikant. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze er nog niet helemaal over uit, mede door de falende Brexitregelingen. Volgens het Britse National Cyber Security Centre zijn de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van Huawei apparatuur voor 5G beheersbaar en niet iets om grote zorgen over te maken. De Britse telecomdiensten wachten momenteel nog op een definitieve resultaat van de Brexitonderhandelingen voordat er wel of niet apparatuur van Huawei wordt aangeschaft.
 
Nederland en 5G
 
In Nederland is de discussie over Huawei recent weer opgelaaid nadat bekend werd dat het Veldhovense ASML (een van de grootste chipmachinefabrikanten) beroofd is van miljoenen euro’s aan informatie. Het bedrijf benadrukte wel dat het niet gaat om een nationaal complot vanuit China, maar om winstbejag van Chinese ex-medewerkers. Na deze bekendmaking heeft de Nederlandse politiek een rechtstreekse lijn getrokken naar de discussie omtrent spionage vanuit Huawei. Verschillende kamerleden hebben zich uitgesproken over de fabrikant. Zo gaf VVD-kamerlid Weverling aan dat Nederland niet te afhankelijk mag worden van buitenlandse apparatuur. CDA-kamerlid Van den Berg vindt dat Huawei “tekenen tegen zich heeft”. Naar aanleiding van dit alles heeft Minister Blok toegelicht dat het kabinet zeer alert is op bedrijfsspionage vanuit China en dat het momenteel bezig is met het bepalen van een China-strategie. Wat deze strategie precies inhoudt, moet komend jaar bekend worden. Het feit blijft dat Nederland afhankelijk zal blijven van buitenlandse chipproducten, het is daarbij de vraag welke producenten buiten Huawei net zo geschikte kandidaten zijn.
 

De vijand van mijn vijand is mijn vriend
 
Frappant: het lijkt erop dat Huawei 5G chipsets wil leveren aan de Amerikaanse fabrikant met het appellogo. Huawei produceert als een van de weinigen eigen processors met 5G capabiliteit. Echter verkocht de fabrikant nooit eerder deze technologie, buiten aan hun eigen dochterbedrijf Honor. In een recent interview tussen de CEO van Huawei en CNBC werd bevestigd dat het Chinese bedrijf ervoor openstaat om te onderhandelen met Apple over de verkoop/inkoop van 5G chipsets. Dit lijkt nogal scheef gezien het verbod vanuit de VS op Huawei apparatuur. Het is echter helemaal niet vreemd dat net Apple samenwerking zoekt met een Chinese fabrikant om hun 5G chipset problemen op te lossen. De Amerikaanse fabrikant levert momenteel een juridisch gevecht met chipmaker Qualcomm, waardoor de chipmaker weigert om chips te leveren aan Apple. Ook Samsung weigert 5G chips te leveren aan Apple vanwege een gebrek aan eigen aanbod van de Exynos 5100 chipset. De Amerikaanse gigant heeft zelf wel nog Intel als leverancier voor chipsets. Deze leveren momenteel chipsets voor iPhones en iPads en zouden naar verluid hun eigen 5G chipset klaar hebben medio dit jaar. Echter volgens een recent rapport lijkt Apple het vertrouwen te hebben verloren in Intel nadat deze bepaalde deadlines niet gehaald heeft. Huawei haalt deadlines echter moeiteloos…
 
En nu?
 
Voor nu ziet het er uit dat wij in ons land geen verbod hoeven te verwachten op Huawei apparatuur. Het is ook nog maar de vraag hoe snel het 5G netwerk opschiet voordat 2020 voor de deur staat. Ook het vrijmaken van de 3.5Ghz band voor 5G kan nog verrassingen opleveren. Er zijn opties buiten Huawei voor ons 5G netwerk, zo is er nog steeds Ericsson en Nokia die 5G apparatuur maken. T-Mobile werkt al jaren met de apparatuur van Huawei en is niet van plan zomaar apparatuur van de fabrikant te verwijderen. Zeker is echter niets…