Nieuws
12 januari 2015 - Ron Smeets

T-Mobile schaft roaming kosten binnen de EU deels af Twee uur per maand met je Nederlandse bundel in het buitenland bellen

Vlak voor de Kerst kondigde T-Mobile aan dat de provider de Nederlandse telecom sector wil gaan wakker schudden; onder andere door klanten meer vrijheid te geven bij het samenstellen en aanpassen van abonnementen. Vandaag maakte de magenta provider bekend dat er voor haar Nederlandse klanten deels een eind komt aan de roaming kosten binnen de EU. Vanaf 19 januari kunnen alle nieuwe klanten, en klanten die hun abonnementen verlengen, elke maand 120 minuten van hun belbundel, zonder extra kosten, in het buitenland (binnen de EU plus Noorwegen, Zwitserland en IJsland) gebruiken. Dat geldt niet alleen voor bellen vanuit het buitenland, maar ook als je daar gebeld wordt of wanneer je van het ene naar het andere land binnen de EU (met je Nederlandse abonnement vanuit Oostenrijk naar Spanje bellen bijvoorbeeld). Kortom, van alle telefoontjes binnen de EU worden de eerste 120 minuten afgerekend uit je Nederlandse belbundel. Bel je meer, dan gaan natuurlijk wel de geldende buitenland tarieven weer in rekening gebracht worden.

Daarmee loopt T-Mobile alvast een beetje vooruit op de situatie die vanaf 15 december van dit jaar, door regelgeving van de EU, voor iedereen gaat gelden. Dan worden namelijk alle roaming kosten, zowel voor bellen, sms'en als ook mobiel internet, afgeschaft en kun je met je Nederlandse abonnement overal binnen de EU terecht zonder extra kosten of bundels. Formeel moet dit besluit nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie, maar dat is niet meer dan een hamerslag.

Maar goed, T-Mobile klanten kunnen daar dus vanaf 19 januari al, voor wat betreft het bellen, van profiteren. Bestaande klanten met een abonnement dat nog niet aan verlenging toe is vallen volgens de aankondiging buiten de boot maar T-Mobile laat wel weten dat ook daarvoor een oplossing komt. Gesproken wordt over het migreren van het bestaand naar een nieuw abonnement. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de tarieven kan de provider nog niet zeggen. Dat kan per geval verschillen. Over een week zal meer duidelijk worden wanneer T-Mobile alle nieuwe tarieven en abonnementsvormen zal onthullen.

Uit het persbericht:

Het is één van de grootste ergernissen bij klanten. Bellen naar of in het buitenland kost de 'hoofdprijs'. Je gaat skiën in Oostenrijk, kamperen in Frankrijk of gewoon een weekend naar Londen en je moet maar hopen dat de telefoonrekening bij thuiskomst meevalt. T-Mobile maakt een einde aan deze ergernis en aan de hogere tarieven voor bellen in en naar Europa. Met het nieuwe abonnementenmodel 'Stel Samen & Stel Bij' (vanaf 19 januari verkrijgbaar) kunnen klanten tot 120 minuten bellen naar, in en tussen EU-landen uit hun eigen belbundel. Gebeld worden is gratis en het sturen en ontvangen van SMS binnen de gehele Europese Unie is ook gratis.

Telecomconventies op de schop
Recentelijk kondigde T-Mobile aan een einde te maken aan andere telecomconventies. Zo krijgen nieuwe klanten vanaf 19 januari de volledige vrijheid om zelf hun eigen bel- en internetbundel maandelijks bij te stellen. Omhoog, omlaag of zelfs helemaal uit. Tevens maakt T-Mobile als eerste veel meer inzichtelijk wat de kosten van een telefoon of tablet zijn bij aanschaf van een abonnement. En klanten krijgen de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun telefoon willen betalen; alles vooraf, per maand of een combinatie daarvan. Na de contractsperiode vervalt de maandelijkse toestelbetaling automatisch.

Bellen zoals Thuis
Een van de onderdelen van het nieuwe abonnementenmodel 'Stel Samen & Stel Bij' is Bellen zoals Thuis. Klanten kunnen iedere maand tot 120 minuten bellen naar, in en tussen alle EU-landen + Noorwegen, Zwitserland en IJsland (zone 1) uit hun Nederlandse belbundel. Het ontvangen van telefoontjes in de EU wordt gratis. Het ontvangen van sms was al gratis, maar nu wordt ook het versturen van sms'jes in de gehele EU gratis. En met de speciale Travel & Surf datapassen van T-Mobile is het al mogelijk om tot 5x goedkoper dan de huidige gereguleerde tarieven mobiel te internetten binnen de EU.

Nieuw abonnementenmodel Stel Samen & Stel Bij
Vanaf 19 januari is het nieuwe abonnementenmodel 'Stel Samen & Stel Bij' verkrijgbaar voor klanten. De belangrijkste voordelen van 'Stel Samen & Stel Bij' bestaan uit de mogelijkheid om maandelijks de bel- en internetbundel aan te passen, zelf te bepalen op welke manier je betaalt voor je telefoon en dus Bellen zoals Thuis. Vanzelfsprekend krijgen alle klanten die kiezen voor 'Stel Samen & Stel Bij' ook automatisch 4GMAX. Met 4GMAX
krijgen klanten een stabiele mobiele internetverbinding en snelheden tot 120Mbps zonder onverwachte internetkosten.

Bron: T-Mobile