Nieuws
11 oktober 2016 - Ron Smeets

T-Mobile gaat de strijd aan met Nederlandse wet op de Netneutraliteit De magenta provider zal de datavrije muziekdiensten tot aan de rechter verdedigen

Het leek gisteren nog zo'n leuk nieuws. Bepaalde klanten van T-Mobile, die een abonnement hebben met een databundel van 6GB of meer, hoeven vanaf nu niet geen data meer te verbruiken voor streaming muziekdiensten als Deezer, Hits NL, NederlandFM, Tidal en Napster. Datavrije Muziek noemen ze het. Letwel, dit betekent niet dat je voor eventuele abonnementsdiensten ook geen abonnementskosten hoeft te betalen. Die blijven in tact. Het luisteren naar muziek kost je alleen geen data meer uit je bundel.

Al snel werd duidelijk dat de nieuwe dienst van T-Mobile in strijd is met de strenge Nederlandse wetgeving die de Netneutraliteit waarborgt. Daarin is bepaald dat providers van internet verbindingen geen onderscheid mogen maken tussen de verschillende diensten die via die verbindingen aangeboden worden. Dit om oneerlijke concurrentie te voorkomen. In dit geval is dat het beste te illustreren doordat T-Mobile klanten met een Deezer abonnement geen data in rekening gebracht krijgen en klanten die Apple Music gebruiken, een muziek streaming dienst die niet in het T-Mobile pakket zit, wel. Dat heet 'zero rating' en is oneerlijke concurrentie en dus in strijd met de Nederlandse wet op de Netneutraliteit.

In 2013 wilde KPN extra geld gaan vragen voor WhatsApp en andere online chat services. Dat werd toen door de ACM snel de kop in gedrukt en KPN stopte die plannen dan ook direct weer in de ijskast.

Toch denkt T-Mobile een goede kans te maken om haar Datavrije Muziek service te kunnen handhaven. De provider zegt namelijk dat alle muziek streaming diensten zich kosteloos kunnen aansluiten bij de service. Daarmee zou het argument van de oneerlijke concurrentie volgen T-Mobile niet gelden. Bovendien is volgens de Europese wetgeving 'zero rating' in bepaalde gevallen wel toegestaan. Echter, de Nederlandse wet, die vandaag aangenomen is in de Eerste Kamer, is een stuk strenger en geldt volgens de ACM boven de Europese variant. T-Mobile bepleit daarentegen dat de Europese wetgeving geldt en dat de strengere Nederlandse Netneutraliteit wet in strijd is met de Europese wetgeving.

Het argument dat elke muziek streaming dienst zich kan aansluiten bij de aanbieding van T-Mobile klinkt logisch, maar er zit toch nog een addertje onder het magenta grasperkje. Ten eerste is het bepalen van wat nu wel en wat geen muziek streaming dienst is arbitrair. Er wordt immers ook heel veel muziek gestreamd via, bijvoorbeeld, YouTube. Volgens T-Mobile is dat echter een video streaming service en die worden uitgesloten van deelname aan de Datavrije Muziek dienst. Een ander voorbeeld is he luisteren naar de radio via de NPO app. Die staat ook niet te boek als een muziek streaming dienst. Dat betekent dat T-Mobile in bepaalde gevallen mogelijke concurrenten wel uitsluit. En dat mag dus zeer zeker niet.

T-Mobile heeft al laten weten dat ze de Datavrije Muziek service tot aan de rechter zal verdedigen. Dat het tot een rechtszaak zal komen lijkt een kwestie van tijd. De ACM is in ieder geval al een onderzoek gestart.

De vraag is natuurlijk of T-Mobile kans maakt op het winnen van zo'n rechtszaak. De publieke opinie zal ongetwijfeld ook weer verdeeld zijn, maar ik denk wel dat meer klanten 'pro T-Mobile' zullen zijn. Het gaat immers om een soort van 'gratis' dienst waarbij de klant profiteert. En dat willen we natuurlijk allemaal wel. Dat lag natuurlijk iets anders toen KPN drie jaar geleden ons juist extra wilde gaan laten betalen voor bepaalde data diensten (WhatsApp en chat-services). Dat zou geld kosten en dan zijn we uiteraard allemaal tegen.

Toch denk ik dat er ook wat te zeggen is voor de mogelijke oneerlijke concurrentie. Als jouw muziek streaming dienst namelijk niet als zodanig getypeerd wordt door T-Mobile dan wordt je door de provider bestraft doordat klanten van jouw concurrenten wel datavrij kunnen streamen bij T-Mobile.

Kortom, dit wordt een zeer interessante zaak om te gaan volgen in de komende weken en maanden. And the winner is...? Dat valt nu nog niet te zeggen.

UIt de verklaring van T-Mobile

Vandaag heeft de Eerste Kamer de Nederlandse wet Netneutraliteit aangenomen. Deze wet bevat onder andere een totaalverbod op zero rating en is in strijd met de Europese wetgeving. T-Mobile zal dan ook de belangen van haar klanten verdedigen tot aan de rechter.

T-Mobile wist dat de kans bestond dat de Eerste Kamer over zou gaan tot dit besluit. Echter, de Europese Verordening voor netneutraliteit en de daarbij horende Berec Guidelines geven expliciet de ruimte voor deze vorm van zero rating. Onder de Europese wetgeving is het toegestaan om categorieën diensten onder voorwaarden te zero raten. T-Mobile voldoet aan die voorwaarden en klanten en mensen uit de muziekindustrie zijn super enthousiast over de nieuwe add-on dienst. Deze stap is een grote doorbraak en bevordert innovatie in de telecom- en muziekindustrie.

Datavrije Muziek is geheel vorm gegeven volgens de voorwaarden die de Berec Guidelines stelt aan zero rating. Dit is zorgvuldig getoetst.

Een Europese verordening heeft een directe werking en geldt dus in elke Europese lidstaat, om zo harmonisatie te bewerkstelligen. T-Mobile is daarom zeer verwonderd dat de Nederlandse politiek een wet aanneemt die conflicteert met een Europese wet. In dit geval betekent het dat bepaalde diensten die aantrekkelijk zijn, wel in heel Europa, maar niet in Nederland aangeboden kunnen worden.