Nieuws
08 februari 2018 - Ron Smeets

Staatsveiligheid zit 5G uitrol in de weg Providers vrezen een achterstand voor Nederland

In 2020 moet het eerste commerciële 5G netwerk een feit zijn. Het is de bedoeling dat in en rond de Amsterdam Arena, een van de speelsteden van Euro 2020, een 5G netwerk actief is. De kans dat dat gebeurt wordt echter steeds kleiner vanwege enkele afluisterschotels in het Friese Burum. De providers, en KPN in het bijzonder, luiden nu de noodklok en vrezen dat Nederland een achterstand zal oplopen als deze kwestie niet snel opgelost wordt. Wat is het geval?

Afluisteren in het belang van de staatsveiligheid
In het Friese Burum staan een aantal grote schotels die gebruikt worden voor spionage- en afluister doeleinden. Zowel de AIVD als diens militaire evenknie, de MIVD, gebruiken dat station en het wordt regelmatig ook door NAVO partners ingezet om te kunnen spioneren en afluisteren. Dit alles natuurlijk in het kader van de staatsveiligheid. De crux zit hem echter in het feit dat het afluisterstation gebruik maakt van bepaalde frequentiebanden. Je raad het al… die zijn zo gekozen dat de 3.5Ghz band als een van de standaard frequentiebanden voor 5G aangewezen is storingen kan veroorzaken in het Friese station. Daarvoor is ooit bepaald dat in het noordelijke deel van Nederland, boven de lijn IJmuiden – Amsterdam – Zwolle – Slagharen, geen apparatuur geplaatst mag worden die gebruik maakt van de 3.5GHz frequentieband. Storingen in het afluisterstation zouden onze staatsveiligheid namelijk in gevaar kunnen brengen.

Impasse of oplossing?
Providers hebben sinds het bekend worden van de standaard 5G frequentiebanden al diverse keren aangedrongen op een oplossing maar tot dusver is die nog niet in zicht. KPN vreest nu dat Nederland een achterstand gaat oplopen in de ontwikkeling, en uitrol, van 5G netwerken als er niet snel gehandeld wordt. In 2020 zou de Amsterdam Arena van 5G voorzien moeten zijn voor Euro 2020, maar omdat Amsterdam in het ‘3.5GHz verbodsgebied’ ligt kan daar dus niet mee begonnen worden. Om nog maar te zwijgen over de uitrol van 5G in de rest van noord Nederland. De afgelopen dagen lijkt er schot in de zaak te komen. Hoewel… er zijn enkele politieke partijen die in de Tweede Kamer vragen willen stellen over deze 5G impasse. Dat wil natuurlijk nog lang niet zeggen dat een oplossing dichtbij is.

Als de overheid niet snel een beslissing neemt en de 3.5GHz frequentieband vrijmaakt voor de 5G netwerken, dan kan bovenstaande 5G dekkingskaart wel eens werkelijkheid worden in 2020.

Nieuwe afluisterfrequenties
Feitelijk is er maar één oplossing mogelijk volgens mij. Het veranderen van de 5G frequentiebanden, een gestandaardiseerde afspraak tussen telecom providers, netwerk ontwikkelaars en overheden, is onmogelijk. Dus zal het Friese afluisterstation ‘omgebouwd’ moeten worden zodat die van frequentiebanden gebruik gaat maken die niet verstoord kunnen worden door de 5G antennes. Maar dat is wel een beslissing die door de overheid genomen moet worden. De providers kunnen niets anders doen dan er op blijven hameren dat er spoedig een besluit genomen wordt zodat de 3.5GHz vrij komt voor 5G.

Via: GSM Helpdesk