Nieuws
15 februari 2019 - Luc Meijs

Sony kiest nieuwe naam voor mid range segment XA gaat op de schop

Sony zal net als de voorgaande jaren aanwezig zijn op het MWC 2019 in Barcelona. Dat de fabrikant hier een aantal nieuwe toestellen gaat presenteren is geen geheim, echter was er wel nog speculatie over innerlijk en uiterlijk plus de specificaties van de toestellen. Dankzij een bekende Twitter leaker hebben we nu de ontbrekende gegevens plus beeldmateriaal over de nieuwe aankomende toestellen van de Japanse fabrikant.
 

Een herkenbaar uiterlijk
 
De nieuwe mid-range serie van Sony zal niet meer de naam XA met zich meedragen. Sony stapt namelijk af van deze naam, de twee nieuwe toestellen zullen op de markt komen als Sony Xperia 10 en Xperia 10 Plus. Waar alle andere fabrikanten zo min mogelijk bezels proberen te realiseren door bijvoorbeeld de notch of de in-screen selfiecamera, pakt Sony dit met het Xperia 10 duo compleet anders aan. De toestellen zijn een stuk langer dan de gemiddelde smartphone met schermformaten van respectievelijk 5,9 inch en 6,5 inch. De reden voor dit verlengde ontwerp zal te maken hebben met hoe de consument informatie bekijkt. De meeste mobiele sites zijn immers bedoeld om (eeuwig) verticaal te scrollen. Middels dit ontwerp kan de gebruiker dus meer informatie in een oogopslag tot zijn/haar beschikking hebben. Met een schermverhouding van 21:9 zijn de toestellen ook prima geschikt om film en bioscoopformaat video’s af te spelen, al wordt de meeste content vooralsnog in 16:9 gemaakt. Volgens de meest recente informatie over de toestellen zal het scherm bij beide toestellen over een resolutie van FHD+ 2560 x 1080 beschikken. Verder zien we op de afbeeldingen toch ook een herkenbaar Sony uiterlijk terug, een kruising tussen de hoekige Z serie en de nu uitgestorven XA serie met zijn afgeronde uiterlijk.
 

Mid range innerlijk
 
De Sony Xperia 10 zal aangedreven worden door de Snapdragon 630 die in veel mid range toestellen te vinden is. Het toestel zal over 3GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen beschikken plus de mogelijkheid om het interne geheugen uit te breiden met een microSD kaart. De Xperia 10 zal zijn dagelijkse power halen uit een 2870 mAh accu, dit is geen heel krachtig exemplaar. Gezien het toestel/schermformaat is het dus nog maar de vraag of je er een volledige dag mee door kunt. De meest besproken feature van de Sony toestellen in het algemeen is toch wel de camera. Waar de Japanse fabrikant wereldwijd een van de grootste leveranciers is voor high-end camera sensoren, lukt het Sony maar niet om hun eigen toestellen van een geweldige camera te voorzien. Grotendeels is dit natuurlijk ook een software issue, maar het blijft apart hoe de fabrikant die geprezen wordt voor zijn camera’s het maar niet voor elkaar krijgt bij hun eigen smartphonedivisie. De Sony Xperia 10 zal over een 13 + 5 megapixel hoofdcamera beschikken waarbij de 5 megapixel enkel voor diepte gebruikt gaat worden. De andere functionaliteit van de camera’s is helaas nog niet bekend en zullen we zelf moeten testen als de toestellen beschikbaar worden. De grotere Xperia 10 Plus zal aangedreven worden door de iets snellere Snapdragon 660 met 4GB aan werkgeheugen en hetzelfde aan interne opslag. Ook de Xperia 10 Plus kan uitgebreid worden door middel van een microSD kaart. De accu van de Xperia 10 Plus is een iets grotere variant van 3500 mAh. De camera unit van de Plus zal over een 12 megapixel hoofdsensor plus een 8 megapixel dieptesensor beschikken. Hoewel minder pixels zal de fotokwaliteit bij dit model hoogstwaarschijnlijk toch hoger liggen dan bij het kleinere model.
 

Als we goed naar de renders van de toestellen kijken, zien we dat beide toestellen over een USB C poort beschikken en dus hoogstwaarschijnlijk over een soort Quick Charge. Sony is ook een van de weinige fabrikanten die vasthoudt aan de analoge jackaansluiting en dit is in mijn ogen absoluut een pluspunt. Volgens gelekte info zullen beide modellen wederom als media entertainment apparaat aangekondigd worden, dit wil zeggen dat we een soort hi-res audio (THX/Dolby) kunnen verwachten bij de toestellen. Ook valt te verwachten dat beide modellen over een waterdichte IP certificering beschikken.
 
Sony zal de toestellen aankomende 25 februari op het MWC 2019 presenteren. De Sony Xperia 10 zal volgens berichten op de Europese markt te koop aangeboden worden voor een adviesprijs van 349 euro en de grotere Xperia 10 Plus voor 429 euro. Sony wist mij altijd te verbazen met prima toestellen ondanks dat deze niet de beste in hun klasse waren, we gaan zien of de fabrikant ook een goede zet maakt met deze modellen.
 
Source