Reviews
28 februari 2019 - Luc Meijs

Smartphone review: Honor 10 Lite De (bijna) identieke tweeling van Huawei

De Honor 10 Lite kwam bijna gelijk met zijn tweelingbroer, de Huawei P Smart 2019, uit in Nederland. De twee toestellen zijn op het oog bijna identiek aan elkaar, op enkele kleine design features na. Hoewel beide toestellen nagenoeg hetzelfde functioneren en over bijna dezelfde elementen beschikken voelt de Honor 10 Lite toch net iets anders aan dan zijn tegenhanger. Plus je krijgt er een gratis gel case bij. Beide toestellen schelen, raar maar waar, telkens een paar tientjes van elkaar al naar gelang de actuele aanbieding van een der partijen. Hieronder onze review van deze budgetphone.
 

Groots premium uiterlijk
 
Wie van een een relatief smal toestel met een groots scherm houdt, die zit wel snor met de Honor 10 Lite. Kleine smartphones zijn er bijna niet meer tegenwoordig, het is dan ook lastig op zoek te gaan naar een toestel dat een groot display combineert met een elegante grip. Zeker voor degene met wat kleinere handen zijn de hedendaagse smartphones onhandig. Ondanks dat de Honor 10 Lite over een groot 6.21 inch display beschikt, ligt het toestel lekker in je handen en voelt het niet aan als een 6+ inch model. Het scherm heeft een Full- HD resolutie van 1080 x 2340 pixels met een 19.5:9 verhouding, perfect voor games en Netflix bijvoorbeeld. Bovenin het scherm zit een ‘’Dewdrop’’ notch waarin de 24 megapixel selfiecamera zich bevindt. Deze camera maakt gebruik van een 4in1 light fusion technologie, hiermee kun je in daglicht en onder minder verlichte omstandigheden de perfecte selfie maken. Selfies is een belangrijk aspect van dit toestel, hier wordt bij de marketing dan ook de nadruk op gelegd.
 

Het toestel weegt 162 gram en de combinatie van plastic en aluminium behuizing voelt daarmee stevig en solide aan. In plaats van een flashy gradient kleurenpallet kiest Honor voor een meer subtiel kleurenpalet bij de Honor 10 Lite. Het toestel dat wij kregen ter review beschikt over een subtiele wit-blauw naar blauwe gloed. Aan de achterkant is een vingerafdrukscanner te vinden die lekker rap werkt en, voor zover ik heb kunnen testen, nauwelijks foutief je vingerscan registreert. De AI camera unit aan de achterkant is dezelfde als bij de P smart van het moederbedrijf, een 13 megapixel hoofdsensor met een 2 megapixel dieptesensor voor die leuke bokeh effecten. De camera presteert prima en maakt scherpe foto’s, de AI modus is soms een toegevoegde waarde. Hiermee schiet je net iets kleurintensievere kiekjes. De AI modus herkent accuraat verschillende scenario’s zoals planten, auto’s, huisdieren, type verlichting etc. waardoor je vooral ook snel een foto kunt maken. De AIS Super Night shoot waarmee je in het donker ook gekke kiekjes kunt maken, werkt goed echter met veel ruis. Nu hoef je dat ook niet te verwachten in dit prijssegment.
 

Budget met een staartje
 
De Honor 10 Lite presteert prima als dagelijks toestel, echter zijn er ook een aantal zaken waar een gebruiker zich aan kan storen. Het toestel wordt aangedreven door de reeds bekende Kirin 710 met 3GB RAM en 64GB interne opslag. Waar dit op papier allemaal prima klinkt voor een dergelijk toestel, merk je bij het dagelijkse gebruik toch dat niet alles optimaal met elkaar functioneert. Tijdens het gamen loopt het toestel niet altijd even soepel en hapert van tijd tot tijd. Zelfs met het GPU Turbosysteem van de Honor 10 Lite blijven deze haperingen een dingetje. Honor werkt met dezelfde skin als de toestellen van het moederbedrijf, namelijk met EMUI. EMUI 9 is de laatste nieuwe versie van deze skin die over Android heen gesmeerd is. Hoewel ik zelf niet erg fan ben van deze skin, werkt deze wel prima ondanks het gebrek aan overzicht. Alternatieve launchers zijn geblokkeerd waardoor je het enkel met de EMUI 9 skin moet doen. Het accuverbruik valt onder de categorie prima voor dagelijks gebruik. Het toestel beschikt over een 3400 mAh accu met de mogelijkheid tot fast charge. Ook dit model maakt helaas gebruik van een micro USB waardoor fast charge wel leuk op papier klinkt maar in de praktijk nog steeds lang (in verhouding tot USB-C) duurt. Micro USB op een toestel wordt steeds meer een afknapper voor consumenten die inzien dat USB-C toch echt wel de nieuwe standaard moet worden. Een les voor de volgende release dus voor Honor en tevens voor Huawei.
 

Kort samengevat is dit toestel een prima budget smartphone, net als zijn bijna identieke tweeling de P Smart 2019. Gemaakte foto’s zien er prima uit, de accu gaat lang mee en het toestel is voor de meeste gebruikers snel zat. De UI is even wennen vooral omdat je er geen eigen variant overheen kunt zetten, echter is dit niet al te storend. Micro USB blijft wel nog een dingetje voor de meeste smartphones, helaas geen USB-C maar dat mag de pret niet drukken in dit prijssegment. Voor mij is de grootste advie factor bij dit toestel het gebruikscomfort. De Honor 10 Lite voelt niet aan als een gigant ondanks het grote scherm, het toestel ligt lekker in de hand en is gemakkelijk met één hand te bedienen. Een perfect budget toestel voor iemand met wat kleinere handen en/of gewoon een voorkeur voor smallere telefoons. De Honor 10 Lite is momenteel te koop voor +- 230 euro waar je ook nog eens (zolang de actie loopt) een gratis activity tracker van Honor erbij krijgt.
 
Design en bouwkwaliteit: 7.5
Specificaties: 7.5
Camera: 7.5
OS en UI: 8.0
Accu: 8
Prijs: 7
 
De Honor 10 Lite scoort een 7.6 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder nog een aantal foto’s met en van het toestel gemaakt.
 

Links, Met AI modus - Rechst, zonder AI modus