Nieuws
08 oktober 2018 - Ron Smeets

Slechte roaming voor Tele2 klanten begint straks al op Schiphol Drie providers gaan de mobiele bereikbaarheid in de luchthavengebouwen verbeteren; Tele2 doet niet mee!

Schiphol heeft vandaag een overeenkomst gesloten met drie van de vier landelijke providers  - KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo - die er toe moet leiden dat de mobiele netwerkdekking binnen de gebouwen van de luchthaven flink verbetert wordt. Goed nieuws voor de reizende klanten van die drie providers. Uhm, maar Nederland heeft toch vier landelijke providers? Ja, maar Tele2 heeft – zo bleek uit navraag bij Schiphol – er zelf voor besloten om niet mee te doen aan deze samenwerking. Voer voor discussie en speculatie? Zeker weten. Tele2 heeft al geen al te beste reputatie als het gaat om de roaming voorzieningen voor haar klanten en nu lijkt het er op dat Tele2 klanten straks op Schiphol al kunnen wennen aan het gebrekkige bereik in het buitenland. Chargeer ik? Misschien wel, maar het is dan ook de zoveelste klantonvriendelijke beslissing van Tele2.

Of… speelt er iets anders?
Maar wacht, er is natuurlijk nog een factor die mogelijk een rol speelt. Tele2 Nederland zit midden in een overname traject met T-Mobile. Misschien neemt de ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’ provider wel al een voorschot op de uitkomst daarvan. Dat zou niet mogen want de EU moet daar nog over oordelen en de kans dat het doorgaat is de afgelopen maanden alleen maar kleiner geworden. Bij T-Mobile en Tele2 zijn ze er echter nog steeds van overtuigd dat het wel goed gaat komen en dat de EU de overname binnen nu en enkele maanden gaat goedkeuren. En in dat geval is het natuurlijk voor Tele2 weinig zinvol om op eigen houtje nog aan een deal zoals die met Schiphol mee te doen. Officieel mag de op handen zijnde overname niet de reden zijn en dat zal de provider dus officieel ook altijd ontkennen, maar in de praktijk is de daadwerkelijke reden om niet mee te doen natuurlijk nooit te controleren. Tele2 kan roepen wat het wil en dat moet iedereen dan maar voor waar aannemen. Echter, er zijn nu twee zaken waarbij de schijn van ‘een voorschot nemen op de overname’ opduikt.

Betere dekking in Terminals en alle publieke hallen, maar ook de bagagekelders
Enfin, het goede nieuws voor klanten van KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile is dat die drie providers samen met Schiphol de komende twee jaar een nieuw intern (mobiel) netwerk met meer dan 30 nieuwe antenne-installaties gaan uitrollen. Daardoor moet de mobiele bereikbaarheid van bezoekers op de luchthaven stukken beter worden dan nu. Dat geldt voor zowel de vertrek- en aankomst terminals en hallen als de bagagekelders en ruimtes waar alleen personeel van de luchthaven mag komen. Ook voor hen is dit dus goed nieuws. Daarnaast worden ook het netwerk voor de hulpdiensten en portofoons onderdeel van het nieuwe interne netwerk zodat die beter op elkaar afgestemd zijn en de kans op storingen kleiner wordt. Het project moet in 2020 voltooid zijn. Bijkomend voordeel is dat het nieuwe mobiele netwerk op Schiphol dan ook al geschikt is voor de komst van 5G. Nog een reden die de aanname dat Tele2 met voorbedachten rade niet mee doet versterkt. T-Mobile regelt het alvast voor ze.

Tele2 rekent al langer op de overname
Ik heb al sinds begin dit jaar mijn twijfels over de manier waarop Tele2 er alles aan lijkt te doen om investeringen in netwerk en dienstverlening tot een minimum te beperken sinds bekend is dat T-Mobile de Nederlandse tak van Tele2 wil overnemen. Het is natuurlijk deels speculeren maar het feit dat de provider sinds de bekendmaking van de voorgenomen overname er niet in geslaagd is om in de onderhandelingen met meer dan 50 Europese providers tot ook maar één enkele nieuwe 4G roaming overeenkomst te komen is op z’n minst opmerkelijk. Temeer omdat andere providers dat binnen enkele maanden tot een jaar met alle EU providers voor elkaar hadden. Daarmee heeft Tele2 de schijn op zijn minst tegen als ze zeggen dat ze niet rustig zitten af te wachten tot de overname door T-Mobile afgerond is zodat ze op de roaming afspraken van die provider kunnen meeliften. Sterker nog, ze zeggen er helemaal niets over. Hetzelfde geldt voor het niet deelnemen aan de netwerkverbeteringen op Schiphol. De luchthaven zegt dat Tele2 zelf besloten heeft om niet mee te doen aan het netwerk project. Navraag bij Tele2 leverde het volgende antwoord op.

Tele2 biedt op dit moment geen ‘international roaming’ aan klanten van buitenlandse operators aan. Dit komt omdat er nog geen standaardisering is voor roaming op netwerken van aanbieders die alleen een 4G netwerk hebben voor data en voice (Voice over LTE). Hierdoor staan de kosten van het realiseren van extra dekking op Schiphol momenteel niet in verhouding tot de opbrengsten. Dat kan over tijd anders worden en om die reden is het indoornetwerk zodanig vorm gegeven dat Tele2 op een later moment alsnog kan aansluiten. Overigens hebben Nederlandse klanten van Tele2 op Schiphol al een zeer goede 4G dekking door de vele opstelpunten in de buurt. Daar waar de dekking minder zou zijn, kan bovendien altijd gebruik gemaakt worden van 3G.

Met andere woorden... Niet omdat het kan, maar omdat we kosten willen besparen! Het gebrabbel over vele opstelpunten in de buurt geldt natuurlijk ook voor de andere providers. Het probleem is nu juist dat door de (staal)constructies van de gebouwen op Schiphol de netwerksignalen die van antennes buiten komen vaker verstoord worden. 

Binnen nu en twee jaar zal de mobiele netwerkdekking van KPN, Vodafone en T-Mobile op Schiphol een heel stuk beter zijn dan dat het nu op veel plaatsen binnen in de luchthaven het geval is. Bron: Schiphol