Nieuws
11 januari 2019 - Luc Meijs

Samsung schuift presentatie Galaxy S10 flink naar voren Al op 20 februari wordt de 10e generatie Galaxy smartphone getoond

Samsung toont nog voor het Mobile World Congress (MWC) zijn 10e generatie Galaxy aan de wereld. In het verleden presenteerde de Koreaanse fabrikant een nieuw toestel echter altijd tijdens het MWC. Vanwaar de opvallende keuze om het ditmaal eerder te doen?
 
Toenemende concurrentie
Dat Samsung een niet zo’n best jaar achter de rug heeft is duidelijk. Ondanks allerlei pogingen om toch maar boven het water te blijven kruipt de concurrentie steeds nader. De Samsung Galaxy Note 9 was geen verkeerd toestel maar had geen “ziel” tegenover bijvoorbeeld de Huawei Mate 20 Pro. Veel kritiek was er ook op de Galaxy S9 van Samsung. Absoluut geen slecht toestel, echter was innovatie ver te zoeken in vergelijking met zijn voorganger. Met geen ziel bedoel ik natuurlijk dat de toestellen op gebied van innovatie en prestatie steeds vaker voorbij gestreefd worden door die van de concurrenten. Samsung voelt deze druk al een tijdje maar wilde er volgens mij tot nu toe nog niet in geloven. Zo was de Koreaanse gigant de eerste met een smartphone met 4 camera’s (de Samsung Galaxy A9) en de eerste met een in screen selfie camera (de Samsung Galaxy A8s). Andere fabrikanten zoals Huawei en Nokia hadden een veel beter jaar en kwamen met goede toestellen binnen het hoge, midden- en lage prijssegment. Ook de minder bekende merken als Oppo, Vivo, Honor en Xiaomi hadden een voortreffelijk jaar op de smartphonemarkt. Al deze merken hadden wel een smartphone die innovatief was of die, tegen een zeer scherpe prijs, bijna als high end smartphone bestempeld kon worden.
 

De absolute nummer 1
 
Dat Samsung op de hielen wordt gezeten door Huawei is duidelijk, de cijfers van afgelopen jaar(en) liegen niet. Met sterke releases zoals de P en Mate serie’s van Huawei werden de toestellen van Samsung al snel aan de kant gedrukt, ook toestellen zoals de Xiaomi Pocophone F1 (+/-350 euro) kregen meer voorkeur tegenover een toestel van 1000 euro (Note 9) met bijna dezelfde specificaties. Wereldwijde smartphonezendingen van de Koreaanse fabrikant daalde met bijna 2% (bron IDC) en voor de eerste keer werd Huawei de op een na grootste speler hier, ruim over Apple heen en op de hielen van Samsung. In bepaalde cruciale markten zoals China, Europa en de VS heeft Samsung veel marktaandeel verloren. Hier kan de fabrikant namelijk hogere dan gemiddelde verkoopprijzen van telefoons opleggen. Ook de vraag naar OLED panelen door Apple had gevolgen voor de Koreaanse fabrikant. In het tweede kwartaal van 2018 daalde de omzet van Samsung met 27% in deze display-divisie. Dit kwam doordat de vraag naar het nieuwe model van Apple, de iPhone X, in de eerste helft van het jaar niet het verwachte volume had. Externe factoren zoals de handelsoorlog tussen de VS en China worden ook vaak genoemd als reden voor dalende cijfers. Dit conflict zorgt er momenteel vooral voor dat de groei van Huawei stagneert in de landen die, net als de VS, quasi een verbod hebben opgelegd voor het gebruik van bepaalde producten van de Chinese gigant. Samsung staat hierdoor voorlopig nog op een veilige 1e plaats in de smartphonewereld.
 
Er hangt dan ook nogal wat af van de Samsung Galaxy S10 release, de fabrikant weet dat ze nu geen marktaandeel meer mogen verliezen om deze gouden kroon te behouden. Dit zal een van de redenen zijn van deze vervroegde onthulling: de concurrentie voor zijn en hiermee de volledige aandacht trekken van de pers wereldwijd. De grootste concurrent zal volgens geruchten zijn nieuwe toestellen aankondigen tijdens het MWC in Barcelona, dit zal ook een reden zijn dat Samsung de aankondiging vervroegd heeft. De S10 zal volgens geruchten in drie varianten op de markt komen, de S10 Lite, S10 en S10+. De toestellen zullen over een in screen selfie camera beschikken voor minimale bezels, een revolutionair design, een 5G chipset en variërend per model een totaal van 4 tot 6 camera’s. Al deze geruchten zullen de 20e februari al dan niet bevestigd worden, wie weet presenteert Samsung ook hun Samsung Galaxy F (fold) wel op dezelfde dag, om hiermee de andere giganten voor te zijn.