Nieuws
16 september 2016 - Ron Smeets

Samsung roept de Note 7 nu officieel terug Eerste exemplaren met een veilige accu worden vanaf 21 september geleverd

Samsung heeft vandaag officieel een terugroepactie voor de Galaxy Note 7 in de VS gestart. Het gaat in totaal om zo'n 1 miljoen exemplaren waarvan de fabrikant enkele dagen geleden al geroepen had dat de eigenaren hem onmiddellijk moesten uitschakelen. Een terugroep-, en omruil-, actie kon dus niet meer lang uitblijven. Volgens de Amerikaanse tak van de fabrikant betreft het alle toestellen die voor 15 september verkocht zijn.

Alle klanten die niet besloten hebben het toestel in te leveren en hun geld terug te vragen om een andere smartphone of phablet te kopen krijgen uiteraard een nieuw exemplaar dat voorzien is van een veilige accu. De eerste toestellen worden vanaf 21 september uitgeleverd, aldus Samsung. Van de ca 1 miljoen Galaxy Note 7's zijn er de afgelopen weken in de VS 92 'geëxplodeerd'. Dat is natuurlijk nog altijd een relatief klein aantal, maar de meeste Note 7 eigenaren hebben hun toestel ongetwijfeld al een tijdje niet meer in gebruik.

Of de terugroep actie nog verder gevolgen heeft voor de Nederlandse en Belgische release van de Note 7, die tot nader order uitgesteld is, is niet bekend. Gezien het feit dat Samsung in totaal, wereldwijd, zo'n 2.5 miljoen toestellen zal moeten vervangen denk ik dat het nog wel een aantal weken kan duren voordat de Note 7 bij ons in de winkels verschijnt.

Samsung heeft overigens op haar Nederlandse site ook een waarschuwing staan voor iedereen die het toestel de afgelopen weken al in het buitenland gekocht heeft:

Consumenten die de Galaxy Note7 in het buitenland hebben gekocht, worden verzocht hun toestel uit te schakelen en contact op te nemen met de klantenservice van Samsung via 088-9090100.

Informatie over een nieuwe Nederlandse release datum geeft de fabrikant nog niet.

In een poging het beschadigde vertrouwen van klanten terug te winnen gaat Samsung enkele veranderingen in de verpakking en het toestel zelf doorvoeren. Bij Galaxy Note 7's met een nieuwe, veilige, accu staat op de doos straks de letter 'S' (van Safe). Daarnaast wordt het accu icoon in de statusbalk bovenin het scherm groen in plaats van wit zodat je in één oogopslag kunt zien dat je een veilige Galaxy Note 7 koopt, en hebt.

Uit het Amerikaanse statement van Samsung:
Samsung has announced a voluntary recall and exchange program on certain Galaxy Note7 devices in cooperation with the U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC). The affected devices were sold in the U.S. before September 15, 2016. Since the affected devices can overheat and pose a safety risk, if you own a Galaxy Note7, it is extremely important to stop using your device, power it down and immediately exchange it using our U.S. Note7 Exchange Program.

Bron: Samsung (VS), Samsung (NL)