Nieuws
21 februari 2019 - Luc Meijs

Samsung hervormt (letterlijk) de toekomst van de smartphone De Galaxy Fold en S10 familie zien officieel het daglicht

Het begin van een nieuw tijdperk is officieel ingeluid door de (nog steeds) grootste smartphonefabrikant Samsung. Na bijna 8 jaar aan teasers en speculatie is hij er dan eindelijk, de Samsung Galaxy Fold. De smartphone zoals we deze nu nog kennen zal voorlopig nog wel in onze broekzak te vinden zijn. Maar: de vouwbare smartphone en tablet in één, dat wordt dé nieuwe mobiele standaard volgens de Koreaanse gigant. ‘’Samsung verenigt het beste van twee werelden’’, aldus het persbericht door middel van een compact apparaat dat zich kan ontvouwen tot Samsungs grootste smartphonedisplay ooit. Het revolutionaire toestel wordt samen met die 10e generatie Galaxy gepresenteerd. Hieronder het overzicht van de toestellen met specificaties en helemaal onderaan staan de prijskaartjes per model.
 
Samsung Galaxy Fold
 
Het scherm van de Samsung Galaxy Fold bestaat uit een nieuw ontwikkelde polymeerlaag die grofweg 50% dunner is dan een regulier smartphone scherm. Het scharniersysteem bleek een belangrijke uitdaging omdat het toestel gemakkelijk (en vaak!) open- en dichtgeklapt moet worden. Dat systeem bestaat nu uit meerdere tandwielen ondergebracht in een verborgen behuizing die aan de buitenkant niet zichtbaar is. Verder heeft het toestel een reguliere vingerafdrukscanner aan de zijkant en een batterij die opgedeeld is in twee gelijke delen (zoals we deze ook al zagen bij de Oppo Find X). Om de Galaxy Fold optimaal te gebruiken heeft Samsung een aantal softwarematige snufjes verwerkt. Multi-Active Window zorgt ervoor dat de multitasking mogelijkheden van het apparaat eindeloos zijn. Je kunt tot wel drie apps tegelijkertijd openen op het scherm en hiertussen navigeren. App Continuity zorgt ervoor dat apps vanuit het kleinere display aan de coverkant naadloos kunnen overgaan op het grote scherm wanneer je het toestel uitvouwt. Het toestel beschikt over een nieuwe generatie AP chipset en maar liefst 12GB aan RAM geheugen om alles soepel te laten lopen. Samsung is ook op de boot gesprongen met het reverse wireless charging, al noemen de Koreanen het ‘’Wireless PowerShare’’. Verder heeft het toestel in totaal zes (!) cameralenzen. Welke kant je van het toestel ook gebruikt, er is altijd wel een cameralens te vinden. De Galaxy Fold heeft ook de DeX mogelijkheid en wederom een aparte knop voor je persoonlijke spraakassistent Bixby.

 • 7.3 Inch Dynamic Amoled-Display, 1536 x 2152 pixels 16:10 verhouding
 • 4.6 Inch HD+ Super Amoled Cover display 21:9 verhouding
 • Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 Octa-core
 • 512GB intern geheugen met 12GB RAM
 • Hoofd Camera's, 12MP f/1.5-2.4 wide met IOS & 12MP f/2.4 telephoto met IOS & 16MP f/2.2 ultrawide
 • Selfie Camera's, 10MP f/2.2 & 8MP f/1.9 diepte sensor
 • 4380 mAh accu met 18W fast charging
 • QI fast wireless charging 15W & reverse wireless charging
 • Android 9 Pie met One UI
 • Verkrijgbaar in de kleuren, Space Silver, Cosmos Black, Martian Green en Astro Blue

 

Samsung Galaxy S10e, S10 ,S10+ & S10 5G
 
10 jaar na de eerste Galaxy S smartphone is de nieuwe Samsung Galaxy S10 familie officieel getoond aan de wereld. Drie modellen om precies te zijn, die elk een bepaald type consument moeten aanspreken door drie focuspunten: scherm, camera’s en prestaties. Waar Samsung reeds bekend staat om de beste schermen in de smartphone-industrie, komt de fabrikant nu met ‘s werelds eerste Dynamic Amoled display. Dit display is op elke variant te vinden. Het is gecertificeerd voor HDR10+ en beschikt over het VDE-certificaat dat staat voor levendige kleuren en een uitstekende contrastverhouding voor nog diepere zwarttinten en helderder wit. Alle drie modellen hebben het nieuwe Infinity-O Display dat beschikt over een inkeping voor de selfiecamera, meer scherm en minder bezels. In dit display is middels een laser een gat uit het scherm gesneden om zo onder het scherm de selfiecamera, of bij de S10+ de selfiecamera’s, te plaatsen. De S10 en S10+ hebben nog een andere innovatie: ‘s werelds eerste in-display ultrasonische vingerafdrukscanner. Deze technologie scant je vingertoppen in 3D in plaats van 2D en is daardoor een secuurdere vorm van biometrische beveiliging van je smartphone. Ook hier legt Samsung de nadruk op de verbeterde camera’s. Afhankelijk van welk model heb je tot wel vijf cameralenzen tot je beschikking. Alle toestellen hebben wireless charging en reverse wireless charging tot hun beschikking. Een nieuwe en heel handige feature is WIFI-6, hiermee heb je nooit meer last van langzaam wifi op bijvoorbeeld openbare ruimtes, vliegvelden etc. De S10 familie is verder compleet water- en stofbestendig dankzij de IP68 certificering. Alle modellen zijn wederom uitbreidbaar met een microSD kaart, echter zal dit bij de duurste S10+ een beetje over de top zijn omdat het toestel al over een onvoorstelbaar groot geheugen van 1TB beschikt!
 
Buiten de standaard familie is er nog de eerste 5G smartphone van Samsung, de Galaxy S10 5G. Dit model komt als extra met een gigantisch 6.7 inch scherm. De 5G variant plakt er ook nog een extra cameralens op zodat het totaal op 7 stuks komt, de extra lens bij deze variant is een telephoto. De accu heeft vanwege het grotere scherm een upgrade naar 4500 mAh. Het toestel zal eerst exclusief te krijgen zijn via providers Sprint in Frankrijk, T-mobile in Duitsland en Vodafone in het Verenigd Koninkrijk. Het toestel mocht nog niet aangeraakt of aangezet worden in de testruimte. Iets wat de vraag oproept of het wel een functioneel model is. Wanneer de S10 5G op de markt komt en wat die gaat kosten is nog niet duidelijk, Samsung gaf enkel een indicatie voor halverwege dit jaar.
 
S10e

 • 5.8 Inch Dynamic Amoled-Display, 1080 x 2280 pixels 19:9 verhouding
 • Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 Octa-core
 • 128GB/256GB intern geheugen met 6GB/8GB RAM
 • Hoofd Camera's, 12MP f/1.5-2.4 wide met IOS & 16MP f/2.2 ultrawide
 • Selfie Camera, 10MP f/1.9
 • 3100 mAh accu met 15W fast charging
 • QI fast wireless charging 15W & reverse wireless charging
 • Android 9 Pie met One UI
 • IP86 stof/waterdicht (tot max. 1.5m voor 30 min)
 • Verkrijgbaar in de kleuren, Prism White, Prism Black, Prism Green, Canary Yellow en  Flamingo Pink

S10

 • 6.1 Inch Dynamic Amoled-Display, 1440 x 3040 pixels 19:9 verhouding
 • Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 Octa-core
 • 128GB/512GB intern geheugen met 8GB RAM
 • Hoofd Camera's, 12MP f/1.5-2.4 wide met IOS & 12MP f/2.4 telephoto met IOS & 16MP f/2.2 ultrawide
 • Selfie Camera, 10MP f/1.9
 • 3400 mAh accu met 15W fast charging
 • QI fast wireless charging 15W & reverse wireless charging
 • Android 9 Pie met One UI
 • IP86 stof/waterdicht (tot max. 1.5m voor 30 min)
 • Verkrijgbaar in de kleuren, Prism White, Prism Black, Prism Green, Prism Blue, Canary Yellow, Flamingo Pink
S10+

 • 6.4 Inch Dynamic Amoled-Display, 1440 x 3040 pixels 19:9 verhouding
 • Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 Octa-core
 • 128GB/512GB intern geheugen met 8GB RAM of 1TB intern met 12GB RAM
 • Hoofd Camera's, 12MP f/1.5-2.4 wide met IOS & 12MP f/2.4 telephoto met IOS & 16MP f/2.2 ultrawide
 • Selfie Camera's, 10MP f/1.9 & 8MP f/2.2 diepte sensor
 • 4100 mAh accu met 15W fast charging
 • QI fast wireless charging 15W & reverse wireless charging
 • Android 9 Pie met One UI
 • IP86 stof/waterdicht (tot max. 1.5m voor 30 min)
 • Verkrijgbaar in de kleuren, Prism White, Prism Black, Prism Green, Prism Blue, Canary Yellow, Flamingo Pink, Ceramic Black, Ceramic White

 

Naast de aankondiging van de nieuwe S10 familie en de Samsung Galaxy Fold komt de Koreaanse fabrikant ook nog met een drietal nieuwe wearables. De Galaxy Watch Active, Galaxy Fit en Galaxy Buds. Gericht op de algemene gezondheid en zaken als sportprestaties, slaapritme, stressniveau etc. Deze gadgets zijn vooral een verbetering van de oudere varianten met net iets meer functies en specificaties. Mochten we van deze wearables een testexemplaar toegestuurd krijgen zullen we een apart artikel wijden aan een eventuele review hiervan. De nieuwe gadgets zijn 15 en 29 maart verkrijgbaar. De Galaxy Watch active zal voor een adviesprijs van €249.99 verkocht worden. De Galaxy Buds zullen verkocht worden voor €149 en de Galaxy Fit is verkrijgbaar vanaf €39.99 in het wit en geel,de andere kleuren zijn €99.9.

Maar wat gaan ze kosten?
 
De Samsung Galaxy S10 familie is vanaf 8 maart te krijgen en wie de Galaxy S10 of S10+ vanaf 21 februari vooruitbesteld krijgt een paar Galaxy Buds gratis (t.w.v. €149). Nu komt natuurlijk nog de grootste vraag van dit allemaal, wat moeten deze modellen dan wel niet gaan kosten? Krijgen we eindelijk revolutionaire prijzen te zien voor high end toestellen van de nummer 1 smartphonefabrikant? Het antwoord is een kort maar krachtig nee. Dus pak je portemonnee en check snel je spaarrekening want hieronder komen de prijzen per model.
 
De Samsung Galaxy S10e (128GB) heeft een verkoopadviesprijs van €749,-
De reguliere Samsung Galaxy S10 (128GB) zal over de (digitale) toonbank gaan voor €899,-
De Samsung Galaxy S10+ is verkrijgbaar vanaf €999,-
 
Mocht het basismodel je niet aanspreken, heb je meer opslag en RAM geheugen nodig of wil je net die aparte kleur dan mag je rekenen op een prijs van €1149 voor de S10 met 512GB aan intern geheugen en €1249 voor de S10+ met 512GB intern geheugen. Nog niet naar je wens? Dan is er de 1TB variant van de S10+ voor een immens bedrag van €1599,-.
 
Maar: er is altijd baas boven baas. Wordt de Samsung Galaxy Fold je nieuwe toestel? Dan mag je rekenen op ongeveer 2000 euro. Echter wanneer en of het toestel überhaupt naar de Europese, laat staan Nederlandse, markt komt, dat heeft de fabrikant nog niet bevestigd.
 
Samsung lijkt dus qua prijsbeleid op dezelfde trein te springen als de grote Amerikaanse concurrent met het bijt-eens-in-een-appel-logo. Geen voordelig instapmodel maar meteen een fors stuk uit je portemonnee happen! Laten we hopen dat de toestellen het prijskaartje waardig zijn. Weet je nog niet zeker of de nieuwe Galaxy wel zo'n goede stap is als volgend toestel? Zodra de fabrikant ons een testexemplaar stuurt, zorgen wij voor alle ins en outs over het model zodat jij een goede keus kunt maken. So stay tuned!