Reviews
11 september 2016 - Ron Smeets

Samsung Galaxy Note 7 ontploft tijdens review (video) Spoiler Alert, met een vette knipoog: Ik heb het overleefd!

Het accudebacle van de Galaxy Note 7 neemt steeds grotere vormen aan. Hoewel de zogenaamde Samsung phablet in Nederland en België, en veel andere landen, nog niet verkrijgbaar is (en dat gaat ook nog wel even duren), zijn er toch meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht. Zoals het er nu voor staat moeten die allemaal terug naar Samsung. Vanochtend stuurde de Koreaanse fabrikant een waarschuwing de wereld in waarbij alle Note 7 eigenaren opgeroepen worden het toestel direct uit te zetten. Je mag inmiddels dus wel stellen dat de lancering van de Galaxy Note 7 op een fiasco uitgedraaid is.

Nu wil het toeval (nou ja, helemaal 'per ongeluk' is het ook weer niet) dat ik tot afgelopen vrijdag nog altijd een testexemplaar van de Note 7 in gebruik had. Verstandig? Waarschijnlijk niet, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. Enkele tientallen exploderende accu's op meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren... Nee, serieus, het is een ramp!

Enfin, afgelopen vrijdag nam ik onderstaande video(p)review op. Ik had wat voorzorgsmaatregelen getroffen, maar of dat genoeg was? Kijk zelf maar!

Zoals jullie konden zien ben ik blij dat ik mijn avontuur met de Galaxy Note 7 kan navertellen ;) Wanneer ik het probleem van de kortsluitende en exploderende accu even buiten beschouwing laat dan zou de Note 7 zeker in het rijtje van de beste smartphones, of phablets, van dit moment staan. Het scherm en de camera presteren uitmuntend.

Het dual edge design bevalt mij zelfs beter dan dat van de Galaxy S7 Edge. De 'curve' in de rand van het scherm en de achterzijde van de Note 7 loopt namelijk niet zo ver door waardoor het toestel beter (vaster) in de hand ligt. Ook niet onbelangrijk is dat je daardoor minder snel met de palm van je hand ongewild een app opstart.

De prestaties van de accu en de iris scanner vond ik daarentegen wat tegenvallend. Ik heb het toestel in de ruim twee weken dat ik hem gebruikt heb regelmatig voor het eind van een dag moeten 'bijladen'. Dat gebeurde vooral wanneer ik hem ook als mobiele hotspot gebruikte. Uiteraard vergt die functie meer van de accu dan normaal, maar ik heb ook toestellen die zonder problemen een hele dag als hotspot gebruikt kunnen worden zonder dat de accu voor het eind van zo'n dag leeg is.

Over de iris scanner kan ik eigenlijk alleen zeggen dat die werkt zoals de allereerste vingerafdruk scanners. Wisselvallig en daardoor té vaak té vertragend wanneer ik het toestel wilde gebruiken.

Al met al was ik inmiddels wel al edelijk onder de indruk van de Galaxy Note 7. Helaas moet hij nu dus echt even terug naar Samsung en voor iedereen die er, ondanks de problemen, straks toch nog eentje wil kopen geldt: Heb geduld en gebruik die tijd om nog even wat door te sparen want met een adviesprijs van 849 euro is hij weliswaar 60 euro goedkoper dan de 'voordeligste' iPhone 7 Plus, maar het blijft natuurlijk erg veel geld.