Reviews
06 december 2018 - Luc Meijs

Samsung Galaxy J4+ & J6+ combi review Een betere camera, groter scherm maar vooral een betaalbaar prijskaartje

Aan de buitenkant zien de Samsung Galaxy J4+ en J6+ er allebei uit alsof het premium toestellen zijn. Dit is ook de bedoeling die Samsung heeft met deze toestellen: budget smartphones in een premium jasje. Waar de J modellen voornamelijk bekend staan om hun eenvoudig design en beperkte functies, lijkt Samsung nu toch een iets andere weg in te slaan met deze modellen. Van betere camera, grotere accu en een Infinity Display tot een vingerafdrukscanner en face unlock, het is allemaal terug te vinden in deze modellen maar dan met een zeer vriendelijk prijskaartje.
 

Schijn bedriegt
 
Wanneer je de toestellen voor het eerst in handen krijgt, besef je al snel dat je modellen uit een budgetserie vasthoudt. Wat uitziet als premium materiaal, voelt helaas aan als plastic. Niet heel erg gezien het prijskaartje maar toch jammer gezien het uiterlijk. Beide toestellen hebben een rond design en een mooi groot 6.0 inch Infinity Display met een HD+ resolutie (720 x 1480 pixels). Voor games en video’s is dit ideaal, het gebrek aan een notch of minimale bezels stoort totaal niet. Over het type glas van beide modellen wordt helaas niks vermeld. Geen oudere versie van Gorilla Glass maar waarschijnlijk een eigen creatie, die redelijk krasgevoelig blijkt te zijn. Vingervlekken zijn ook zeer aanwezig op de toestellen, de kleurrijke reflectieve achterkant is zoals de meeste glazen toestellen zeer vingervlekgevoelig. Beide toestellen zijn verder even groot en even zwaar, ondanks de kleine verschillen tussen de twee modellen. De Samsung Galaxy J4+ is de meest budgetvriendelijke variant, dit is te zien aan de enkele camera. Ook heeft de J4+ tegenover de J6+ geen vingerafdrukscanner. De toestellen beschikken wel over Face Unlock, een leuke extra feature die echter in de praktijk niet vlot werkt. Ik ben sneller met het invoeren van mijn pincode of patroon dan dat de camera mij herkend heeft. De vingerafdrukscanner van de J6+ werkt verder redelijk, al is deze tegenover de meeste vingerafdrukscanners niet heel snel. Binnen het prijssegment waarin dit toestel zich bevindt hoef je dat ook niet te verwachten.
 

Enkele camera VS dual camera
 
De twee J modellen hebben beide een 12 megapixel main camera, de J6+ heeft daarbij nog een extra 5 megapixel dieptesensor. Wat fotokwaliteit betreft, presteren beide toestellen best aardig. Foto’s zien er op het infinity display, kleurrijk en levendig uit. Dit zal mede dankzij de software van Samsung zijn, hiermee zien foto’s er op de eigen schermpjes nooit slecht uit. Bij het inzoomen is het duidelijk dat het hier om budgetcamera’s gaat, al snel worden objecten een beetje uitgesmeerd en wazig. Doordat de Samsung J6+ over een dubbele camera beschikt, kun je hier wel leuke bokeh kiekjes mee schieten, helaas kan dit met de J4+ enkel softwarematig. De J4+ als de J6+ hebben prima presterende selfie camera’s, de J6+ heeft een 8 megapixel sensor aan de voorkant en de J4+ een 5 megapixel variant. De bokeh foto’s van deze selfie camera's zien er degelijk uit ondanks dat dit softwarematig wordt toegepast bij de J6+ als de J4+. De omlijning van een object of persoon wordt goed herkend en de achtergrond valt in een mooie waas weg. Beide selfie camera's hebben een front facing flash waardoor selfies in het donker ook geen probleem mogen zijn. Dankzij het f/1.9 diafragma in beide camera’s kunnen deze toestellen ook redelijke kiekjes schieten in minder verlichte omgevingen. Meer positiefs kan ik er helaas niet over kwijt want voor dit budget kun je natuurlijk niet de beste camera’s verwachten.
 

Budget met wat extra
 
Intern vinden we bij deze toestellen een Snapdragon 425 Quad core met 2GB (J4+) of 3GB (J6+) werkgeheugen. Voor mijn smaak had er een iets snellere processor in gemogen en meer intern geheugen, dit om de eigen skin van Samsung iets soepeler te laten lopen. Ikzelf was al snel klaar met het trage Samsung Experience 9.5 en heb op één van de twee toestellen (J6+ vanwege het hogere werkgeheugen) de standaard UI vervangen door Nova Launcher. Deze maakt het toestel in mijn ogen meer bruikbaar, overzichtelijker en zelfs ietsjes sneller. Beide toestellen beschikken over een uitbreidbaar geheugen tot 512GB en hebben ook de mogelijkheid tot het gebruik van dual-sim. De beeldschermen van deze toestellen zijn zeker een pluspunt, de Full HD+ infinity display’s laten alle content scherp en kleurrijk zien zowel bij standaard apps als games en ook youtube filmpjes. Verder is de maximale helderheid ook goed genoeg om alles in zonlicht duidelijk zichtbaar te maken. Samsung beweert dat deze toestellen zijn uitgerust met Dolby Atmos. Waar het geluid er vooral hard uitkomt, is het naar mijn mening niet heel zuiver of in de buurt qua klank van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S9, Note 9 of de Razer Phone. Nu is het prijs- en specificatiesverschil tussen de J’tjes en deze andere Dolby Atmos toestellen dusdanig groot dat ik dit niet perse als een nadeel bekritiseer. Ik vind het enkel jammer als audiofiel zijnde. Beide toestellen beschikken over een vorm van biometrische beveiliging, dit is een leuke extra die we bijna nooit op dit soort budget modellen terugvinden. De J4+ heeft enkel gezichtsherkenning of de standaard pincode/patroon als unlock mogelijkheden, de J6+ beschikt ook nog over een vingerafdrukscanner in de powerbutton. Deze features werken niet al te snel en vaker niet dan wel, echter is het een leuke toevoeging om je toestel te unlocken. Een leuk extraatje dus in deze prijsklasse. Beide toestellen hebben een 3300mAh accu ter beschikking. Dit is vooral prettig gezien het grote beeldscherm, deze accu zorgt ervoor dat je de dag makkelijk doorkomt. Veel meer dan één dag zit er bij normaal gebruik ook echt niet in. Als je dagelijks een mobile game speelt en youtube kijkt in combinatie met wat muziek via Spotify, dan halen beide toestellen het einde van de dag maar zijn dan wel echt aan een lader toe. Het laden duurt nogal lang doordat Samsung deze toestellen niet voorziet van Quickcharge. De hele nacht aan de oplader dus.
 
Eindoordeel van de J4+ & J6+
 
De toestellen hebben mij een redelijke indruk gegeven voor welke groep ze bedoeld en geschikt zijn. Heel jonge en ook oudere gebruikers zullen in mijn ogen met een dergelijk toestelletje als starter prima overweg kunnen, of dit nu met de standaard UI van Samsung is of met een andere UI zoals Nova Launcher. De toestellen komen makkelijk een dag door met de forse accu en de foto’s die ermee gemaakt kunnen worden zijn van een meer dan redelijke kwaliteit voor deze prijs. Voor degene die van aparte, opvallende kleuren houdt is er keuze genoeg tussen de modellen. Met prijzen van respectievelijk € 159,- voor de J4+ en € 179,- voor de J6+ (op het moment van schrijven), zijn dit zeer aantrekkelijke toestellen voor iemand die een groot model zoekt met niet te veel snufjes voor een vriendelijk prijskaartje. Gezien de tijd van het jaar en met dit prijskaartje houd je nog budget over voor wat extra cadeautjes, zo kun je bijvoorbeeld nog wat Twinkly verlichting voor in de boom scoren, die je vervolgens prima met de app voor deze smartphones aan kunt sturen.
 
Design en bouwkwaliteit: 7.0
Specificaties: 6.0
Camera: 6.5
UI en OS: 6.5
Accu: 8
Prijs: 9
 
De Samsung Galaxy J4+ & 6+ scoren een 7.2 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder staan nog enkele kiekjes van en met de toestellen.