Nieuws
08 april 2019 - Luc Meijs

Samsung Galaxy A80, top of flop? Experiment met uitschuifbare, draaibare camera

De Koreaanse fabrikant komt binnenkort met een wel heel experimenteel toestel op de markt, namelijk met de Samsung Galaxy A80. Niet alleen wordt het toestel de duurste uit de A reeks tot nu toe. Het toestel is recentelijk opgedoken via bekende leaker Ice Universe en heeft een hele experimentele feature. De Samsung Galaxy A80 zal net als een slider phone van vroeger uit kunnen schuiven (gemotoriseerd) waarmee er geen selfiecamera in het scherm hoeft te zitten maar in deze uitschuifmodule.
 

Less is more?
 
Minder bezels door innovatieve technieken zoals een gemotoriseerde camera of een in screen punch hole, dat is de trend die zich het afgelopen jaar steeds verder ontwikkeld heeft. Zelfs de (nu nog) nummer 1 van de smartphone industrie Samsung lijkt deze trend op te pakken en aan de slag te gaan met een experimentele variant hiervan. We zagen de S10 familie reeds voorbij komen die de punch hole adopteerde als vervanging van de notch. Nu zijn er sterke geruchten en zelfs renders van een nieuwe top of the line A serie model met een combinatie tussen slider en motorische camerafunctie. De 3D render van het toestel kwam recent op Twitter voorbij en liet een wel heel aparte cameramodule in werking zien. De Samsung Galaxy A80 zal volgens deze renders over een slidereffect beschikken met daarin een dual roterende cameramodule die zowel voor selfies als voor reguliere foto’s gebruikt kan worden. Bekijk hieronder de 360 graden render van het toestel.
 
Deze cameramodule heeft dus twee functies: de module schuift uit zodra je de camera app opstart en kan dan gebruikt worden als main camera of als selfiecamera. In de slider module bevindt zich een ovale pilvormige dual camera met led flitser die in de slider kan roteren om zo multi inzetbaar te zijn. Bij dit soort motorische onderdelen kan er natuurlijk ook veel misgaan. We zagen een dergelijke module al eerder bij de Oppo Find X, en hoewel deze prima en verrassend snel functioneerde was het nog maar de vraag of dit op de lange termijn goed zou gaan.
 
Samsung A = all screen
 
Volgens een andere leaker (platform Weibo) zijn enkele specificaties bekend van dit nieuwe toestel. De Samsung Galaxy A80 zal over een 6.7 inch FHD+ OLED scherm beschikken met – gezien de renders - minimale bezels rondom. De precieze screen to body ratio is nog niet bekend, echter zal dit boven de 90% uitkomen dankzij de uitschuifbare camera. In het scherm ter hoogte van je oor zal de A80 een soort trill speaker onder het scherm krijgen. Deze techniek kennen we al van verschillende fabrikanten. LG noemt dit Crystal sound en Huawei heeft dit ook bij hun laatste nieuwe toestel P30 Pro verwerkt. Deze module vervangt als het ware de traditionele telefoonluidspreker en mede door trillingen via het scherm wordt er nu geluid rechtstreeks vanaf het display geprojecteerd. Tevens zal er in het scherm net als bij de S10 familie een optische vingerafdrukscanner verwerkt zitten.
 

Het toestel zal worden aangedreven door een Snapdragon 700 serie met 6 of 8GB aan werkgeheugen in combinatie met 128GB interne opslag. De accu van het toestel zal over een capaciteit van 3700mAh beschikken. Deze accu beschikt over 25 Watt fast charging middels USB C. De cameramodule van het toestel zal een drietal lenzen hebben; een 48 megapixel standaard camera, een secundaire 8 megapixel camera en een ToF-sensor voor het meten van diepte. Qua prijs is niks bekend, echter zijn er sterke vermoedens dat het toestel net onder de S10 familie komt te liggen. De release van het toestel zal nog in de maand april plaatsvinden en het is nog maar de vraag of het toestel bij ons in de schappen komt te liggen. Dit soort sliders en mechanisch uitschuifbare delen zijn vooral populair op de Aziatische markt en of de Europese of Nederlandse consument hierop zit te wachten is niet bekend. Voor zover wij weten is de Oppo Find X nooit echt aangeslagen bij de Nederlandse consument en was dit ook meer een statement van de fabrikant om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Wellicht is dat ook de insteek van Samsung met deze nieuwe A80, een toestel waarmee dit soort functies op markt gepeild worden qua populariteit.
 

Source