Reviews
19 januari 2018 - Ron Smeets

Review: vier maanden met de Galaxy Note8 Een fraaie phablet die zijn geld helaas niet waard is

De Samsung Galaxy Note8 was in meerdere opzichten een bijzonder toestel. Voor de liefhebbers van Samsung phablets was het de eerste nieuwe Note die hier in de winkels verscheen sinds de Note 4 uit 2014. De Note 5 sloeg Nederland (en grote delen van Europa) over, de Note 6 is nooit gemaakt en de Note 7… ach dat horrorverhaal kent iedereen vast nog wel. Bij de onthulling van de Galaxy Note8 ging het dan ook vooral over de veiligheid van de accu en nieuwe protocollen die Samsung daarvoor in het leven geroepen had. Dat was bij de Galaxy S9(+) onthulling al een belangrijk punt maar werd bij de Note8 nogmaals herhaald. De vraag is natuurlijk hoe de Galaxy Note8 presteert. Ik heb hem al een maand of vier in gebruik en dus kan ik daar wel het een en ander over zeggen. Na ongeveer zes weken (eind oktober) nam ik onderstaande videoreview van het toestel al op. Die bleef echter even op de plank liggen omdat Mobile Cowboys door wat veranderingen heen moest ;) Enfin, veel kijkplezier en na de video zal ik nog wat verder uitweiden over mijn ervaringen met en beoordeling van de Galaxy Note8.

De Galaxy Note8 is nog steeds te duur
Hoewel Samsung er om bekend staat dat de prijskaartjes van nieuwe toestellen relatief snel aan erosie onderhevig zijn, en de Galaxy Note8 is geen uitzondering, vind ik het toestel nog steeds relatief duur in vergelijking tot zijn meeste concurrenten. De oorspronkelijke Note 8 prijs van 999 euro was ronduit belachelijk. Temeer omdat de 0.1 inch kleinere Galaxy S9+ ruim 200 euro goedkoper was. Ook de dual camera en de ingenieuze S-Pen stylus zijn mijns inziens niet voldoende om het prijsverschil goed te praten. Inmiddels is de prijs van de Note8 met zo’n 200 euro gedaald. Dat is een goede zaak, maar er is intussen nog een andere concurrent verschenen die even duur is en wat mij betreft meer biedt; de Huawei Mate 10 Pro. Die heeft een dual (Leica) camera die met name overdag beter presteert, een vingerafdruk scanner die op een bereikbare plek zit en een accu waarvan het soms lijkt alsof hij niet leeg wil, wat je ook doet.

De Galaxy Note8 is geen slecht toestel
Het lijkt er op alsof de negatieve punten de overhand hebben. Toch wil ik ook wel even duidelijk stellen dat de Galaxy Note8 geen slecht toestel is. Integendeel, hij heeft misschien een aantal gebruiksonhandigheden en een veel te gepeperd prijskaartje, maar hij doet ook veel goed. Om te beginnen bij het scherm. Daarin blijft Samsung ongeëvenaard. De helderheid en scherpte van het 6.3 inch QHD+ AMOLED scherm is beter dan dat van welke andere smartphone of phablet dan ook. Dankzij de Exynos octa core processor en 6GB werkgeheugen is de Galaxy Note8 ook lekker snel bij het opstarten van en het schakelen tussen apps, ook wanner er op de achtergrond tientallen open staan. In de maanden dat ik de Note8 aan het gebruiken ben heb ik pas één keer een probleem ondervonden. Dat was toen het interne geheugen, 64GB, vol raakte. Toen vertraagde het toestel behoorlijk. MicroSD kaartje erin en alle foto’s en video’s overgezet en het probleem was verholpen.

Een van de beste camera’s van dit moment
De kwaliteit van de camera als vanouds erg goed. De Note8 maakt echt zeer fraaie kiekjes, zowel overdag als bij kunstlicht, in het donker en zelfs midden in de nacht. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de fullHD en 4K video’s die net de Note8 camera gemaakt kunnen worden. Samsung heeft er voor gekozen om de tweede camera aan de achterzijde uit te rusten met een 2x zoom objectief. Schijnbaar vindt iedere fabrikant het belangrijk om een eigen draai aan het fenomeen van de dual camera te geven. Huawei kiest voor een monochrome sensor voor meer detail en kleurechtheid, LG kiest voor een panorama objectief en Samsung dus voor een zoom-lens. Ieder zijn ding natuurlijk, maar in de praktijk presteert de camera van de Huawei overdag, bij kunstlicht en het donker beter dan die van de Note8. Alleen midden in de nacht, als er vrijwel geen licht is, of alleen een volle maan, dan verslaat de Galaxy Note8 camera die van de Huawei.

Niet voor één hand gemaakt
De Samsung Galaxy Note8 is duidelijk niet gemaakt voor eenhandige bediening. In de meeste gevallen heb je daar in de praktijk weinig last van, zolang je maar twee handen vrij hebt om het toestel te bedienen. Dat geldt zeker voor het maken van foto’s en video’s. De camera met een hand bedienen en dan een foto of video in landscape modus te schieten zonder dat je ongewild andere toetsen of camerafuncties op het scherm aanraakt of het toestel uit je handen glipt is een hele uitdaging. Ga je selfies of ‘ussies’ maken, dan is een selfiestick zeker geen overbodige luxe. De Galaxy Note8 heeft immers een glazen voor- én achterzijde. Een keer vallen en de kans is groot dat een van beide zijden aan diggelen ligt. En als je pech hebt allebei. Ik spreek uit ervaring want die van mij mocht na een val van amper 70 centimeter op een badkamervloer al naar het Samsung Reprair Center voor een nieuwe achterkant.

Mooi, maar kwetsbaar
Het design van de Galaxy Note8 verschilt nauwelijks van dat van de Galaxy S8(+). De nagenoeg randenloze behuizing en de afgeronde zijkanten aan voor- en achterzijde zorgen ervoor dat het toestel iets comfortabeler in de hand ligt dan je zou verwachten bij een 6.3 inch phablet. De positie van de vingerafdruk scanner is, zoals ik aan het eind van de video ook al demonstreerde, erg onhandig gekozen voor iedereen die geen handen zo groot als kolenschoppen heeft. Het is dus raadzaam om het toestel altijd met twee handen te bedienen als je wilt voorkomen dat hij regelmatig uit je hand glipt. Ow ja, en neem ook een poetsdoekje mee want met name de achterzijde van de Galaxy Note8 is uiterst gevoelig voor vingervlekken. Voor beide zaken (glad en snel vuil) is een passend hoesje overigens een prima hulpmiddel. 

Een zo-zo-la-la accu
De accu van de Galaxy Note8 was bij voorbaat al een hekel punt gezien de reputatie van zijn voorganger. Het lijkt er op of Samsung op veilig gespeeld heeft door te kiezen voor een accu met 3300mAh capaciteit en QuickCharge 2.0. Gezien het formaat van het toestel, en de huidige QuickCharge technologie, had er volgens mij makkelijk een 4000mAh accu in gepast met QuickCharge 3.0 ondersteuning. Daarbij wordt tijdens het opladen natuurlijk wel iets meer warmte ontwikkeld en het heeft er alle schijn van dat Samsung dat niet aandurfde. Begrijpelijk? Ja. Jammer? Ook! De 3300mAh accu van de Galaxy Note8 haalt bij intensief gebruik net aan het eind van een lange dag waarbij het toestel om ca 7 uur van de lader gehaald wordt en het tot ca 23 uur moet uithouden. Bij gemiddeld gebruik haalde ik soms bijna het einde van de tweede dag, maar dat gebeurde zelden. Gebruikte ik het toestel ook als WiFi hotspot voor mijn tablet of laptop, dan was de accu na een uurtje of acht toch echt leeg. Bijzonder is dat mijn Huawei Mate 10 Pro in dat geval het minimaal twee keer zolang uithoudt. Die heeft een 4000mAh accu maar is in alle opzichten een stuk zuiniger dan de Note8. Kortom, Samsung heeft echt een ‘zo-zo-la-la’ accu in de Galaxy Note8 gestopt.

S-Pen wordt steeds ingenieuzer maar wie gebruikt hem?
Zeg je Galaxy Note, dan zeg je ook S-Pen. Bij de Note8 heeft Samsung de vele functies van de S-Pen wederom uitgebreid. Het tekenen op foto’s of het maken van live berichten en gif’s van video’s die als animatie naar de ontvanger gestuurd worden. Het zijn maar een paar nieuwe functies. Samen met smart select screenshots, het maken van notities op het scherm, tekenen, voorvertoning van albums, foto’s en video’s, vertaalfunctie en het vergrootglas maken de S Pen een wonderbaarlijk veelzijdig ‘pennetje’. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik hem maar heel weinig gebruik. Tekeningen van mijn hand zijn geen lust voor het oog en mijn handschrift is ook maar voor weinigen te lezen ;) De notitiefunctie, bijvoorbeeld voor het maken van een boodschappenlijstje, gebruik ik wel af en toe, maar dat is het dan ook. Puur praktisch gezien vind ik de afmetingen van de S Pen ook niet echt uitnodigen om hem vaak te gebruiken. Misschien heb ik iets de dikke vingers en misschien heb ik al zolang geen echte pen meer gebruikt dat ik het verleerd ben, maar ik vind de S Pen net iets te iel voor regelmatig gebruik.

De Bixby toets hoeft niet terug te komen in de Note9
Een minpunt die Galaxy S8 gebruikers al kenden is de fysieke bixby toets die op de linkerzijde van de Galaxy Note8 zit, net onder de volumeknoppen. Standaard stond die zo ingesteld dat bij elke aanraking de Hello Bixby app opende. Ongeacht waar je op dat moment mee bezig was. Die irritante functie werd amper een maand na de lancering van de Note8 al uit de weg geruimd door de optie om de opening van de Bixby app uit te kunnen zetten. Raak je de toets echter iets langer aan dan start nog steeds de Bixby spraak assistent. Een beetje vergelijkbaar met wanneer je de menu/home button van een iPhone iets te lang indrukt en Siri opstart. Bij Apple kun je Siri echter helemaal uitzetten als je dat wilt. Die optie mag Samsung van mij, en veel S8 en Note8 gebruikers die ik gesproken heb, ook toevoegen. En kunnen ze de toets in de Note9 (en S9) helemaal achterwege laten, of de optie geven om er een andere app / functie aan toe te wijzen.

Conclusie
Zoals ik in de videoreview ook al zei, de Galaxy Note8 is een goed toestel maar vergeleken met de Galaxy S8+ zijn geld niet waard. Natuurlijk moet iedereen voor zich bepalen of je (veel) meer geld wilt uitgeven aan een dubbele camera, 0.1 inch groter scherm en een stylus, maar ik zou het wel weten. Zeker met concurrenten als de Huawei Mate 10 Pro zijn er voordeligere alternatieven die minstens zo goed zijn. Toegegeven, het Super AMOLED scherm van de Note8, en eigenlijk alle high-end Samsungs, is kwalitatief subliem en de camera hoort ook bij de beste van dit moment, ondanks de vreemde ‘zoom-keuze’ van de dual camera. De accu vind ik ronduit tegenvallen. Al met al heb ik een heel dubbel gevoel bij de Note8. Op de bekende ‘Samsung’ punten is het een van de betere smartphones (of phablets) van dit moment, maar aan de andere kant heeft hij mij net iets te veel minpunten.

Positief:
+++++ Beeldschermkwaliteit
++++ Camera
++ Design

Negatief
- - - - - Prijs/kwaliteit
- - - - Accu
- - - Onhandige Bixby toets
- - Bediening (formaat toestel)
- Kwetsbaar (glas aan beide zijden) en zeer vingervlek gevoelig

In de video kon je al een paar foto's bekijken die met de Galaxy Note8 camera gemaakt zijn. Hieronder staan er nog een paar.