Reviews
05 november 2017 - Ron Smeets

Review: Manu Lumi Deck, een stijlvolle multilader voor je gadgets Design oplader met LED lamp, draadloze lader en drie USB aansluitingen

Enkele weken geleden ontving ik de Manu Lumi Deck, een bijzondere oplaad dock waarmee je gelijktijdig vier toestellen van stroom kunt voorzien, drie via een ouderwetse kabel en één door middel van een ingebouwde draadloze (Qi) lader. Tot zover nog een heel normale dock. Echter, wanneer je de Manu bekijkt dan zie je direct waarom die zo bijzonder is. Het is een heus design accessoire waarvan je, als je hem zo op een tafel of kastje plaatst, op het eerste, en tweede, gezicht niet meteen zou denken dat dit een smartphone oplader is. Zoals met alle design producten is het een kwestie van smaak of je ze mooi vindt of niet. Ik heb de Manu Lumi Deck intussen aan enkele tientallen vrienden, collegae en familieleden laten zien en meer dan driekwart van hen vind hem prachtig. Maar oordeel vooral zelf ;)

Het design
Wanneer je de Manu Lumi Deck uit zijn doos haalt dan valt meteen de grootte op. Het is geen compacte dock, maar er moeten dan ook minimaal vier smartphones op passen. De Lumi Deck is 43.5 centimeter lang, 17.2 centimeter breed en, inclusief de lamp, 17.5 centimeter hoog. Het dock gedeelte is 3.7 centimeter hoog. De Manu Lumi Deck is gemaakt uit een combinatie van staal, hout en vilt. Hij ziet er niet alleen stevig uit, in werkelijkheid is hij dat ook; een robuuste design dock. De lamp, er is ook een versie zonder verlichting, wordt meegeleverd en die draai je in de fitting op de rand van Lumi Deck. Het is een LED lamp die in vier standen gedimd kan worden en zijn voeding gewoon krijgt van een van de vijf USB uitgangen van de Manu. Direct naast de lamp heeft de Lumi Deck een dieper liggend vakje voor kleingeld, sleutels en dergelijke. Spullen die je meestal samen met je smartphone in je zak stopt of meeneemt wanneer je de deur uit gaat. Zowel dat vakje als het plateau van de Lumi Deck zijn bekleed met vilt. Het plateau zelf is van metaal. Onder het plateau is ook de draadloze Qi lader bevestigd. Om ervoor te zorgen dat je de smartphone die draadloos opgeladen kan worden op de juiste plek legt heeft Manu precies op die plek haar logo in het vilt gestanst. Het design van de Lumi Deck stopt niet bij het dock zelf. Ook aan de stroomkabel is gedacht. Mij deed die in ieder geval meteen denken aan het snoer van een strijkijzer, stofzuiger of radio uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Maar ik ben dan ook al wat ouder ;) De lederen kabelbinder van het snoer is overigens een leuk detail.

Geen gedoe meer met laders en kabels
Een van de grootste voordelen van het in gebruik nemen van de Manu Lumi Deck is toch wel het feit dat is mijn smartphones, en ik gebruiker er iets meer dan de gemiddelde Nederlander, nu zonder gemekker op kan laden. Uhm, dat vergt wel enige uitleg. Achter de bank in onze woonkamer liggen twee verdeeldozen met 4 en 6 stopcontacten. Daarvan zijn er continu minimaal 6 in gebruik door smartphone en tablet laders. De kabels daarvan hangen over de rand van de bank en als ik toestellen aan het opladen ben, dan liggen die op diezelfde rand. Mijn vriendin is daar niet altijd even blij mee. Sinds de Manu Lumi Deck in ons huis vertoeft heeft ze hem zelfs een prominente plek gegeven naast haar eigen kunstwerken op ‘oma’s kastje’. Ik bedoel maar ;)

Geen 5, maar 4 bruikbare USB uitgangen
Omdat de lamp gevoed wordt door de USB lader van de Lumi Deck betekent dat dus ook dat er maximaal vier smartphones (of tablets) met de Manu opgeladen kunnen worden en dat standaard één van die vier gebruik moet maken van de draadloze lader. Heb je geen toestel dat draadloos opgeladen kan worden, dan kun je die uitgang gebruiken voor een vierde bekabelde aansluiting. De fabrikant schrijft op de productpagina van de Manu Lumi Deck dat hij 5 USB uitgangen heeft EN een draadloze Qi lader. In de praktijk heeft hij inderdaad 5 USB uitgangen, maar daarvan is 1 in gebruik voor de lamp en 1 voor de Qi lader. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer je er eentje zou kopen omdat je gelijktijdig vijf bekabelde en een draadloos gadget op wilt kunnen laden. Waar je ook even op moet letten is het feit dat de uitgangen van de laders allemaal 2.4A kunnen leveren. Het maximale vermogen is echter 6.4A. Stel je sluit drie apparaten aan die elk 2.4A van de lader vragen, samen dus 7.2A, dan zul je merken dat niet alle toestellen even snel, met 2.4A, opladen en het dus langer duurt voordat de accu’s allemaal vol zijn.

Aanrader: gebruik korte kabels
Omdat Manu natuurlijk niet weet welke combinatie van microUSB, USB-C of Lightning kabels iedereen nodig heeft zul je die zelf moeten aanschaffen. Alhoewel de kans groot is dat je die natuurlijk al hebt is het toch aan te raden een aantal korte varianten van de kabels die je nodig hebt te bestellen. Ze moeten namelijk alle vijf, de twee die er al liggen voor de Qi lader en de lamp plus je ‘eigen’ kabels, onder het plateau van de Lumi Deck weggewerkt worden. Je wilt immers niet dat een halve meter, of nog meer, van elke kabel aan de buitenzijde van de Lumi Deck uitsteken, toch? Onder het plateau is wel wat ruimte, maar niet voor vijf kabels van een meter of nog langer. Handig zijn wel de uitsparingen in de zijkant van het plateau (twee aan elke zijde). Daar kun je de kabels doorheen voeren en worden ze meteen ingeklemd. Aan de rechterzijde van het plateau zit een geel elastieken touw. Daar kun je de uiteinden van de kabels onder vastklemmen zodat ze niet als sprieten alle kanten op ‘bungelen’.

Dimmer verdient een betere plek
Behalve de kabels en de Qi lader vind je onder het plateau ook de dimmer van de LED lamp. Dat is eigenlijk een heel onhandige plek. Je kunt de lamp gelukkig wel aan of uitzetten met de schakelaar die in de fitting verwerkt zit, maar als je het licht wilt dimmen (feller of minder fel) dan moet je daarvoor het plateau van de Lumi Deck verwijderen. Er is wel nog een andere optie. De kabel van de dimmer is lang genoeg om de schakelaar buiten de Manu te plaatsen. Of dat fraai uitziet is een andere vraag, maar dan kun je de lamp in ieder geval bedienen zonder de Lumi Deck iedere keer uit elkaar te moeten halen. 

Idee? Maak de lamp ‘intelligent’
Sinds ik de Manu Lumi Deck in gebruik genomen heb ben ik al een paar keer met hetzelfde idee geworsteld. De dimbare LED lamp kent vier standen (uit is de vijfde stand). Het is bekend dat de dimmer niet echt op de meest logische plek zit. Waarom dan niet de standen van de lamp gebruiken om aan te geven wanneer alle aangesloten toestellen volledig opgeladen zijn. Bij 0% brandt de lamp niet. Als de aangesloten toestellen gemiddeld 25% opgeladen zijn dan brandt de lamp in de zwakste stand, bij 50% in stand twee enzovoorts. Zijn alle toestellen opgeladen, dan brandt de lamp op zijn felst. Ok, ik snap ook wel dat het een hele uitdaging zal worden om dat überhaupt te kunnen laten werken, áls dat technisch al kan, maar daarom is het ook maar een idee waar ik mee worstel. Het is aan de Willy Wortels van deze wereld om dit soort ideeën tot leven te wekken, of in de ijskast te stoppen ;)

Conclusie
De Manu Lumi Deck is, zoals gezegd een design accessoire waarmee je maximaal 4 apparaten, drie via USB kabels en 1 draadloos, gelijktijdig kunt opladen. Een fraai ontworpen alternatief voor de losse, rondslingerende kabels en stekkerdozen. Technisch werkt hij prima. De positionering van de dimmer-schakelaar voor het lampje blijf ik onhandig vinden en Manu moet in de handleiding, en bij de productbeschrijving duidelijker laten blijken dat je met de Lumi Deck geen 5 +1 apparaten kunt opladen maar 3 + 1. Dat gezegd hebbende moet ik wel concluderen dat ik de Lumi Deck de afgelopen weken met veel plezier gebruikt heb. Design heeft uiteraard zijn prijs. De Lumi Deck kost maar liefst 199 euro. Puur technische gezien (een viervoudige oplader) is dat misschien wel wat aan de hoge kant. Als ik een goede Qi lader en een dito drievoudig USB laadblok los koop dan ben ik voor minder dan de helft van dat bedrag ook geholpen. Maar ja, dan heb ik geen design gadget. En, dat heb ik dankzij mijn kunstzinnige vriendin de afgelopen 15 jaar wel geleerd; de waarde van design en kunst is sterk afhankelijk van de smaak van de potentiele koper. Dus, vind jij de Manu Lumi Deck mooi, dan is de kans dat je er 199 euro voor over hebt een stuk groter dan wanneer je niks met design hebt en gewoon op zoek bent naar een aantal (draadloze) laders.