Reviews
13 mei 2015 - Ron Smeets

Review: LG G4 vs Samsung Galaxy S6 (video) Welke Koreaanse fabrikant heeft de beste smartphone van dit moment?

De Samsung Galaxy S6 ligt al een tijdje in de winkels en het nieuwe topmodel van Samsung verkoopt weer als warme broodjes. Zelf heb ik hem ook al een tijdje in gebruik en met veel plezier. Maar de concurrentie ligt op de loer. LG onthulde onlangs de G4. Dat moet de opvolger worden van de twee toestellen die volgens mij, en vele anderen, de beste smartphones van 2013 en 2014 waren; de G2 en G3. De vraag is nu natuurlijk of LG daar ook met de LG G4 in slaagt.

Ik heb beide toestellen de afgelopen week naast elkaar gebruikt en op zeven punten vergeleken; het design, de specs, het scherm, de camera, de user interface, de prijs-kwaliteit verhouding en de accu. Dat leidde tot onderstaand smartphone duel waarin de G4 en S6 het dus tegen elkaar opnamen. De video spreekt eigenlijk wel voor zich, maar ik zal daaronder een en ander nog wat verder toelichten.

Wat mij tijdens het gebruik en vergelijk in het bijzonder opviel is het feit dat zowel Samsung als LG er veel aan gedaan hebben om hun nieuwe vlaggenschepen te verbeteren op punten waar voorheen nogal wat kritiek op losgelaten werd. Wie had gedacht dat Samsung het ooit op design en User Interface kon winnen van LG? Ik bedoel maar. Van de andere kant heeft LG veel werk gestoken in de kwaliteit van de camera en vestgehouden aan de verwisselbare accu en uitbreidbaar geheugen. Iets waardoor Samsung het mijns inziens verliest op specs. LG heeft daarentegen weer wat steken laten vallen bij gebruiksgemak en design van de User Interface en de 'tweede' Koreaanse fabrikant kan met haar IPS display ook nog altijd niet tippen aan de kwaliteit van Samsung's Super AMOLED.

Al met al ontlopen de Galaxy S6 en de G4 elkaar nauwelijks. Qua prestaties en specs kun je aan beide toestellen echt geen buil vallen. De keuze die je maakt, mocht je voor een van deze twee willen gaan, zal gebaseerd worden op afwegingen als; Wil je een beter afleesbaar scherm in de zon? Kies je voor het fraaiere design? Het je liever een accu die verwisselbaar is en het twee dagen uit houdt? Of vind je de aanschafprijs, plus het feit dat extra geheugen bijprikken mogelijk, en goedkoper, is belangrijk?

Zoals ik ook al in de video vertel. mijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar de G4, maar de voorsprong is niet groot. Ik zal in ieder geval beide toestellen de komende weken blijven gebruiken. Dit zijn nu eenmaal de toppers van deze lente!