Reviews
28 oktober 2015 - Ron Smeets

Review: drie dagen met de HTC One A9 Snel, een fraai design, maar met middelmatige specs en dito camera

Op 20 oktober onthulde HTC de One A9. Dit zou de reddende engel van de Taiwanese smartphone fabrikant moeten worden die de One M8/M9 flops van de afgelopen twee jaar weg moet spoelen en het blazoen van HTC weer op poetsen. Tijdens de onthulling werd al heel snel duidelijk dat de One A9 qua design wel heel erg veel op de iPhone 6(S) lijkt en dat de specs hooguit van een middelmatig niveau zijn. Als klap op de vuurpijl hing HTC ook nog eens 'n prijskaartje van 599 euro aan deze nieuwe HTC telefoon. Tsja, dat kun je niet bepaald een vliegende start noemen.

Maar goed, afgelopen weekend ontving ik mijn testexemplaar van de HTC One A9. Die ga ik de komende weken flink onder de loep nemen om er een definitief oordeel over te kunnen vellen. Hieronder alvast een korte eerste indruk van het toestel nadat ik hem zo'n drie dagen gebruikt heb.

Design
Ondanks dat de One A9 heel veel weg heeft van de iPhone 6(S) wik dat niet zeggen dat het een lelijk toestel is. In tegendeel; hij is voor een HTC bijzonder licht en de afwerking van de metalen behuizing en het display zijn zeer fraai. Vooral de afgeronde randen van het scherm ogen heel erg strak. Vanwege de geringe dikte (7.26mm) van het toestel snap ik wel dat de camera iets uitsteekt, maar het was mijns inziens mooier geweest als HTC de camera helemaal in het toestel verzonken had.

Een minpuntje vind in de ontgrendel knop aan de rechterzijkant. Die is voorzien van 'bobbeltjes' waardoor je hem blind goed kunt onderscheiden van de volumeknoppen die er vlak boven zitten. Hij steekt daardoor echter ook iets meer uit en is heel erg gevoelig. Het is mij al enkele keren gebeurt dat het toestel in mijn broekzak, of in een hoesje, uitschakelde zonder dat ik het in de gaten had.

De gelijkenis met de iPhone 6 is ook terug te zien in de randen boven en onder het scherm. Die zijn relatief breed. Daardoor is de One A9 groter dan de gemiddelde andere 5 inch smartphone. Onder het scherm zit de vingerafdruk sensor. Die werkt bijzonder goed. Je hoeft je vinger er maar heel kort op te leggen voordat hij herkend wordt en van de ca 100 keer dat ik het toestel ontgrendeld heb is het maar een of twee keer niet gelukt. Een voordeel is ook dat je het toestel met je vingerafdruk in een beweging kunt ontgrendelen vanuit de stand-by stand, wanneer het scherm 'op zwart' staat dus. Bij veel toestellen moet je dan toch eerst op de ontgrendel knop, of vingerafdruk sensor, klikken voordat de vingerafdruk gescand wordt en het toestel ontwaakt. Bij de One A9 dus niet.

Het metalen design met de ronde hoeken en randen heeft nog een klein nadeel. De One A9 is heel erg glad. Het toestel glijdt dus heel erg makkelijk, en snel, uit je handen. Mij is dat ook al twee keer gebeurd. Gelukkig nog niet op steen of beton ;) Voordeel is wel weer dat de metalen behuizing tegen eens stootje kan, evenals het Gorilla Glas 4 display, maar het is toch raadzaam om het toestel in een hoesje te stoppen.

Camera
Bij een nieuwe HTC ontkom je er natuurlijk niet aan om direct ook de kwaliteit en prestaties van de camera te testen. Dat was namelijk dé achilleshiel van de vorige One modellen. HTC heeft de A9 voorzien van een 13 megapixel camera met optische beeld stabilisatie en de mogelijkheid om in full HD te filmen. Foto's kunnen zowel in JPG als RAW formaat opgeslagen worden. Handig voor fotografen, maar de meeste consumenten zullen daar weinig gebruik van maken. De belangrijkste vraag is natuurlijk; maakt ie goede foto's?

Laat ik beginnen met te zeggen dat de camera snel opstart. Het focussen van 'gewone' foto's verloopt ook erg vlotjes. Maar het scherp stellen van close-up kiekjes gaat niet altijd even goed. Soms had ik diverse pogingen nodig om de foto scherp gesteld te krijgen. De kiekjes die je overdag, en in goede lichtomstandigheden maakt met de One A9 zijn op zich prima van kwaliteit, maar vergeleken met zijn concurrenten (zoals de Xperia Z5, de Galaxy S6 en iPhone 6S) staat de HTC camera nog steeds onderaan. Bovendien is de fotohoek van de lens van de One A9 duidelijk minder wijd. Simpel gezegd krijg je dus minder op een foto dan bij de meeste andere toestellen. Dat is bijvoorbeeld goed te zien in de foto's van Kasteel Hoensbroek onderaan dit bericht die met de One A9 en de Sony Xperia Z5 Compact gemaakt zijn.

In het donker blijft de camera nog verder achter bij zijn meeste concurrenten. Hij heeft dan veel last van tegenlicht (straatverlichting en dergelijke) en dat komt de kwaliteit van de foto's niet ten goede. Ik heb hieronder enkele foto's geplaatst die ik met de One A9 gemaakt heb en helemaal onderaan het artikel zie je twee vergelijkende foto's die met de Xperia Z5 Compact gekiekt zijn. De komende weken ga ik de One A9 camera met nog meer concurrenten vergelijken. Daarover zal ik apart berichten.

OS en User Interface
Over de snelheid van het OS, Android 6.0 Marshmallow, en de nieuwe Sense User Interface kan ik na drie dagen alleen nog maar positief berichten. De nieuwste Android versie is weer sneller dan zijn voorganger en Sense werkt zeker niet vertragend zoals de UI's van sommige andere fabrikanten dat vaak wel doen. Het opstarten van apps, ook de ietwat zwaardere varianten, verloopt probleemloos en vlot. Ik was echter in het bijzonder onder de indruk van de snelheid van de Chrome browser op de One A9. Uiteraard helpt het dan ook dat je een goede 4G of WiFi verbinding hebt, maar toch heb ik de indruk dat Chrome op Android 6.0, in combinatie met de One A9, een stuk sneller geworden is. Uiteraard is dit ook iets om te testen bij andere Marshmallow toestellen voordat ik dit succes definitief aan HTC en de One A9 toe kan schrijven ;)

Display
Het scherm van de One A9 is een Full HD AMOLED display. Het 'ontbreken' van QHD resolutie is jammer, maar bij een 5 inch scherm niet echt een ramp (als dat überhaupt als een ramp kan zijn). Doordat HTC nu voor AMOLED gekozen heeft is het scherm beduidend veel beter dan dat van zijn voorgangers. Heldere kleuren, prima contrast, goed afleesbaar in de zon en een grote kijkhoek. Vooral dat laatste, de kijkhoek en de helderheid fel zonlicht, ontbrak er toch wel aan bij de vorige One modellen.

Accu en conclusie
Positief zijn ook mijn eerste ervaringen met de accu van het toestel. 2150 mAh lijkt erg krap bemeten qua capaciteit maar het toestel hield het gedurende de drie redelijk intensieve testdagen telkens tot het eind van de dag uit. HTC heeft uiteraard ook een fast charge technologie geadopteerd, Qualcomm QuickCharge 2.0 waardoor je hem binnen no time helemaal op kunt laden. Ik heb dat echter nog niet getimed ;)

Veel meer kan ik na drie dagen over de One A9 nog niet zeggen. Het is dus ook nog te vroeg om definitief iets te roepen over de prijs-kwaliteit verhouding van het toestel. Feit is wel dat ik 599 euro erg duur vind voor een smartphone met deze specs. Qua design is de One A9 zeker een premium toestel, maar of dat voldoende is voor dit prijskaartje? Daar ben ik zeker nog niet van overtuigd en ik denk ook niet dat dat de komende weken zal gebeuren.

Mijn voorlopige conclusie is dan ook: De HTC One A9 is een zeer fraai toestel met een snel OS en UI, een zeer goed scherm en een camera die nog altijd voor verbetering vatbaar is. Dat laatste geldt ook voor het prijskaartje.

Alle HTC specs van de HTC One A9

Display: 5.0 inch, Full HD 1080p, Corning Gorilla Glass 4
Processor: Qualcomm® SnapdragonTM 617, octa-core 64-bit, 4 x 1.5GHz + 4 x 1.2GHz en 3GB RAM (2GB voor de 16GB variant)
Geheugen: ROM: 32GB of 16GB; Uitbreidbaar met microSD tot 2TB

Camera:
- 13MP met sapphire cover lens
- f/2.0 aperture, auto focus, BSI sensor OIS (Optical Image Stabilization) 1080p video recording

Front camera:
- HTC UltraPixel
- f/2.0 aperture, fixed focus 1080p video recording

Netwerk:
- 2G/2.5G: GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHZ
- 3G UMTS: 850/900/AWS/1900/2100 MHZ
- 4G LTE: FDD: Bands 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28 TDD: Bands 38, 40, 41

OS: AndroidTM 6.0 met HTC Sense
2150 mAch Accu

Connectivity:
- Bluetooth 4.1
- Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz)
- 3.5 mm stereo audio jack
- micro-USB 2.0 (5-pin) aansluiting
- A GPS + GLONASS

Sensoren: Fingerprint sensor, Ambient light sensor, Proximity sensor, Motion G sensor, Compass sensor. Gyro sensor, Magnetic sensor. Sensor Hub

Afmetingen: 45.75 X 70.8. X 7.26 mm
Gewicht: 143 gram

Nog enkele vergelijkende foto's tussen de One A9 en de Xperia Z5 Compact.