Nieuws
10 april 2019 - Luc Meijs

Qualcomm presenteert tot 50% snellere chipsets Camera, AI en mobile gaming krijgen volledige focus

Marktleider en tevens ‘s werelds grootste chipfabrikant Qualcomm heeft een drietal nieuwe chipsets ofwel SoCs aangekondigd. Deze nieuwe modellen zullen onder de noemers Snapdragon 730, Snapdragon 730G en Snapdragon 665 uitkomen. Alle drie de modellen zullen zich vooral focussen op de verbetering van fotografie, artificial intelligence en mobile gaming. Dit trio van functies is steeds belangrijker geworden de afgelopen jaren, mobile gaming heeft een definitieve doorbraak beleefd in de smartphonemarkt met zelfs al gaming competities hierin. Fotografie is iets waar elk merk op focust, zo zien we de opkomst van de periscoopcamera en de steeds gebruikelijker implementatie van meerdere cameralenzen voor effecten en diepte. AI is extreem belangrijk voor een chipset want middels een goede AI technologie kan een systeem veel efficiënter omgaan met zijn processen, iets dat weer resulteert in betere prestaties en langere accuduur bijvoorbeeld.
 

Qualcomm Snapdragon 730 & 730G
 
Zowel de 730 als de 730G zijn gebaseerd op een 8nm fabricatieproces, ook worden deze twee chipsets aangeprezen met een toonaangevende AI direct op het apparaat. Verdere tech specs van de twee chipsets zijn;
 
  • Qualcomm Kyro 470 octa core
  • Adreno 618 GPU
  • Hexagon 688 processor
De prestaties van deze chipsets zouden grofweg 35% sneller zijn dan de voorlopers hiervan. Op gebied van fotografie heeft deze 700 serie de support voor 4K HDR video’s in zowel Portret modus (Bokeh) en voor triple camera setups die gebruikmaken van een ultra-wide, portret en periscope lens (telefoto). Nog een belangrijke feature van deze chipset is de Snapdragon X15 LTE modem, hiermee is de 730 en 730G klaar voor gebruik met WiFi 6 tot downloadsnelheden van wel 800Mbps.
 

De 730G zal de iets opgevoerde versie worden die speciaal gericht is op gamers. Deze SoC zal nog eens 15% sneller kunnen presteren dan de reguliere 730. De G variant ondersteunt HDR gaming en zou blurring bij games op 30fps reduceren met 90%. Tevens zal de 730G minder wifi latency hebben, anti-cheat functies om gamen zo eerlijk mogelijk te houden en verbeteringen voor de selfiecamera zoals, cinemagraph, low power voice activation en HD super slow-mo @960fps.
 
Qualcomm Snapdragon 665
 
De Snapdragon 665 ligt, zoals je het al zou verwachten, tussen de 660 en de 670 in qua prestaties. Deze SoC ondersteunt de derde generatie AI van Qualcomm, met een Hexagon 686 DSP en HVX voor ‘advanced AI mobile experience’, nog slimmer dus. Deze 655 brengt HDR ondersteuning met zich mee voor triple camera’s met een periscoop (telefoto), wide en ultra-wide lens. Verdere tech specs van de 655 zijn;
 
  • Qualcomm Kyro 260 octa core
  • Adreno 610 GPU
  • Hexagon 686 DSP
Qualcomm heeft ervoor gezorgd dat ook deze 655 geschikt is voor mobile gaming op hoge prestaties zonder teveel accuverbruik. Helaas geen wifi 6 maar wel een X12 LTE modem voor downloadsnelheden tot 600Mbps.