Nieuws
12 april 2018 - Ron Smeets

Oude mobieltjes sporen illegale houthakkers op Een geweldig milieuvriendelijke toepassing van oude mobiele telefoons in de regenwouden

Het is ruim twee jaar geleden onder andere door National Geographic al eens in het nieuws gebracht, maar daarna eigenlijk weinig meer van gehoord. Wat is het? Onderdelen van oude mobieltjes – sensoren en microfoons – worden gebruikt om illegale houtkap in tropische regenwouden real-time op te sporen en vervolgens een halt toe te roepen doordat de daders op heterdaad betrapt kunnen worden. Er zijn al veel voorbeelden de revue gepasseerd waarbij oude mobieltjes op een milieuvriendelijke manier ingezet worden. Het recyclen van goud en zilver voor de Olympische medailles van Tokyo 2020 vond ik tot nu toe nog een van de meest bijzondere, maar deze mag ook op dat lijstje!

Kettingzaag geluiden verraden illegale houthakkers
De microfoon en andere onderdelen van een oude mobiele telefoon worden in een apparaat gebouwd dat door zonnecellen gevoed wordt en hoog in een boom gehangen wordt. Omgevingsgeluiden worden opgevangen en geanalyseerd. Het apparaat is in staat om het geluid van kettingzagen te herkennen en aan de hand van de richting en het geluidsniveau bepalen waar de kettingzaag in kwestie zich ongeveer bevind. Vervolgens wordt die locatie naar een boswachter of handhaver gestuurd. Die kan dan direct op pad en de illegale houthakkers op heterdaad betrappen. Geniaal, toch? In de video hieronder wordt het hele proces precies uitgelegd. Het enige wat ik mij afvraag is of er in de regenwouden wel overal mobiele dekking is.

Eerste illegale houthakkers zijn al gepakt
Zoals gezegd dateert dit idee al van een paar jaar geleden. Het is inmiddels al in de praktijk gebracht en de eerste illegale houthakkers zijn al opgepakt. Dat is goed nieuws voor het regenwoud, hoewel het op dit moment nog slechts een druppel op een gloeiende plaat is.  De oude mobiele telefoons leveren hiermee toch een kleine bijdrage aan de ontbossing. Op facebook (link hieronder) is een video van enkele maanden geleden te zien waarin ook de actie tegen de illegale houthakkers gefilmd is.

Facebook video