Nieuws
25 februari 2019 - Luc Meijs

Oppo, LG, Huawei en Nokia Alle MWC nieuws compact bij elkaar

Het MWC is in volle gang, we houden je in deze blog op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent deze 4 smartphonefabrikanten. Op de grootste smartphone beurs van het jaar zijn al een aantal belangrijke aankondigingen langsgekomen. In dit eerste gedeelte van onze MWC recap zullen we fabrikanten als Oppo, LG, Huawei en Nokia onder de loep nemen. We zullen deze week nog een vervolgartikel plaatsen waarin we de andere fabrikanten / ontwikkelingen bespreken.

OPPO
 
Oppo, het op vier na grootste smartphonemerk ter wereld, heeft tijdens hun internationale event op het MWC een wel heel spannende aankondiging gedaan. Oppo komt namelijk met een 10x Lossless Zoom camera setup voor hun smartphones. Deze technologie maakt gebruik van een 48 megapixel telephotolens met een soort periscoopmodule. De totale camera setup zal bestaan uit een 16 megapixel ultra wide sensor, een 48 megapixel hoofdsensor en de telephoto periscope lens met 10x zoom technologie. In samenwerking met een goede OIS (optical image stabilizer) voor deze sensor kun je tot wel 10x inzoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies of vaag beeld. De fabrikant heeft toegezegd deze technologie te implementeren in hun nieuwe toestellen van Q2 dit jaar. De naam van een eventueel toestel waarin deze technologie verwerkt wordt, gaf Oppo helaas niet. Vermoedelijk zal de fabrikant deze camera setup presenteren in de nieuwe generatie Find X. Wel gaf de fabrikant een aantal fotosamples vrij die gemaakt zijn met deze camera setup.
 

Behalve met deze cameratechnologie zet Oppo ook een grote stap richting 5G toekomst. Er is helaas weinig bekend over dit 5G toestel van Oppo, wel weten we dat het toestel gebruikmaakt van een Qualcomm Snapdragon 855 chipset met 5G modem. Deze chip kan pieksnelheden behalen op het 5G netwerk van wel 5Gbit/s. Ook hier is geen naam bekendgemaakt voor een eventueel toestel en zelfs geen releasedatum, vermoedelijk zal dit 5G model voor het einde van het jaar in de schappen liggen. Oppo presenteerde tevens hun foldable smartphone die verdacht veel lijkt op die van … Huawei. De fabrikant gaf hierover verder bijna geen informatie vrij en heeft besloten het toestel beperkt te verkopen, al naargelang de vraag naar het model.
 

LG
 
LG heeft een tweetal toestellen op het MWC aangekondigd waarvan we al het een en ander wisten. De Koreaanse fabrikant heeft nu officieel de LG V50 ThinQ 5G samen met de LG G8 ThinQ gepresenteerd. In een voorgaand artikel beschreven we al enkele features van deze modellen. Waar MWC dit jaar voornamelijk in het teken staat van de opvouwbare toekomst speelt LG hier vooralsnog geen rol. Wel toont de fabrikant een aparte maar toch herkenbare variant van een dubbel scherm. De LG V50 ThinQ 5G is LG’s eerste 5G toestel, ook dit model maakt gebruik van de Qualcomm Snapdragon 855 chipset voor vliegensvlugge 5G snelheden. De dual screen functie is een optionele accessoire voor de LG V50 ThinQ 5G. Dit optioneel tweede scherm komt in de vorm van een hoesje naast het toestel op de markt. Hiermee krijg je als het ware twee smartphones naast elkaar zoals we al eerder hebben gezien bij de ZTE Axon M bijvoorbeeld. Het tweede display betreft een 6.2-Inch OLED scherm dat onafhankelijk van het toestel gebruikt kan worden, op het ene scherm youtube kijken terwijl je op het ander je mail checkt bijvoorbeeld. Ook kun je het interne en externe scherm met de multi-window optie verdelen, elk scherm heeft dan twee verschillende weergaven waardoor je tot wel vier toepassingen tegelijk kunt gebruiken. Dit externe scherm / case werkt gewoon op de accu van de LG V50 ThinQ 5G en heeft dus geen externe power source nodig.

LG V50ThinQ 5G key Specs

 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 855 met Snapdragon X50 5G Modem
 • Display: 6.4-inch QHD+ OLED FullVision display van 3120 x 1440 pixels met een 19.5:9 verhouding
 • Geheugen: 6GB RAM, 128GB intern, uitbreidbaar middels microSD (max 2TB)
 • Hoofdcamera's: 16MP Super Wide f/1.9 & 12MP f/1.5 & 12MP Telephoto f/2.4
 • Selfiecamera's: 8MP f/1.9 & 5MP Wide f/2.2
 • Batterij: 4000mAh
 • Besturingssysteem: Android 9.0 Pie
 • Verkrijgbare kleuren: Astro Black

Dual Screen for LG V50ThinQ 5G

 • Display: 6.2-inch FHD+ OLED FullVision displat van 2160 x 1080 pixels
 • Grootte: 161.6 x 83.4 x 15.5mm
 • Gewicht: 131g
 • Contact Type: Pogo Pin (3)
 • Verkrijgbare kleuren: New Aurora Black

Naast de V50 presenteerde LG ook hun nieuwe G serie namelijk de G8 ThinQ. Dit model heeft een wel heel aparte gimmick: handpalmherkenning. Voor wie geen gebruik wilt maken van face unlock, kan met de LG G8 ThinQ simpelweg de ‘’Spock’’ uitbeelden voor de frontcamera waarna deze unlocked. In de frontcamera zit namelijk een TOF sensor die in combinatie met een infrarood sensor je handpalm moet herkennen, om zo een veiligere biometrische ontgrendeling te bieden. Wel handig voor in de auto: zonder je toestel aan te raken deze toch unlocken.

LG G8ThinQ key Specs

 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 855
 • Display: 6.1-inch QHD+ OLED FullVision display van 3120 x 1440 pixels met een 19.5:9 verhouding
 • Geheugen: 6GB RAM, 128GB intern, uitbreidbaar met microSD (max 2TB)
 • Hoofdcamera's: 16MP Super Wide f/1.9 & 12MP f/1.5 & 12MP Telephoto f/2.4
 • Selfiecamera: 8MP f/1.7 80˚ met AF Z Camera (ToF technologie)
 • Batterij: 3500mAh
 • Besturingssysteem: Android 9.0 Pie
 • Verkrijgbare kleuren: Carmine Red / New Aurora Black / New Moroccan Blue

Ook kondigde de Koreaanse fabrikant een soort uitgeklede variant van de G8 aan, namelijk de LG G8s ThinQ. Veel specificaties noemde de fabrikant hiervan niet, echter lijkt het om een goedkoper model te gaan van de reguliere LG G8 ThinQ. Wanneer de toestellen naar Nederland komen en wat deze gaan kosten is vooralsnog niet bekend, zodra we hier meer over weten zullen we dit zeker vermelden.

LG G8s ThinQ key Specs

 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 855
 • Display: 6.2-inch FHD+ OLED FullVision display met 2248 x 1080 pixels en een 18.7:9 verhouding
 • Geheugen: 6GB RAM, 64GB of 128GB intern, uitbreidbaar met MicroSD (max 512GB)
 • Hoofdcamera's: 13MP Wide & 12MP standaard & 12MP Telephoto
 • Selfiecamera: 8MP standaard Z Camera (ToF Technology)
 • Battery: 3550mAh

Nokia, beauty is in the eye of the beholder
 
4 nieuwe Nokia’s waarvan eentje met maar liefst 5 lenzen, dat is wat HMD Global voor ons in petto had tijdens de presentatie van de nieuwe Nokia toestellen. Hieronder een opsomming van de modellen met bijbehorende specificaties. Daarna duiken we wat dieper in het nieuwe topmodel van de Finse fabrikant, de Nokia 9 PureView.
 
Nokia 4.2

De Nokia 4.2 is een van de eerste toestellen van de Finse fabrikant die de notch adopteert. Het toestel heeft een 5.71-Inch IPS LCD HD+ scherm met een verhouding van 19:9. De smartphone wordt aangedreven door een Snapdragon 439 en heeft heeft, afhankelijk van welk model je kiest, 2GB of 3GB RAM met 16GB of 32GB intern geheugen. Van beide modellen is het geheugen uitbreidbaar tot 400GB middels een microSD kaart. De Nokia 4.2 haalt zijn dagelijkse power uit een 3000mAh batterij. Beide varianten hebben een dual camera setup van 13 megapixel f/2.2 met een 2 megapixel dieptesensor voor het bokeh effect. De selfiecamera in de notch is een 8 megapixel variant die tevens gebruikt kan worden voor face unlock. De toestellen hebben verder een vingerafdrukscanner aan de achterkant en een dedicated Google Assistent knop. Alle nieuwe modellen van Nokia worden geleverd met Android 9 Pie. De prijs voor dit model zal beginnen bij een adviesprijs van 199 euro.
 
Nokia 3.2

De Nokia 3.2 heeft een groter scherm voor een nog vriendelijker prijskaartje. Het toestel heeft een 6.26-Inch TFT LCD scherm met 19:9 verhouding en resolutie van 720 x 1520 pixels. Dit model wordt aangedreven door een Snapdragon 429 gepaard met 2GB of 3GB aan RAM en ook 16GB of 32GB aan intern geheugen. Het grotere scherm betekent ook een grotere accu, de Nokia 3.2 heeft maar liefst een flinke 4000mAh accu tot zijn beschikking. Het 32GB model van de 3.2 heeft een vingerafdrukscanner tot zijn beschikking en heeft de mogelijkheid tot face unlock. Ook dit model heeft een dedicated Google Assistent knop. De camera’s van beide modellen zijn een 13 megapixel f/2.2 hoofdsensor met een 5 megapixel selfie camera. De toestellen zullen binnenkort verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 149 euro voor het 16GB model en 169 euro voor de 32GB variant.
 
Nokia 1 Plus

De Nokia 1 Plus is een groter model van de reeds verschenen Nokia 1. Het nieuwe model heeft een 5.45-Inch IPS LCD scherm met een 18:9 verhouding en een schermresolutie van 480 x 960 pixels. Het model wordt aangedreven door een MediaTek MT6739 chipset met 1GB aan RAM en 8GB aan interne opslag. Het geheugen is gelukkig uitbreidbaar met een microSD kaart. De hoofdcamera betreft een 8 megapixel sensor en de selfiecamera een 5 megapixel variant. De accucapaciteit van dit model bedraagt 2500mAh. De Nokia 1 Plus zal verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 99 euro.
 
Nokia 9 PureView

Na de nodige geruchten en render is het veelbesproken toestel dan eindelijk daar, de Nokia 9 PureView met maar liefst 5 camera lenzen. Het toestel is de nieuwe showstopper van de Finse fabrikant en dat mag ook wel met een dergelijk uiterlijk. Waar de race naar de beste camera nog steeds in volle gang is, kaapt Nokia met dit toestel wellicht een medaille weg bij een van de concurrenten. Waar de camera setup wellicht iets wegheeft van een fictioneel wezen (uit onder andere D&D) de Beholder, kan deze smartphone alle 5 camera’s tegelijk gebruiken om zo de perfecte foto te schieten. De camera setup voor deze 5 lenzen bestaat uit 5x een 12 megapixel f/1.8 sensor, wederom in samenwerking met ZEISS. Hiervan schieten 2 camera’s foto’s in kleur en 3 ervan maken monochrome plaatjes. Als je een foto maakt werken al deze 5 lenzen samen om zo ultra-gedetailleerde foto’s te creëren en volgens Nokia is het zelfs mogelijk om met elke individuele cameralens meerdere opnamen te maken om zo nog meer detail toe te voegen aan de reeds gemaakte foto. Tevens maakt de Nokia 9 PureView gebruik van een ToF-sensor, hiermee kan het toestel een dieptemap vastleggen van ongeveer 1200 lagen tot een afstand van 40 meter van het toestel. Met vijf cameralenzen vangt het toestel ook grofweg 10x meer licht op dan een gebruikelijke camera. De Nokia 9 PureView heeft ook de mogelijkheid om foto’s in RAW-formaat te schieten (zoals op de Lumia 1520 bijvoorbeeld). Deze foto’s kunnen direct bewerkt worden in de Lightroom app van Adobe, Nokia installeert deze app standaard op het toestel namelijk. De selfiecamera mag er ook wezen, deze betreft een 20 megapixel f/1.8 lens met de zogenoemde Tetracel pixel bining-technologie. Een heel duur woord voor helderdere
beelden bij weinig licht. Hieronder nog een korte opsomming van de belangrijkste specificaties van het toestel.

Nokia 9 PureView Key Specs

 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 845
 • Geheugen: 6 GB RAM, 128GB intern geheugen, uitbreidbaar met microSD (max 512GB)
 • Display 5.99 Inch QHD+ 2K pOLED Nokia PureDisplay van 1440 x 2880 pixels met een 18:9 verhouding
 • Hoofdcamera's: 5x 12MP waarvan 2xRGB 12MP AF, f/1.8 & 3xMono 12MP AF, f/1.8 & ToF sensor
 • Selfiecamera: 20MP
 • Batterij: 3320mAh met Qualcomm Fastcharge 3.0 & 10W QI wireless charging

De Nokia 9 PureView is vanaf maart verkrijgbaar, echter laat een Nederlandse release nog even op zich wachten. Wanneer het toestel in onze schappen ligt is nog niet duidelijk. Het kostenplaatje voor deze camera setup? Voor een nog relatief schappelijke prijs van 699 euro kan dit jouw toestel worden. Of de Nokia 9 PureView die nieuwe ultieme camera smartphone gaat worden is nog maar de vraag, we zullen dit zeer zeker testen zodra er een testexemplaar beschikbaar komt!
 
Sneak peek camera sample van de Nokia 9 PureView kun je hier vinden
 
Last but not least, Huawei
 
Van de Chinese fabrikant viel te verwachten dat hun presentatie enkel om een foldable smartphone zou draaien, en jawel hoor, de Huawei Mate X zag dan ook het daglicht. Niet de eerste met een foldable smartphone, maar wel de eerste foldable met 5G en de dunste vouwbare smartphone tot nu toe. De Huawei Mate X is het antwoord van de Chinese fabrikant op die van de Koreanen. Het toestel, een combinatie tussen smartphone en tablet, lijkt in opgevouwen toestand op een reguliere smartphone. In opgevouwen stand heeft de voorkant van het model een bijna bezelloos 6.6 Inch scherm met een resolutie van 2480 x 1148 pixels. Het scherm van de voorkant loopt door naar de achterkant van het toestel, hier heeft de Mate X een 6.38 scherm dat aansluit op een zwarte balk/drempel waarin 4 Leica- camera’s verwerkt zijn. Als je de Mate X volledig uitvouwt dan heb je een gigantisch 8 Inch scherm met een resolutie van 2480 x 2200 pixels. Wat de verhoudingen van de beeldschermen zijn, dat maakte de fabrikant nog niet bekend (al gaan er wel al wat geruchten de ronde). Te verwachten valt dat het kijken van video’s en spelen van games niet optimaal is op een dergelijk vierkant scherm. In de zwarte balk zit een fysieke power knop verwerkt met daarin een vingerafdrukscanner, het toestel biedt volgens Huawei een ergonomische grip bij uitgevouwen toestand door deze zwarte balk waardoor het model ondanks zijn formaat makkelijk vast te houden is. De Huawei Mate X is de eerste foldable smartphone met 5G. Het toestel heeft een door Huawei zelf ontwikkelde Balong 5000- chipset waarmee snelheden haalbaar moeten zijn die wel 10x hoger liggen als de huidige maximale 4G snelheid. De accu van dit model betreft een flinke 4500mAh variant die je ook nodig hebt met zoveel scherm. Huawei laat vooralsnog niet veel los over de precieze specificatielijst van het model, echter is het prijskaartje wel al bekend. Wie de nummer 10 van de Chinese fabrikant liever wilt hebben dan die van de Koreanen mag welgeteld 2300
euro gaan neerleggen voor het model. De Mate X zal vanaf medio 2019 beschikbaar worden in geselecteerde landen. Nederland wordt nog niet genoemd als een van de releaselanden helaas.
 
De toon van 2019 is nu wel heel erg duidelijk gezet met dit soort beursverslindende bedragen, nu nog wachten of er nog iemand een schepje bovenop doet.. Hieronder een aantal afbeeldingen van de Huawei Mate X met daarbij de bekende en verwachte specificaties.

Huawei Mate X key specs

 • Chipset: Kirin 980 + 7nm Balong 5000 modem with 5G
 • Geheugen: 8 GB RAM, 512GB intern geheugen, uitbreidbaar met microSD (max 512GB)
 • Display Front: 6.6 Inch display van 2480 x 1148 pixels met een 19.5:9 verhouding
 • Display Back: 6.38 Inch display van 2480 x 892 pixels met een 25:9 verhouding
 • Display Open: 8 Inch display van 2480 x 2200 pixels met een 8:7.1 verhouding
 • Hoofd en tevens selfie Camera’s: 40MP wide-angle & 16MP ultra-wide angle & 8MP telephoto lens
 • Batterij: 4500mAh met 55W SuperCharge technologie (85% in 30 minuten)
 • Besturingssysteem: Emui 9.1.1 gebaseerd op Android 9 Pie