Reviews
21 augustus 2018 - Ron Smeets

Nokia 8110: slimmer dan je denkt De tweede herboren nostalgische Nokia is ’n eenvoudig toestel met enkele slimme verrassingen

Het is een wezenlijk onderdeel van de strategie van het nieuwe Nokia dat onder de vlag van HMD Global aan een heuse comeback bezig is. Oude, iconische Nokia mobieltjes uit het pre-smartphone tijdperk worden herboren in een nieuw jasje. Vorig jaar was het de beurt aan de 3310. Dit jaar onthulde Nokia in Barcelona de 8110. Beter bekend als de ‘Banaan’ en Matrix Phone. Ik heb de 8110 een paar weken als tweede telefoon gebruikt en kwam al snel tot de conclusie dat hij iets slimmer is dan je denkt, maar dat je hem zeker niet als vervanging voor een smartphone kunt inzetten. Nu is die daar ook zeker niet voor bedoeld.

Wennen aan een fysiek numeriek toetsenbord
Het design van de nieuwe 8110 heeft heel veel weg van dat van het origineel uit 1996 maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo is de 2018 variant een stuk dunner en voelt hij minder degelijk aan. Verder heeft het nieuwe model een kleurenscherm in plaats van een monochroom display. Het scherm is ook iets groter. De karakteristieke banaanvorm is uiteraard wel bewaard gebleven. En om dat de illustreren heeft Nokia nu ook een knalgele variant gemaakt. Het origineel was alleen in donkergrijs te koop. Wanneer je het toestel openschuift dan zit daar weer een ouderwets fysiek numeriek toetsenbord. Dat is wel even wennen wanneer je al meer dan 8 alleen nog maar touchscreen smartphones gebruikt hebt. Van de andere kant kan ik mij goed voorstellen dat iedereen die nu nog steeds een eenvoudige ‘dumbphone’ heeft en toe is aan een nieuwe zich prima zou kunnen redden met de nieuwe 8110 van Nokia. Overigens is de 3310 daar natuurlijk ook zeer geschikt voor.

Slimmer dan je denkt
Wanneer je de Nokia 8110 opstart dan valt meteen het beginscherm op. Dat heeft wel heel erg veel weg van de oude Nokia User Interface. Noem het een stukje herkenning voor de die-hard Nokia fan. HMD Global maakt op de 8110 gebruik van KaiOS. Dat is zeker geen volwaardig smartphone OS, maar er kunnen wel Apps op draaien. Op dit moment is alleen de Twitter app beschikbaar, maar Whatsapp en facebook zouden ook in ontwikkeling zijn, evenals diverse andere (eenvoudige) apps. Je kunt natuurlijk wel WhatsApp web en facebook via de browser benaderen, al is dan met name voor die laatste niet heel erg prettig op het 2.4 inch 240 x 320 schermpje van de 8110. Maar goed, als je daarbij ook nog in acht neemt dat de 8110 support voor 4G en WiFi aan boord heeft, dan kun je met dit toestel straks veel meer doen dan je in eerste instantie zou denken. Ook daarvoor geldt dat het wel even wennen is om apps te gebruiken zonder touchscreen support. Het zal mij zeer benieuwen hoe lang het duurt voordat de beloofde apps beschikbaar komen. En dan is de Nokia 8110 een prima alternatief tijdens festivals, uitgaan of voor de alreeds genoemde gebruikers van eenvoudige toestellen. Hou er wel rekening mee dat het gebruiken van de slimme functies en apps van de 8110, zoals Twitter, heel wat geduld en oefening vergt voordat je daar soepel mee overweg kunt. Het gebruiken van de cursor via de vier-weg knop in het midden gaat niet erg snel en ongeduldig blijven klikken als je niet meteen iets ziet bewegen zorgt alleen maar voor meer ergernis. Geduld dus!

Een accu om te zoenen
Een van de voordelen van een klein scherm is dat hij veel minder stroom verbruikt dan de gemiddelde smartphone. Nokia heeft een 1500 mAh accu in de nieuwe 8110 gestopt. Dat is bijna vier keer meer dan die van het origineel (400 mAh). Daarbij komt dan ook nog eens dat het toestel niet echt gemaakt is voor super intensief gebruik. Of je moet al de halve dag willen ‘snaken’ ;) Wanneer je de Nokia 8110 normaal gebruikt dan kun je makkelijk een dag of vier a vijf vooruit op één acculading. Als je de accubesparing aanzet (Bluetooth en GPS locatie uit) dan kun je daar nog wel een of twee dagen bij optellen. Wanneer heb jij voor het laatst een mobiele telefoon gehad die je maar een, soms twee, keer per week hoefde op te laden? Dat zal heel wat jaren geleden zijn, áls je dat al hebt mogen meemaken.

Een camera… nou ja, er zit er eentje in
Verwacht geen wonderen van de ingebouwde 2 megapixel camera aan de achterzijde van het toestel. Ook met de LED flitser kun je er hooguit redelijke kiekjes mee schieten in goed verlichte omstandigheden. De foto’s hebben allemaal een resolutie van 1200 x 1600 pixels. Het zijn dus staande foto’s in een 3:4 verhouding. Leuk voor facebook, twitter of een snel WhatsApp kiekje, maar dat is het dan ook wel zo ongeveer. Je kunt met de camera van de 8110 ook filmen, in HVGA: 320 x 240 pixels. Ook daar moet je niet te veel van verwachten. Selfies kun je alleen maken als je goed kunt mikken want de 8110 heeft geen camera aan de voorzijde. Dat wordt dus op de ouderwetse manier selfie’s maken. Met het toestel omgedraaid en dan hopen dat je in beeld bent ;) Kortom, de Nokia 8110 heeft één camera aan de achterzijde, maar die is qua specs en prestaties het bes te vergelijken met die van de Nokia N90 uit 2005. Dat was toen dé cameraphone van het jaar. Tsja, smartphone prehistorie ;)

Snake? Uiteraard!
Het was ooit het populairste spelletje op mobiele telefoons. Enerzijds omdat er nog niet heel veel spelletjes voor mobieltjes waren en anderzijds omdat Nokia toen bijna de helft van de mobiele markt in handen had. Elke tweede GSM, zeker in de jaren 90 en de eerste helft van de zero’s, was een Nokia en Snake stond op vrijwel elk toestel van de Finse fabrikant. Zoals ook vorig jaar bij de 3310 lijkt Snake tegenwoordig niet meer op de oude, monochrome, versie. Een heel erg spannend spelletje is het nooit geweest en daar kan de redesign ook weinig aan veranderen, maar Snake hoort nu eenmaal bij Nokia feauture phones als de maan bij de aarde of tomatensaus op een pizza ;)

Conclusie:
De nieuwe Nokia 8110 met 4G is toch vooral aan leuk gimmick toestel. Zeker voor iedereen die ooit het origineel heeft gebruikt – en daar ben ik er ook een van. Omdat hij nog geen 80 euro kost is het wel een optie om als tweede telefoon te gebruiken op plekken waar je je dure smartphone wat beter wilt beschermen. Denk aan festivals en dergelijke. Daarnaast is de 8110 ook een prima alternatief voor iedereen die nog steeds niet aan de smartphone wil maar toch een leuk ogend toestel en niet weer een ouderwetse Nokia 105, Alcatel of Doro? Dan is de 8110 het overwegen zeker waard. Zelfs al is hij dubbel zo duur dan die ouderwetse alternatieven. Heel veel meer kan ik over de Nokia 8110 niet roepen. Hij heeft een accu om te zoenen, een camera om te vergeten en is slimmer dan de meeste ‘dumbphones’. En hij ziet er nog leuk uit ook, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Ow ja, en zoals je van oude, pre-smartphone, Nokia’s gewend bent is de User Interface nogal traag. Niet zozeer het openen van de standaard menu functies (instellingen, snake, camera), maar wel wanneer je naar de browser gaat of de tot nu toe enige echte app Twitter, gebruiken wilt.