Nieuws
05 oktober 2018 - Ron Smeets

Nokia 7.1: notch en zelfde prijskaartje als de 7 Plus HMD Global legt de opvolger van Nokia 7 dit jaar nog in de winkels met het prijskaartje van de 7 Plus

HMD Global heeft weer een nieuwe Nokia smartphone gepresenteerd. De Nokia 7.1 is de opvolger van de Nokia 7 uit 2017. Maar doordat hij hetzelfde prijskaartje heeft als de 7 Plus is het beter hem daarmee te vergelijken. Hoe dan ook, de Nokia 7.1 ziet er beduidend anders uit dan zijn echte voorganger. Dit keer is gekozen voor een scherm met inham, of ‘notch’ en ook het design van de behuizing en de camera zijn wezenlijk anders. Zo lijken de randen aan de zijkant van de behuizing iets breder dan bij de 7 Plus en is de flitser nu naast de camera’s, de dezelfde verdikking op de achterzijde, geplaatst. Het toestel verschijnt in oktober en november, afhankelijk van welke kleur je wilt hebben, in de winkels en gaat 349 euro kosten. Dat is dezelfde prijs die bij de lancering aan de 7 Plus hing. De vraag is natuurlijk of je voor dat geld nu beter uit bent met de nieuwe Nokia 7.1 of de vlak voor deze zomer verschenen - en tot nu toe nog steeds de beste smartphone van 2018, prijs kwaliteit meegerekend - Nokia 7 Plus. Kijkend naar de specs, dan lijkt die laatste dat gevecht te winnen.

HDR PureDisplay
Het persbericht lezend kom je al snel tot de conclusie dat de meest in het oog springende feature van de Nokia 7.1 zijn PureDisplay met HDR is. Volgens de fabrikant zorgt dat scherm ervoor dat de kleuren van foto’s en video’s die daarop bekeken worden nog helderder, kleur- en contrastrijker zijn. Dat klinkt leuk, maar het is toch iets dat je eerst moet zien, en liefst naast bijvoorbeeld een Super AMOLED display, om er over te kunnen oordelen. De beschrijving van de features van het PureDisplay lijken in ieder geval nog het meest op hetgeen Samsung al jaren roept over Super AMOLED. Enfin, misschien is het super-de-luxe nieuwe scherm wel de reden dat men heeft moeten inboeten op sommige van de andere specs. Ow, en volgens Nokia is de 7.1 de eerste smartphone met een PureDisplay maar dat is logisch wanneer je een nieuwe naam voor iets bedenkt.

Nog wel Zeiss, maar minder megapixels voor de Nokia 7.1 dual camera
Nokia staat al jaren bekend om de samenwerking met Zeiss op het gebied van de camera’s. De Nokia 7.1 beschikt ook weer over een dual camera met lenzen van dat merk. Echter, dit keer bestaat de dual camera uit de combinatie van een 12 en een 5 megapixel sensor. De 7 Plus had een 12 en 13 megapixel camera. Ook de selfie camera van de Nokia 7.1 is met 8 megapixels qua resolutie gehalveerd. En achteruitgang, daar houdt niemand van. Uiteraard kan ik nog niets zeggen over eventuele kwaliteitsverschillen tussen de 7.1 en de 7 Plus camera’s. Daarvoor moet ik die nieuwe eerst gaan testen en het zal mij dan ook benieuwen hoe de minder goed bedeelde camera’s van de 7.1 zich verhouden tot die van de 7Plus.

Krappe accu en een kleiner scherm
Wat mij verder nog opviel aan de specificaties is het feit dat de Nokia 7.1 voor zijn 5.84 inch scherm wel een bijzonder krappe accu heeft. Hij moet het doen met 3060mAh terwijl de 7 Plus, wiens scherm 0.16 inch groter was juist uitblonk dankzij de 4000mAh accu die HMD Global daarin gepropt had. Het wordt hoe dan ook een uitdaging om de 7.1 net zo lang te laten meegaan op één acculading als zijn voorganger. OK, het scherm is iets kleiner maar het zou mijn verbazen als die ook echt veel minder stroom verbruikt. Temeer omdat het PureDisplay meer kleuren, helderheid en contrast geeft. In theorie wordt wel vaak geroepen dat de nieuwe schermen energiezuiniger zijn, maar in de praktijk valt dat meestal vies tegen. 

De belangrijkste specs van de Nokia 7.1:
- 5.84 inch 19:9 PureDisplay, 1080 x 2280 pixels, 432ppi, Gorilla Glass 3
- 1.8 Ghz Qualcom Snapdragon 636 octa-core processor
- 4GB RAM
- 64GB intern geheugen
- 12 (f/1.8) + 5 (f/2.4) megapixel dual camera met dual LED flitser, Zeiss lenzen en beeldstabilisatie
- 8 megapixel (f/2.0) front camera voor selfies
- 3060 mAh accu, USB-S type 1.0
- Wifi, Bluetooth 5.0, (A-)GPS, GLONASS
- 149.7 x 71.2 x 8mm, 160 gram