Geruchten
24 juli 2015 - Ron Smeets

Nieuwe high end Lumia's worden sexy, dun en hebben 'oude Nokia namen' Microsoft werkt aan twee modellen die intern de namen Cityman en Talkman hebben

Officieel is natuurlijk nog niets bekend over de nieuwe high-end Microsoft Lumia smartphones, maar er wordt wel al weken volop over gespeculeerd. Die geruchten hebben ook al de nodige specs 'onthuld'. De afgelopen dagen is meer, algemene, informatie over de nieuwe Lumia's, want er wordt van uit gegaan dat er zowel een 'gewone' als een 'XL' variant gepresenteerd zal worden, opgedoken.

Al een tijdje wordt geroepen dat de twee toestellen die in ontwikkeling zijn intern bij Microsoft de namen Cityman en Talkman gekregen hebben. Dat zijn natuurlijk twee namen van toestellen die ooit het eerste succes van Nokia op de mobiele telefoonmarkt inluidden. De Nokia Talkman en Cityman waren zo ongeveer de eerste draagbare 'mobieltjes'. Echt compact en licht waren ze niet en sexy kon je het design, ondanks dat ze in de jaren 80 ontworpen waren, ook nauwelijks noemen.

De nieuwe Talkman en Cityman zouden, zo luiden de geruchten nu, wel bijzonder sexy en dun ontworpen zijn. De voorzijde van deze toestellen krijgen bovendien extreem dunne randen zodat het scherm vrijwel de gehele voorkant in beslag neemt. In tegenstelling tot de toestellen van concurrenten als Samsung en LG hebben de nieuwe Lumia's geen gebogen design. Verder zouden beide toestellen ook voorzien zijn van een fysieke camera knop. Hieronder staat een 'gelekte' render waarop de Cityman te zien zou zijn. De dunne randen zijn daarop ook te zien, maar ik kan niet echt zeggen dat het toestel op deze afbeelding ook erg dun oogt.

Over de naam zijn de verschillende bronnen het nog niet eens. Gesproken wordt al een tijdje over de Lumia 940 en 940 XL, maar er gaan ook geruchten dat Microsoft, net als bij Windows, een nummer overslaat en kiest voor de Lumia 950 en 950 XL.

Microsoft zou bij de lancering van de nieuwe Lumia's ook meteen zorgen voor de beschikbaarheid van diverse accessoires zoals covers, een stylus en een dock van 99 euro (onder anderen bedoeld voor het koppelen van het toestel aan een groter scherm ten behoeve van Microsoft Continuum).

Een overzicht van de (vermeende) specs die de afgelopen tijd her en der opgedoken zijn:

Lumia 950 (Talkman):
- Matte White or black polycarbonate body
- 5.2 inch WQHD (1440×2560) OLED display
- Snapdragon 808, 64-bit Hexa core
- Iris scanner (infrared) for Windows Hello
- 3GB of RAM
- 32GB of internal storage with a microSD card slot
- 20MP PureView rear camera
- 5MP Wide-angle front facing camera
- 3000 mAh removable battery
- Qi wireless charging with flip cover
- USB Type-C

Lumia 950 XL (Cityman):
- Matte White or black polycarbonate body
- 5.7 inch WQHD (1440×2560) OLED display
- Snapdragon 810, 64-bit Octa core
- Iris scanner (infrared) for Windows Hello
- 3GB of RAM
- 32GB of internal storage with a microSD card slot
- 20MP PureView rear camera with triple LED flash
- 1mm silver ring inside the circumference of the black camera pod
- Aluminum side buttons
- 5MP Wide-angle front facing camera
- 3300 mAh removable battery
- Qi wireless charging integrated
- USB Type-C

Over enkele weken, wellicht dus tijdens de IFA al, zal dudelijk moeten worden met welke nieuwe high-end Lumia's Microsoft de smartphone markt opnieuw gaat proberen te veroveren. De fabrikant heeft zelf al meerdere keren laten weten dat het nieuwe vlaggenschip (en wellicht dus meer dan één) beschikbaar komt rondom de lancering van de smartphone versie van Windows 10, ergens aan het begin van de herfst (eind september / begin oktober).

Bron (render)