Accessoires
31 augustus 2017 - Ron Smeets

Nieuwe camera modules voor de Fairphone 2 Meer megapixels en lekker zelf inbouwen

Op de IFA presenteerde Fairphone twee nieuwe camaramodules voor de Fairphone 2. Een 12 megapixel camera voor de achterzijde en een 5 megapixel front- of selfiecam. Ben jij een van de meer dan 75.000 Fairphone 2 eigenaren en vind je de 8 megapixel camera of de 2 megapixel selfiecam niet meer ‘van deze tijd’? Dan kun je nu een of beide camera’s dus vervangen. De 12 megapixel camera kost 45 euro en voor de 5 megapixel frontcam betaal je 35 euro. Vervang je ze allebei tegelijk, dan betaal je 70 euro. Dat is hoe dan ook goedkoper dan een nieuwe smartphone.

Waarom Fairphone?
Fairphone bestaat bijna 2 jaar. De Nederlandse fabrikant produceert ‘eerlijke’ smartphones die gemaakt worden met materialen en grondstoffen, zoals goud, wolfraam en kobalt, die niet afkomstig zijn uit zogenaamde conflictgebieden waar mijnwerkers als slaven behandeld worden en/of het geld dat verdiend wordt aan de delving, ten gunste komt van oorlogszuchtige lieden en rebellen. Maar er is nog een reden waarom de Fairphone ontwikkeld is. Het toestel is voorzien van modulaire onderdelen. Niet zoals we dat kennen van de geflopte LG G5 of het inmiddels gestopte Project Ara, maar met het oog op duurzaamheid. Gaat een onderdeel stuk, denk aan het scherm of de accu, dan kun je die zelf makkelijk vervangen. De modules of onderdelen zijn los te koop en met een paar handelingen en schroefbewegingen kun je ze inbouwen. Dat is handig als er iets stuk gaat, maar om de levensduur van een Fairphone nog verder te verlengen kondigde de fabrikant anderhalf jaar geleden ook al aan met zogenoemde upgrades te komen. Met de introductie van de twee nieuwe camera’s is die belofte nu dus ingelost.

Android 7 en Android 8 updates
Tijdens de perscoferentie werd ook gesproken over de upgrade naar Android 7 Nougat en Android 8 Oreo. Dergelijke updates zijn natuurlijk van groot belang om de gedachte dat een Fairphone tussen de drie en vijf jaar mee moet kunnen gaan. Android 6 Marshmallow, werd enkele maanden geleden pas voor de Fairphone 2 uitgerold. De fabrikant zegt hard te werken aan de Nougat update, maar kon nog geen datum of periode noemen wanneer of waarbinnen die update verwacht mag worden. Tegen die tijd zal Android 8 ook al geruime tijd beschikbaar zijn voor fabrikanten, maar het is volgens Fairphone ondenkbaar dat Android 7 overgeslagen wordt om direct de update naar Android 8 uit te kunnen gaan rollen. Het goede nieuws is wel dat de Fairphone 2 minimaal tot en met Android 8 up-to-date gehouden zal worden. Over Android 9 is natuurlijk nog niets te zeggen omdat daarvan nog niets bekend is. Over een paar weken ontvang ik beide camera modules en dan ga ik ze testen, maar zeker ook even een korte video maken om te laten zien hoe makkelijk je de Fairphone 2 uit elkaar kunt halen en ‘repareren’.