Nieuws
11 december 2015 - Ron Smeets

Nieuwe betaalbare service voor de reparatie van smartphone schermen Display Repair gaat op prijs, kwaliteit en snelheid concurreren met officiële reparateurs en thuismonteurs

Vanochtend werd ik getipt over een nieuwe smartphone reparatiedienst voor gebroken en beschadigde schermen die nog voor de Kerstdagen in Nederland en België gelanceerd gaat worden. De naam van de service wilde hij nog niet prijsgeven, alleen dat het een pure Display Repair serivice wordt dus zal ik die naam voorlopig maar even aanhouden. Het is de bedoeling dat ‘Display Repair’ zowel gaat concurreren met de vele thuisreparateurs die de afgelopen maanden als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn als de bestaande officiële reparatiediensten van fabrikanten en telecomwinkels. “Beter dan de thuismonteur en voordeliger dan de officiële reparateur”, zo werd mij verteld.

Wanneer het scherm, of glas, van je smartphone breekt dan weet je bijna zeker dat het je flink wat geld gaat kosten. Een dergelijke schade valt maar zelden onder de garantie. Of je moet al een dure verzekering bij het toestel afgesloten hebben. Heb je een van de populaire toestellen, denk aan de iPhone 6 of Galaxy S6, dan kost het repareren van een scherm al snel meer dan 250 euro. Doe je dat via de officiële kanalen dan behoud je de fabrieksgarantie en krijg je ook garantie op de reparatie zelf. Helaas ben je het toestel vaak wel een week, of nog langer, kwijt. De kosten en het feit dat je je toestel een tijdje moet missen zijn ook de belangrijkste redenen waarom een op de tien smartphone eigenaren met een toestel rondlopen waarvan het scherm gebroken of beschadigd is.

Tegenwoordig zijn er echter ook al goedkopere oplossingen. In vrijwel elke stad of dorp vind je inmiddels wel een zogenaamde thuisreparateur of monteurs bij lokale, kleine, telefoonwinkels die een gebroken scherm voor veel minder geld repareren. Soms al voor een paar tientjes, al gelden die bedragen ook niet voor de populaire, en duurdere, toestellen. Aan die ‘thuisreparateurs’ kleven echter ook wel wat nadelen. Zo krijg je niet altijd garantie op de reparatie en wordt ook zelden in een schone (ESD veilige) omgeving gewerkt. Daardoor wordt de kans op vervolgschade groter. Letwel, in de meeste gevallen gaat dat wel goed, maar ik ken ook de verhalen dat kort na de reparatie van het scherm de speaker kraakt of de microfoon het niet meer goed doet, om maar eens twee voorbeelden te noemen. Dat risico moet natuurlijk iedereen voor zichzelf incalculeren.

Inmiddels komen ook grotere bedrijven met voordeligere alternatieven. Neem bijvoorbeeld de Media Markt smartphone scherm reparatie service. Die bieden reparaties aan vanaf 69 euro. Dat is goedkoop, maar voor de iPhone 6 betaal je nog altijd 199 euro en een nieuw scherm voor de Galaxy S6 Edge kost 219 euro.

Zoals ik van mijn bron begrepen heb gaat Display Repair haar klanten de optie bieden om in geval van een kapot scherm te kiezen voor originele of generieke onderdelen. Het spreekt voor zich dat generieke, merkloze, onderdelen een stuk voordeliger zijn en zo kunnen de kosten van een reparatie kunnen drukken. Kwalitatief is daar overigens weinig tot niets mis mee want ook bij de keuze voor die onderdelen krijgt je als klant garantie op de reparatie.

Helaas kon, of wilde, mijn tipgever nog niets zeggen over de tarieven van Display Repair maar hij wilde wel kwijt dat smartphone klanten vele tientjes kunnen besparen op de tarieven van de officiële fabrieksreparaties. Bovendien krijg je ook garantie op de reparatie en de werkzaamheden worden uitgevoerd door gecertificeerde monteurs op ESD veilige werkplekken; in tegenstelling tot veel ‘thuisreparateurs’.

Display Repair gaat ook inzetten op snelheid. Wanneer je je toestel zo snel mogelijk weer terug wilt hebben dan kun je er voor kiezen om hem, tegen een kleine vergoeding, te laten ophalen door een pakketservice. In de meeste gevallen zal het toestel dan binnen drie dagen gerepareerd en wel weer in je bezit zijn.

Klinkt op zich veelbelovend en ik ben dan ook benieuwd wanneer de nieuwe reparatieservice van start gaat. Dat zou dus niet al te lang meer moeten duren. Voor de Kerst. Dan kunnen ze in de dagen daarna wellicht de eerste klanten verwelkomen die een nieuwe smartphone onder de boom vonden maar die in al hun enthousiasme direct uit de doos lieten vallen.... bijvoorbeeld ;) Hoe dan ook, ik heb zelf ook wel een paar toestellen liggen aan de voorwaarden voor reparatie van Display Repair voldoen, de Mate S bijvoorbeeld ;) Als ze echt zo snel en goedkoop zijn dan ga ik de service zeker eens aan een praktijktest onderwerpen.