Nieuws
05 april 2019 - Luc Meijs

Motorola: quad camera’s en punch hole design Een Android one toestel en een flagship killer?

De Amerikaanse fabrikant Motorola lijkt de strijd aan te willen gaan met concurrenten als de Samsung S10+ en Huawei P30 Pro. Recent doken renders op van een nieuwe Motorola smartphone met een quad camera en een Android One variant. Een aparte en misschien wel heel spannende keuze van de fabrikant om deze weg in te slaan. We zijn van Motorola degelijke bouwkwaliteit en een goed updatebeleid gewend en het ziet er nu naar uit dat hier bovenop nog wat extra high end features komen.
 
Motorola One Vision
 
Onder codenaam Robusta2 is een toestel gespot dat lijkt op een opvolger van de Motorola One en Motorola One Power varianten. Deze Moto One Vision zou volgens dit lek beschikken over een Exynos 9610 processor met 3GB of 4GB RAM en in drie opslagvarianten op de markt uitgebracht worden, 32GB, 64GB en 128GB. Het toestel zal over een Full HD+ 6.2 inch scherm beschikken van 2520 x 1080 pixels met een 21:9 verhouding. Aan de renders zien we tevens een punch hole design, lijkend op de Honor View 20, voor de selfie camera. De accu zal een 3500mAh variant zijn die (snel)opgeladen wordt via USB C. Aan de achterkant van het toestel is het welbekende Motorola logo te vinden waarin de vingerafdrukscanner verwerkt zit. Ook zit er nog een 3.5mm jack aan de bovenkant van het toestel.
 

De camera zal een speciale variant worden voor dit (hoogstwaarschijnlijke) budgetmodel. Het gaat om een 48 megapixel camera die gebruikmaakt van de Quad-bayer techniek om haarscherpe foto’s te kunnen maken. De fabrikant werkt naar verluid ook aan ‘Video 3D HDR’ en ‘Long Exposure’ modus voor hun camera’s. De long exposure variant zal vermoedelijk gelijk zijn aan de welbekende night mode die doorgaans op toestellen te vinden is. De Motorola One Vision zal teven weer over alle Moto features beschikken zoals, Moto Actions, Moto Display en Face Unlock.
 
Toch een Moto X?
 
Afgelopen jaar ging er nog een gerucht rond dat Lenovo een gedeelte van de Moto line up zou schrappen, waaronder de Moto C, M en X serie. Nu is er meer informatie uitgelekt over een nieuw topmodel van deze fabrikant. Ik kan er niet omheen dat dit model toch op een nieuwe X lijkt. Over dit model is helaas nog niet veel bekend echter qua uiterlijk kunnen we al een aantal features opmerken. Het toestel heeft geen punch hole als die van de Moto One Vision hierboven maar de meer bekende parel notch. De bezels rondom het scherm zijn relatief groot en ook het Motorola logo onderin de zwarte bezel is weer aanwezig. Bovenin de behuizing zien we de simkaart tray, stereo speakers en een uitsparing, vermoedelijk de earpiece voor het bellen. Onderin het toestel is ook weer de 3.5 mm jack aansluiting te vinden en een USB C poort.
 

Het display van deze – vooruit dan maar - nieuwe X betreft een 6.2 inch niet gecurvde variant, met nog onbekende resolutie. De achterkant van het toestel is een stuk interessanter. Hier kunnen we een duidelijk afwijkend design zien dan we tot nu toe kennen van Motorola. Net als de Mate 20 serie van Huawei vinden we hier een soort eiland terug waarin 4 camera’s verwerkt zitten. Bij deze Moto X is dit eiland een langgerektere variant dan die van de Mate 20 serie, mede door het Moto logo dat er nog in geplaatst is. Opvallend genoeg ligt de ledflitser buiten deze module. Wat de precieze specificaties gaan worden van de quadcamera’s is vooralsnog niet duidelijk, echter zal het niemand verbazen als het een combinatie wordt van een 48 megapixel sensor met nog een (ultra)wide angle en telephoto lens. De achterkant van het toestel ziet er metallicachtig uit en dit doet vermoeden dat er geen Qi wireless charging in het toestel zal zitten. Waar bijna alle modellen van Moto tegenwoordig de vingerafdrukscanner verbergen in het Moto logo achterop het toestel zal dit logo van de Moto X enkel voor de show zijn. Vermoedelijk zal dit model een in screen vingerafdrukscanner krijgen net als de andere high end concurrenten.
 

Al deze informatie geeft ons het vermoeden dat Motorola een compleet nieuw pad in wil slaan met wellicht een nieuwe naam voor hun topmodellen, of een reboot van de ondertussen bijna vergeten X serie. Naast deze modellen is er ook nog steeds het gerucht dat Motorola met een foldable smartphone zal komen, namelijk een herintroductie van de Moto RAZR. Al met al kijk ik uit naar een nieuwe frisse line up van de Amerikaanse fabrikant: degelijke smartphones met een uitstekend updatebeleid, uitermate vriendelijk prijskaartje en een nagenoeg stock Android ervaring. Zolang Motorola deze normen vasthoudt, zullen ze naar mijn mening altijd een speciaal plekje voor de consument blijven houden.
 
Source