Nieuws
06 maart 2019 - Luc Meijs

Motorola en Huawei, van partner tot rivaal Huawei zocht onafhankelijkheid

Wat lijkt op een ‘’casual strole’’ langs het strand van Hainan, blijkt achteraf een historisch gesprek te zijn geweest tussen (destijds) twee giganten in de telecomwereld. Op een decemberochtend in 2003 maakten Mike Zafirovski (COO Motorola) en Larry Cheng (hoofd Motorola China) volgens de Financial Times een strandwandeling met de oprichter van het Chinese Huawei, Ren Zhengfei. Hier werd een miljardendeal besproken waarin Motorola de Chinese gigant zou opkopen. Onze telecomgeschiedenis veranderde, maar anders als verwacht.
 

David en Goliath
 
Beide bedrijven waren marktleiders in de productie en verkoop van draadloze netwerkapparatuur en smartphones. Motorola had een grotere merkbekendheid en een beter toekomstperspectief dan het Chinese Huawei. Ren Zhengfei, de oprichter van het Chinese concern, wilde destijds los en onafhankelijk zijn van de Chinese overheid. Ook toen al werd door bedrijven zoals AT&T en Verizon gedacht dat Huawei te dicht bij de Chinese overheid stond. Bij het daadwerkelijk tekenen van de intentieverklaring voor de overname van Huawei door Motorola waren echter geen regeringsfunctionarissen aanwezig. Waar Huawei veel aanbod kreeg voor financiële steun vanuit (bijvoorbeeld) invloedrijke Chinese families, verzette Ren zich hier fel tegen en koos liever voor Motorola. De oprichter van Huawei geloofde er heilig in dat als hij een nieuwe speler toeliet in zijn besloten kring, hij alle anderen zou vervreemden. Het uiteindelijke contract werd dusdanig zorgvuldig opgesteld, dat deze niet in conflict zou komen met toezichthouders. Hoewel beide bedrijven dachten een deal van immense waarde te sluiten voor de toekomst, liep het anders.
 

Rise & fall
 
Huawei had net een enorm stressvolle periode achter de rug met betrekking tot Cisco en technologiediefstal. Destijds was er nog geen teken dat de Chinese fabrikant succesvol zou worden met het ontwikkelen van eigen technologie. Mike Zafirovski benadrukte tijdens het proces zijn indruk van de oprechtheid van het Chinese concern. Tijdens de afronding van de intentieverklaring voor de overname moest Zafirovski echter plaatsmaken voor een nieuwe CEO, Ed Zander. Verdere besprekingen voor de overname werden goedgekeurd door deze nieuwe CEO, echter werd de deal alsnog compleet van de tafel geveegd. De raad van bestuur van het Amerikaanse Motorola vroeg zich uiteindelijk af waarom er een dergelijk hoog bedrag van 7,5 miljard betaald moest worden voor een nog relatief onbekend buitenlands concern. Van dit afgesproken bedrag diende ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid cash vooraf betaald te worden, hoeveel precies is helaas nooit bekendgemaakt.
 

En nu?
 
16 jaar later heeft Motorola haar mobiele brigade verkocht aan Google, die het weer doorverkocht heeft aan het Chinese Lenovo. Motorola heeft door de afgeketste overname in 2003 miljarden dollars verlies geleden doordat het volledig overvleugeld werd door onder meer de voormalige Chinese partner Huawei. In 2010 heeft Motorola Huawei aangeklaagd wegens het stelen van interne handelsgeheimen, een rechtszaak die later buiten rechte werd afgehandeld. Echter was het toen al te laat voor de voormalige Amerikaanse gigant. Ondertussen is Huawei uitgegroeid tot de grootste fabrikant voor telecomapparatuur en de op een na grootste smartphoneproducent door verkoop. De enorme internationale groei van Huawei is echt pas begonnen na een cruciale deal in 2005 om het telecomnetwerk in het Verenigd Koninkrijk te bouwen. Met een wereldwijde omzet van meer dan 100 miljard (2018) is de Chinese gigant niet meer weg te denken uit de hedendaagse telecomwereld. Deze opkomst van Huawei heeft er onder andere voor gezorgd dat er gevreesd wordt voor manipulatie van nationale communicatienetwerken. Of de overname in 2003/2004 de redding geweest zou zijn voor Motorola en Huawei inderdaad onafhankelijk zou zijn geworden, het blijft speculatie.