Nieuws
09 juni 2018 - Ron Smeets

Mobile Cowboys weekly zaterdag 9 juni Een overzicht van het nieuws van de afgelopen week plus berichten en geruchten die het blog niet haalden

Met de Huawei P20 Pro naar het Service Center
Op weg naar de voordeur met een stapel toestellen in één hand gleed de gladste van het stel, mijn Huawei P20 Pro, er tussenuit en stuiterde op de grond. De achterzijde lag aan diggelen en, erger nog, ook het cameraglas was gebarsten. In Amsterdam bracht ik dus maar even een bezoekje aan het Huawei Customer Service Center. Daar repareerden ze mijn toestel binnen een uurtje. Maandag zette ik het verslag daarvan online.

Drie maanden met de Galaxy S9+ hebben mij nog niet overtuigd
De Samsung Galaxy S9+ is een van de twee vlaggenschepen die de Koreaanse fabrikant dit jaar onthulde. Geheel in strijd met de trend dat steeds meer smartphone kopers een prijsbewuste keuze maken is de Galaxy S9+ met zijn 949 euro prijskaartje een buitenbeentje aan het worden. Overigens geldt dat ook voor de Apple en Huawei vlaggenschepen. Het toestel heeft mij na drie maanden nog niet kunnen overtuigen dat hij zijn prijskaartje waard is. Waarom? Daar kun je in deze videoreview alles over horen. En volg je deze link, dan kun je ook de geschreven review en conclusie bekijken.

Moto Z3 Play is de volgende Motorola met Mod support
LG had met de modulair aanpasbare en uitbreidbare G5 een heuse flop in huis. Motorola doet het met de Z Play modellen iets slimmer. De Mods zijn geen must en bovendien compatible met oude en nieuwe Z Series toestellen. Deze week werd de Moto Z3 Play gepresenteerd. Op het eerste gezicht een aardig mid-range toestel. Vergeleken met de mid-range standaard van dit moment, de Nokia 7+, lijkt de Moto Z3 Play echter aan het kortste eind te trekken. Lees meer.

Bellen vanuit Nederland naar het buitenland – binnen de EU - wordt goedkoper
Uhhhm… de roaming kosten waren toch al afgeschaft in de EU? Ja, dat klopt maar men is toen vergeten – al vind de EU commissie dat niet – om ook iets te regelen voor het met je mobiel bellen vanuit je eigen land naar een ander EU land. Daar mogen providers nog steeds extra geld voor vragen en dat kan oplopen van een paar dubbeltjes tot meer dan een euro per minuut. Op dit moment is het voor ons voordeliger om met een Nederlandse simkaart vanuit Belgie of Duitsland naar een ander EU land te bellen dan wanneer je dat vanuit Nederland zelf doet. Raar toch? Welnu, de EU vindt dat inmiddels ook en dus wordt in mei 2019 een maximum tarief van kracht voor bellen en sms’en naar EU landen vanuit je eigen land. Het is een begin, maar de scheve situatie wordt dus wel in stand gehouden. Lees het hele artikel.

En dit gebeurde er ook deze week
Woensdag kwam er een voorlopig einde aan de Amerikaanse handelsembargo perikelen van ZTE. Er was al min of meer een mondelinge afspraak gemaakt, maar die moest natuurlijk nog zwart-op-wit komen te staan. Deze week werd de eerste versie daarvan, als intentieverklaring, ondertekend. Uiteindelijk kost het opnieuw illegaal handeldrijven met landen als Iran de Chinese fabrikant 1.4 miljard dollar. Daarvan wordt 400 miljoen in een potje gestopt als borg. Mocht ZTE nogmaals in de fout gaan dan zijn ze dat geld ook kwijt, al denk ik dat die 400 miljoen in dat geval nog het minste zal zijn. Ik ga er namelijk niet van uit dat de wereld, en de VS in het bijzonder, zich nog een keer door ZTE laat bedotten.

Vier van de vijf iPhones heeft nieuwste iOS versie
Waar Android systeemversies pas na ruim een jaar rond of boven een installatie percentage van 30% komen – als dat al gebeurd – heeft iOS van Apple nog weinig tot geen versie fragmentatie problemen. Ruim een half jaar na de lancering van iOS 11 draait dit OS al op meer dan 80% van alle iPhones. Het is natuurlijk appels (letterlijk) met peren vergelijken. Apple hoeft haar OS namelijk alleen te ontwikkelen voor haar eigen smartphones en tablets en heeft alles in eigen hand. Android is daarentegen te vinden op duizenden toesteltypes van honderden fabrikanten die vrijwel allemaal ook nog hun eigen sausje (UI en software) over het OS willen gieten.

iOS 12 en hulpmiddelen om van je smartphone verslaving af te komen
Het was ook de week van het WWDC, de developer conferentie van Apple. Daar werd onder andere een eerste preview van iOS 12 getoond en een nieuwe, 5e, generatie van het Watch OS gelanceerd. Groot nieuws waren de nieuwe iOS functies die smartphone verslaafden moeten helpen het toestel wat vaker links te laten liggen. Verantwoord gebruik is het toverwoord. Je kunt straks bijvoorbeeld een maximale schermtijd instellen. Heb je dat quotum bereikt, dan gaat het scherm uit. Ook kun je op app niveau bepalen hoe lang (per dag) de app gebruikt mag worden. Handig voor gameverslaafden. Verder wordt de Do Not Disturb mode uitgebreid en kun je bijvoorbeeld aangeven dat er geen notificaties tussen bepaalde uren getoond mogen worden. Het scherm blijft dan ook donker. Allemaal leuke en aardige functies, maar net als met de vliegtuigstand en het uitzetten van je smartphone tijdens het autorijden begint de verandering bij je zelf. Als je deze functies niet aanzet, dan is het business as usual.

BlackBerry Key2 bewijst dat het reanimeren van oude merken niet altijd werkt
Vrijdag werd de BlackBerry Key2 officieel gelanceerd. Net als Nokia heeft ook BlackBerry – voor wat betreft de smartphone ontwikkeling en productie – een Chinese partner, of eigenaar. HMD Global bewees de afgelopen 15 maanden dat het mogelijk is om een groot merk van weleer – Nokia in dit geval – nieuw leven in te blazen. Inmiddels behoort het Finse merk wereldwijd alweer tot de top 5 smartphone merken. TCL is al twee jaar eigenaar van het BlackBerry merk, maar dat heeft nog niet tot echte successen geleid. De KeyOne deed weinig tot niets en ook zijn opvolger die deze week het daglicht zag, de Key2, zal geen succesnummer worden. Dat durf ik nu wel al te beweren. De tijd van de smartphone met een fysiek toetsenbord – hoe goed die van BlackBerry ook is – lijkt definitief voorbij. TCL houdt daar waarschijnlijk aan vast omdat ze de toestellen ook echt de BlackBerry uitstraling ten tijde van de grote successen willen geven. En dat werkt niet. Stel, HMD Global had haar Nokia’s ontworpen zoals de Finnen dat 15 jaar geleden deden toen ze 42% marktaandeel hadden. Dat zou ook geen succes geworden zijn, een moderne smartphone met een slider a-la N95, bijvoorbeeld. Nee, HMD Global koos er voor om een paar legendarische Nokia’s (de 3310 en 8110) in een nieuw jaste te gieten, maar puur als gimmick. Wat ook meespeelt is het feit dat TCL er voor kiest om de nieuwe BlackBerry toestellen een behoorlijk gepeperd prijskaartje mee te geven. 649 euro voor een 4.5 inch smartphone met fysiek toetsenbord? Wat de verdere specs ook moge zijn, dat is te duur. Ook hier wordt TCL afgetroefd door HMD Global dat er voor gekozen heeft om de nieuwe Nokia’s – op één na – met prijskaartjes van maximaal 400 euro in de winkels te leggen.

En dan nog dit
Mocht je op zoek zijn naar een compacte high-end smartphone dan is het al lang geen nieuws meer dat Sony eigenlijk de enige fabrikant is die een dergelijk toestel in haar portfolio heeft. De Xperia XZ2 Compact is de nieuwste variant. Maar vanaf vandaag (zaterdag 9 juni) kun je bij de Aldi met ca 50 euro voordeel op de normale winkelprijs zijn voorganger – de Sony Xperia XZ1 Compact - bemachtigen. Die kost daar nu 349 euro. Ik denk niet dat het storm zal lopen bij de Aldi filialen, maar toch. De Xperia XZ1 Compact werd eind augustus 2017 tijdens de IFA onthuld en ligt net iets meer dan een half jaar in de winkels. Ondanks dat er al een opvolger voor is, is het nog een heel actueel toestel.