Nieuws
07 juli 2018 - Ron Smeets

Mobile Cowboys nieuwsoverzicht week 27 ZTE nog steeds in gevaar, de terugkerende 06-schaarste, opvouwbare smartpones en meer

Voortbestaan ZTE nog steeds in gevaar
ZTE leek door Trump, op aandringen van de Chinese president XI, gered te zijn van de ondergang maar helaas werd deze week bekend dat het voorlopig om uitstel en niet afstel van het Amerikaanse handelsverbod met de Chinese fabrikant gaat. De rest van de Amerikaanse regering is het namelijk niet eens met Trumps oplossing en wil dat ZTE zwaarder gestraft wordt. De Congresleden zijn nog het meest bang voor de Chinese kopieerpraktijken. Tsja, en daar kun je ze niet helemaal ongelijk in geven. ZTE was ooit een van de vele Chinese namakers. Tot 1 augustus mag ZTE zich met beperkingen op de Amerikaanse markt begeven. Wat er daarna gebeurt is nog niet bekend. Lees verder.

De 06-nummers raken alweer op
Al jarenlang roept de ACM – en eerder al de OPTA – dat we zuinig moeten zijn met 06-nummers omdat de 60 miljoen beschikbare nummers op dreigen te raken. Uhm, 60 miljoen mobiele nummers voor een land met amper 18 miljoen inwoners? Hoe kunnen die nu opraken? Nou, tot twee jaar geleden werden ook alle simkaarten voor M2M communicatie – denk aan alarmsystemen, TomTom, Pin automaten etc – voorzien van een 06-nummer. Die zijn inmiddels allemaal omgenummerd naar een andere reeks (097). Daardoor hebben we nu nog ruim 5 miljoen vrije 06-nummers. En dat kan voldoende zijn tot 2042. Lees verder.

Doden door fake WhatsApp berichten in India
Het is een triest verhaal van massahysterie en nepnieuws. In India zijn de afgelopen periode meer dan tien mensen vermoord door menigten die via WhatsApp berichten te horen kregen dat een bepaald persoon (of personen) kinderlokker(s) of orgaandieven zouden zijn. Het verspreiden van fake nieuws en valse beschuldigingen via WhatsApp is een groot probleem in India. De overheid probeert er alles aan te doen, maar dat werkt soms averechts. WhatsApp heeft inmiddels al een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van nepnieuws en valse beschuldigingen via de chat app moeilijker te maken. Lees verder.

Worden opvouwbare smartphones ‘The Next Big Thing’?
Er wordt al jaren over gespeculeerd en aan ontwikkeld en ze zouden er in 2017 of 2018 al komen; de opvouwbare smartphones. Samsung wordt al heel lang genoemd als een van de fabrikanten die bijna klaar zijn voor de lancering van de eerste nieuwe generatie ‘clamshell’ phones. LG en Huawei staan inmiddels ook in dat rijtje. Begin 2019 zou het dan toch moeten gebeuren dat we de eerste echt opvouwbare smartphones in onze handen kunnen houden. Rest de vraag of dit The Next Big Thing wordt in smartphoneland. Lees verder.

Beursgang Xiaomi valt tegen
Ze hadden op veel meer gehoopt maar in de uren voorafgaand aan de beursgang van Xiaomi bleken de aandelen niet eens voor de bodemprijs die vooraf bepaald was aan de man of vrouw te brengen. Vreemd, want aanvankelijk was er veel meer interesse dan er aandelen waren. De voorinschrijving, die niet bindend is, overtrof het beschikbare aantal aandelen met een factor acht. Dan zou je toch verwachten dat er genoeg kopers zijn. Twee grote Amerikaanse investeringsmaatschappijen zien wel heil in het aandeel Xiaomi. Zij kochten er samen voor meer dan 1.1 miljard. Bijna de helft van de totale opbrengst. Lees verder.

Providernieuws: Nieuwe Tele2 app, Ben’s smartphone condoom
Tele2 lanceerde deze week de nieuwste versie van de Mijn Tele2 app. Behalve een vernieuwd en volgens de provider overzichtelijker design heb je natuurlijk toegang tot je verbruiks gegevens, klant- en betaalgegevens maar het is nu ook mogelijk vragen te stellen aan de klantenservice door tegen de app te praten. Ben wil iets doen aan het gebruik van de smartphone in bed. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet goed is voor het seksleven en de relatie van koppels. Daarom kun je bij Ben nu een smartphone condoom bestellen om over het toestel te schuiven en zo de drang om hem in bed te gebruiken weg te nemen. In de video hieronder zie je hoe dat werkt.

Huawei gaat update beleid verbeteren maar moet nog meer stappen maken
Huawei mag al ruim een jaar tot de grote jongens van de smartphone markt gerekend worden. Op het gebied van beveiligingsupdates lopen de Chinezen echter nog wat achter. Veel toestellen krijgen te laat, of helemaal geen, updates. Huawei heeft nu geroepen dat ze een groot aantal toestellen nu tweemaandelijks van beveiligingsupdates gaan voorzien. Dat is een stap vooruit maar nog niet zoals het hoort. Zeker waar het toestellen als de Mate 10 Pro en P20 Pro betreft. Van smartphones met een prijskaartje dat de 700 euro (ver) ontstijgt mag je mijns inziens verwachten dat ze iedere maand, en minimaal twee jaar, geüpdatet worden. Over dat laatste – de looptijd van de updates – heeft Huawei ook nog niets geroepen.

Straks ook WhatsAppen op de Nokia 8110
Een van de leukste beslissingen die HMD Global in de twee jaar dat ze Nokia smartphones maken genomen heeft is het terugbrengen van iconische Nokia mobieltjes in een iets moderner jasje. De 3310 was de eerste, begin 2017, gevolgd door een 4G versie van dat toestel en de 8110 eerder dit jaar. De laatste twee zijn voorzien van het zogenoemde KaiOS. Daarmee worden het zeker geen smartphones maar het biedt wel mogelijkheden. Zo heeft WhatsApp nu besloten een speciale KaiOS versie van haar chat app te maken. Dat betekent dus dat je binnenkort ook kunt WhatsAppen met, bijvoorbeeld, de Nokia 8110. Leuk, toch?

Minder omzet maar meer winst in Q2 voor Samsung
Dat is althans wat de Koreaanse elektronicagigant zelf verwacht. Binnenkort verschijnen de definitieve cijfers maar eind deze week maakte Samsung bekend dat men voor het tweede kwartaal van 2018 uit gaat van 5% minder omzet vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. De winst zou daarentegen 5% hoger gaan uitvallen, wat natuurlijk een prima resultaat zou zijn. Een jaar geleden stegen de omzet en winst nog veel meer, maar dat had toen ook te maken met het einde van de Galaxy Note 7 verliezen en afschrijvingen. De omzet- en winstverwachting die Samsung nu bekend gemaakt heeft staan in schril contrast met hetgeen analisten eerder voorspelden. Die verwachten namelijk niet alleen een dalende omzet, maar ook een dalende winst voor Samsung. We gaan binnenkort zien wie gelijk heeft.