Nieuws
25 juni 2009 - Ron Smeets

Mobiel bellen op vakantie

De vakantietijd staat weer voor de deur en ondanks de financiële en economische crisis zullen ook dit jaar weer miljoenen Nederlanders naar het buitenland trekken. Zoals wellicht bekend worden per 1 Juli de nieuwe Europese (maximale) mobiele bel-, SMS- en datatarieven van kracht. Deze gelden zowel voor abonnees als prepay bellers.

De Europese mobiele beltarieven waren al een tijdje aan een maximum gebonden. Daar gaat nu nog eens zo'n 8% vanaf. Binnen de EU kost na bellen naar Nederland vanaf 1 Juli maximaal nog 51 cent per minuut en gebeld worden 23 cent per minuut.

SMS-en en mobiel dataverkeer (internetten / emailen) vanuit het buitenland worden fors goedkoper. Het sturen van een SMSje vanuit het buitenland kostte voorheen tussen de 36 en 55 cent. Vanaf 1 Juli is dat nog 'slechts' 13 cent. Gebruik van mobiel dataverkeer kostte voorheen tussen de €1,50 en €7 per Megabyte. Na 1 Juli wordt dat maximaal €1,19. Maar letwel, de providers hebben bedongen dat het dataverkeer tarief in stappen omlaag mag. Zo telt KPN voor haar abonnees na 1 Juli nog steeds €2,95 per Mb in het buitenland.

De vraag is natuurlijk of je nog goedkoper kunt bellen als je op vakantie binnen de EU bent. En wat als je naar een ander land gaat? Enkele handige tips.

Verreweg de eenvoudigste en makkelijkste optie om iets goedkoper te bellen zijn de diensten zoals Vodafone Passport, KPN Op Reis en T-Mobile Grenzeloos. Deze abonnementsopties kun je gratis actieveren bij je provider. Echter, ze leveren alleen geld op wanneer je telkens langer dan drie minuten belt of gebeld wordt. Alle drie hebben ze namelijk een zogenaamd starttarief per gesprek. De tarieven zijn als volgt:
- KPN Op Reis: 80ct per gesprek plus 25ct (zelf bellen) of 10ct (gebeld worden) per minuut. Activeren: Bel 1330
- Vodafone Passport: 79ct per gesprek plus uw thuistarief (zelf bellen). Gebeld worden is, op het starttarief na, gratis. Vodafone Passport geldt bovendien in 42 landen, dus ook niet-EU staten als Zwitserland, Japan, Turkije en zelfs Frans Guyana. Activeren: SMS Passport AAN naar 4000
- T-Mobile Grenzeloos: 70ct per gesprek plus 17ct (zelf bellen) of 10ct (gebeld worden) per minuut. Activeren: Bel 0800-7111.

Voor Prepay klanten heeft KPN nog de zogenaamde Vakantiebundel. Deze kun je activeren door *127# te bellen. Doe dit vlak voordat je op vakantie gaat want de bundel is precies 30 dagen geldig. Je kunt dan, in het buitenland, 30 minuten bellen voor 33ct per minuut (normaal 51ct). Letwel, die 33ct ben je ook kwijt als je gebeld wordt. Dat is duurder dan het normale tarief. Een deel van het voordeel raak je daar dus weer kwijt.Strand-Vol

Er zijn nog diverse andere zogenaamde virtuele operators die mobiele beldiensten in het buitenland aanbieden. Budget Phone en TrendCall zijn twee voorbeelden. Deze providers schermen soms met bijzonder lage tarieven maar daar hangt dan wel een abonnement (van meerdere maanden tot twee jaar) aan vast. Bovendien hebben ze vaak per land weer andere afspraken waardoor de tariefkaart een oerwoud kan worden. Voor bellen en gebeld worden op vakantie, als je doorgaans twee of drie weken in het buitenland zit, is dit dus geen optie. Het voordeel dat je haalt raak je dubbel en dik weer kwijt.

Ben je bereid iets meer moeite te doen, dan kun je ook meer besparen. Denk bijvoorbeeld eens aan het kopen van een prepay kaartje in het buitenland. Dan bel je tegen lokale tarieven en die liggen vaak toch iets lager dan de standaard roaming kosten die providers aan hun klanten in het buitenland berekenen. Ná 1 Juli zullen die verschillen wellicht iets kleiner worden. Het nadeel van een buitenlandse telefoonkaart is natuurlijk wel dat je een buitenlands nummer krijgt. Je zult dit nummer dus na aankomst eerst aan familie of vrienden moeten doorgeven om ook bereikbaar te zijn.

Een andere mogelijkheid om geld te besparen op je belkosten in het buitenland is natuurlijk door gebruik te maken van Skype, Jajah of een van de andere IP-telefonie oplossingen. Het goedkoopst is het wanneer je gebruik maakt van je Laptop met headset of je mobiele telefoon op een WiFi netwerk (Hotspot) in hotel of café. Tegenwoordig kan dat ook al op mobiele telefoons terwijl ze verbonden zijn met een mobiel netwerk maar dan moet je natuurlijk wel uitkijken voor de kosten voor het dataverkeer. Een gesprek van 3 minuten genereert ongeveer 360Kb aan data die over het mobiele netwerk getransporteerd wordt. Dat kost na 1 Juli dus zo'n 40ct binnen de EU. Ga je naar landen als de VS of Indonesië, dan kunnen die kosten al gauw oplopen naar 2 tot 5 euro voor datzelfde gesprekje. Bovendien moet je er goed opletten dat diensten als Skype ook in 'rust' dataverkeer gebruiken. Dit om je status en die van je contacts regelmatig te updaten. Niet veel, maar elke cent is er eentje en zo kun je het voordeel dat je gehaald heb deels alweer snel verspelen.

Zakelijke gebruikers die klant zijn van KPN kunnen de zogenaamde bedrijfsbundel overwegen. Daarmee bel je ook in het buitenland vanuit je beltegoed bundel. Natuurlijk zijn de gemiddelde zakelijke abonnementskosten iets hoger dan die van de gewone consument.

Ga je naar landen die buiten de EU vallen (en niet bij de 'voordeel; landen behoren van je provider) dan wordt het allemaal een stuk ingewikkelder. Over het algemeen zal jouw toestel, of beter gezegd de SIMkaart van je provider, in het buitenland het eerst kiezen om contact te leggen via zogenaamde 'bevriende' netwerken. Hiermee hebben KPN, Vodafone en T-Mobile vaak afspraken gemaakt zodat ze (iets) voordeligere beltarieven kunnen berekenen. Het voert te ver om al die tarieven hier te bespreken maar op de websites (zie de linkjes hieronder) van de drie grote providers kun je zelf bekijken welke provider in het land waar jij naar toe gaat het goedkoopste is. Bij KPN is dat wel wat ingewikkelder omdat je daar niet alleen het land kiest maar ook je exacte abonnementsvorm moet aangeven. Vodafone en T-Mobile maken alleen onderscheid tussen abonnements- en prepay klanten. Over het algemeen kun je stellen dat Prepay klanten in het buitenland 20 tot 30% duurder uit zijn dan kanten die een abonnement hebben.

KPN Mobiel bellen buiten de EU tarieven

Vodafone World tarieven

T-Mobile Buitenland tarieven Bellen-Buitenland-Vergelijk

Er is geen antwoord op de vraag welke provider door het bot genomen het goedkoopste alternatief biedt voor bellen en gebeld worden op je exotische vakantiebestemming. Als voorbeeld heb ik drie landen gekozen op drie verschillende continenten. Ga je naar Australië, dan is een T-Mobile abonnement het voordeligst. Je belt naar Nederland voor €1,25 per minuut, gebeld worden kost €0,75 per minuut en een SMSje verstuur je voor 55cent. Bij KPN kost het respectievelijk €2 (bellen), €1,55 (gebeld worden) en 75 cent (SMS). Vodafone rekent je €1,95 (bellen), €1,50 (gebeld worden) en 55 cent (SMS).

In Zuid Afrika kun je het beste bellen met een KPN abonnement, mits je gebruik maakt van het netwerk van MTN-SA. Bellen naar Nederland kost dan slechts 79 cent per minuut (i.p.v. €2 op het Vodacom netwerk), gebeld worden 49 cent per minuut (i.p.v. €1,55). Een SMSje sturen kost altijd 75 cent. T-Mobile en Vodafone zijn de duurdere opties in Zuid Afrika. Bij T-Mobile kost bellen namelijk €2,25 per minuut, gebeld worden €1,00 per minuut en een SMSje 50 cent. Vodafone rekent in Zuid Afrika respectievelijk €1,95 (bellen), €1,50 (gebeld worden) en 55 cent (SMS).

Het laatste voorbeeld, voordat jullie dol worden van al die cijfertjes ;-), is de VS. Opvallend is dat T-Mobile, die daar toch een eigen netwerk hebben niet altijd de goedkoopste optie blijkt te zijn. Wel als je gebeld wordt en bij het sturen van een SMSje, maar bellen vanuit de VS is voor KPN klanten net iets goedkoper. Vodafone is om te bellen en gebeld te worden verreweg het duurste alternatief. De KPN tarieven: €1,15 (bellen), €0,95 (gebeld worden) en 75ct (SMS). T-Mobile tarieven: €1,25 (bellen), €0,75 (gebeld worden) en 50ct (SMS). Vodafone tarieven: €1,30 (bellen), €1,30 (gebeld worden) en 55ct (SMS).

Zoals gezegd, ga je naar een land buiten de EU en de 'voordeelnetwerken', dan kan het doen van wat vooronderzoek zeker geld opleveren. Natuurlijk gaat niemand van provider veranderen vanwege twee of drie weken vakantie, maar je zou wel een van de andere opties kunnen overwegen (telefoonkaarten, Skype, lokale SIM-kaart).

Ow ja, Mobiel Internetten en je Email ophalen op exotische bestemmingen? Dat kun je maar beter niet doen. De tarieven voor internationaal mobiel dataverkeer (datroaming) liggen vanaf 1 Juli binnen de EU weliswaar (deels) aan banden, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld. KPN rekent per MB bedragen die uiteen kunnen lopen van €5,95 (als je hier ook een mobiel internet abonnement hebt) tot €19,87 (als je dat niet hebt). Heb je een BlackBerry van KPN met Surf&Mail abonnement dan kost 1MB zelfs €29,75. Ronduit belachelijke tarieven dus. T-Mobile is voor je BlackBerry fors goedkoper, €8,93 per MB, maar rekent voor de andere klanten standaard €10 per MB. Vodafone heeft één vast tarief voor dataroaming in landen buiten haar (Passport gebied): 15 Euro per MB.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het gebruik van Navigatie software waarbij de kaart-info online (via het mobiele netwerk) opgehaald wordt. Denk aan Nokia- en/of Google Maps oplossingen. Wanneer je daarmee naar je vakantiebestemming rijdt dan had je voor het bedrag dat je achteraf aan je provider moet betalen beter een (of twee ;-) TomTom's kunnen kopen. Niet gebruiken of ervoor zorgen dat de kaart-info op je mobiele telefoon staat zodat je die kosten in ieder geval vermijdt.

Tot slot: Natuurlijk gelden de aloude tips zoals het uitzetten van je Voicemail en SMS-en in plaats van bellen (zeker met de nieuwe tarieven binnen de EU) ook nog steeds. Ook het kopen van telefoonkaarten voor het vaste net kunnen flink goedkoper zijn dan mobiel bellen. Helaas is het vaak juist de gemakzucht en het niet in de rij willen staan voor die ene telefooncel op de camping die ervoor zorgt dat we ook in het buitenland snel even naar ons mobieltje grijpen ;-)