Reviews
12 september 2017 - Ron Smeets

LG G6: Drie maanden na onthulling pas écht interessant Met dank aan de nieuwe prijs-kwaliteit verhouding

De LG G6 is de zesde high-end smartphone van de in 2011 voor het eerst gelanceerde LG G-series. Om maar meteen met de deur in huis te vallen is de G6 na de G4 ook weer de eerste echt interessante smartphone uit die serie. De LG G5, die in 2016 gepresenteerd werd, was door zijn modulaire ontwerp niet alleen foeilelijk maar ook een regelrechte flop. Het zal dus niemand verbazen dat de Koreaanse fabrikant een jaar later het modulaire design alweer vaarwel gezegd heeft. Het is misschien wat kort door de bocht, maar door de focus op modulair design, voor de LG G5 dus, lijkt de fabrikant wel een achterstand opgelopen te hebben op de concurrentie. Daardoor is de LG G6 in mijn ogen pas nu, ruim vier maanden na de winkellancering écht een interessant toestel geworden. Die bewering vereist natuurlijk wel enige uitleg. Die geef ik in onderstaande videoreview van het toestel.

Het kan nóg goedkoper!
Tsja, de veel beter geworden prijs-kwaliteit verhouding van de LG G6 is een heel groot voordeel van deze smartphone in vergelijking met de meeste van zijn concurrenten. En zoals je misschien bij het bekijken van de video al opgemerkt hebt is de laagste prijs van de G6 tussen de opnames, toen ik nog een bedrag van 479 euro noemde, en het live gaan alweer 30 euro gedaald. Wil je 200 euro, of nog meer, extra betalen voor een gebogen scherm of een iOS toestel? Dat is iets dat iedereen zelf zal moeten besluiten, maar ik zou het wel weten als ik maximaal 500 euro wilde, of kon, uitgeven voor een nieuwe smartphone. De reden dat de LG G6 zo snel in prijs daalt heeft niet zo zeer te maken met de kwaliteit van het toestel. Ja, het is, zoals gezegd, een ietwat ouderwets ogend toestel omdat de randen aan de zijkanten nog niet weggewerkt zijn met de introductie van een zogenoemd edge-to-edge scherm en hij ook geen gebogen display heeft. De LG G6 heeft daarentegen wel de ultra dunne randen aan de boven en onderzijde van het scherm zoals we dat ook van de populaire Samsung’s kennen. Het is bovendien een feature die we de komende weken en maanden bij steeds meer smartphones zullen gaan zien.

Adieu modulair design!
Het valt natuurlijk meteen op dat LG bij de G6 niet meer gekozen heeft voor het modulaire design waarvan de fabrikant een jaar eerder, met de G5, nog van dacht dat dit dé nieuwe hype zou worden. In de praktijk bleek dat de misser van het jaar. De losse modules werden nauwelijks verkocht en bij het vervangen ervan kreeg je soms de indruk dat het toestel, en dan met name de accu, door midden zou breken. Met andere woorden, het was geen echt gebruiksvriendelijk systeem. Toch heeft LG de G6 in eerste instantie ook als een modulair toestel ontwikkeld. Pas zes maanden voor de introductie, toen wel duidelijk was dat het modulaire design van LG's G5 een flop was, werd besloten het modulaire design bij de G6 alweer te laten varen. Die achterstand, zo bevestigde LG ook, heeft ervoor gezorgd dat de fabrikant concessies moest doen in zowel het ontwerp als de specs van de G6. Heel erg veel merk je daar niet van overigens. 

Duo camera met ‘standaard’ en panorama objectief
LG heeft ervoor gekozen om, net als bij de G5, een duo camera in het toestel te verwerken met een standaard en een panorama lens. Die laatste is, vooral ook binnen zoals je op onderstaande foto kunt zien, erg handig voor het fotograferen van, bijvoorbeeld, een woonkamer of een grote groep mensen. Dankzijn groothoek lens van 125 graden hoef je dan niet meters achteruit te lopen, als dat al kan. Klein nadeel is wel dat de standaard camera, met een hoek van 71 graden, krapper bemeten is dan die van de concurrerende toestellen. Helemaal onderaan staat ter vergelijk een afbeelding die ik met de HTC U11 camera en LG G6 gekiekt heb. De verschillen tussen de standaard camera van de G6 en die van zijn concurrent zijn duidelijk zichtbaar. In beide gevallen heb ik gekozen voor foto’s in 16:9 formaat. De LG kan ook foto’s maken met een verhouding van 18:9, maar dat zou een scheef vergelijk geven. Overigens schakelt de duo camera van de G6 automatisch tussen de standaard en panorama lens wanneer je in- of uitzoomt. Een extra gimmick van de camera is dat je vierkante foto’s kunt maken, voor Instagram bijvoorbeeld. 

Goed en slecht
De LG G6 heeft zoals bijna alle smartphones natuurlijk positieve en negatieve punten. Echt slechte smartphones worden overigens niet meer gemaakt en dat geldt ook voor de LG G6. Zelf was is onder de indruk van het degelijke ontwerp en design van het toestel. De metal look achterzijde is ook een heel stuk minder gevoelig voor vingerafdrukken dan de glazen Galaxy’s en de spiegelende HTC U11. Je hebt bij de G6 niet het gevoel dat je continu een doekje erbij moet pakken als je hem even in je handen gehouden hebt. Ook positief vind ik de rechte randen. Die zijn onder andere een direct gevolg van het feit dat LG de G6 niet uitgerust heeft met een aan de zijkanten gebogen scherm, maar ze zorgen er wel voor dat het toestel stevig in de hand ligt. Ik was, en ben, ook al jaren een liefhebber van het Xperia design. Een kwestie van smaak en misschien niet heel modern meer, maar toch. Zoals ik in de video ook al aangaf heeft de LG G6 zowel een USB Type C connector als een 3.5mm audio aansluiting voor headsets. Niks mis mee. Minder vind ik het ontbreken van de door LG ooit geïntroduceerde volume-bedieningsknoppen aan de achterzijde van het toestel, maar ik kan wel begrijpen waarom LG daartoe heeft moeten besluiten. Vorig jaar, bij de G5, had dat alles te maken met het modulaire design. Aangezien de Koreanen daar bij de G6 van afgestapt zijn zou je hebben mogen verwachten dat de bedieningsknoppen op de achterzijde een comeback gingen maken. Echter, het langwerpige (18:9) design van het toestel maken dat die knoppen dan wel een stuk lager geplaatst zouden moeten worden om ze voor de vingers goed bereikbaar te maken. En dan kwam LG mogelijk in de knoop met andere onderdelen zoals de accu.