Nieuws
02 augustus 2019 - Luc Meijs

Kwartaalcijfers Q2 2019 Huawei ziet wederom stijging, LG Sony Apple en Samsung zien daling

Alle fabrikanten hebben hun financiële resultaten van het tweede kwartaal van 2019 naar buiten gebracht. Sommige fabrikanten blijven moeite hebben op de smartphonemarkt en anderen profiteren juist van de omstandigheden ondanks tegenslagen. Sancties vanuit de VS houden Huawei blijkbaar niet tegen in hun groei op de totale smartphonemarkt. Fabrikanten als LG, Sony en Samsung hebben een iets moeilijker kwartaal achter de rug met flinke dalingen in zowel omzet als aantal verkopen.
 

Samsung
 
De Koreaanse fabrikant presenteerde recentelijk zijn kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van dit jaar. Wederom zien we hier geen positieve grafieken of cijfers, de nog steeds regerend kampioen op gebied van smartphones lijdt onder de lage prijzen op de chipmarkt en een steeds agressiever geprijsde smartphonemarkt. De omzet van Samsung op de chipmarkt daalde met maar liefst 71%, de totale omzet daalde met 56%. Volgens het rapport van Reuters is deze daling te herleiden naar de handelsoorlogen die momenteel nog gevoerd worden, tussen de VS en China en tevens die tussen Japan en Zuid-Korea. Japan levert een aantal onderdelen aan Samsung, echter legde het land handelsrestricties op aan hun Koreaanse buren waardoor de productie van sommige apparaten vertraging opliep. De midrange smartphones van Samsung zagen wel een stijging in populariteit en verkoopaantallen. De A-serie blijkt een zeer geslaagd product, echter geeft de fabrikant aan dat hier tegenover de tegenvallende verkopen staan van de nieuwe S10-serie. Ondanks dat de S10 in Nederland een recordaantal exemplaren verkocht mocht dit op de wereldwijde markt niet baten. Ook speelt de kleinere winstmarge per toestel een belangrijke rol in de omzetdaling.
 

Apple
 
Bij Apple daalt de smartphoneverkoop nog steeds, ook in Q2 zien we wederom een flinke daling. Hoewel Apple zelf geen exacte cijfers bekendmaakte kregen we deze wel via onderzoeksbureau IDC te zien. Hierin staat dat de verkoop van iPhones 30% lager ligt dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Plek twee van de wereld heeft het bedrijf moeten inleveren aan hun Chinese concurrent en analisten gokken dat Apple een zwaar 2019 tegemoet gaat, gezien de concurrentie al met opvouwbare en 5G devices op de markt komen. De iPad- divisie van de fabrikant zag voor het eerst in zes jaar tijd wel een flinke stijging, de totale winst ging naar 4,87 miljard dollar. Volgens een onafhankelijk onderzoek zegt 93% van de iPad gebruikers tevreden te zijn met hun aankoop, het ziet er dus naar uit dat de 2019 iPads hun vruchten beginnen af te werpen.
 

LG life’s good?
 
De smartphonetak van LG verkeert in zwaar weer, en dat is wederom te zien aan de cijfers uit een nieuw rapport. Tegenover dezelfde periode afgelopen jaar, noteert de mobiele divisie van LG een omzetdaling van 21,3% (1,38 miljard dollar). Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar is dit weliswaar een stijging, echter geeft de fabrikant zelf aan last te hebben van de agressieve prijsstelling van andere merken. De slogan van het bedrijf reflecteert momenteel niet de gang van zaken kan men stellen. LG verwacht wel een stijging in Q3 dit jaar door de toenemende vraag naar 5G-producten. Recent bracht de fabrikant de LG G8s uit, een premium toestel met een vriendelijk prijskaartje.
 

Sony
 
Ook bij het Japanse Sony gaan de zaken niet als verwacht, de fabrikant ziet in een jaar tijd een daling van 15%. Deze daling slaat niet enkel op de mobiele divisie van de fabrikant echter op de gehele Electronics Products & Solutions afdeling. De daling van Sony komt uit op een totaal bedrag van 776 miljoen dollar. Tevens ziet de fabrikant ook een daling in verkopen en omzet bij televisies en digitale camera’s. Sony zegt zelf last te hebben van een negatieve impact van de wisselkoersen.
 

Huawei
 
Ondanks alle sancties tegen het Chinese Huawei gaat het goed met de fabrikant. Q2 2019 heeft het bedrijf een omzetstijging gerealiseerd van maar liefst 23,2% (32,2 miljard dollar). In totaal gingen er 59 miljoen toestellen over de virtuele toonbank in het eerste kwartaal waarmee de totale aantal verkochte exemplaren steeg tot 118 miljoen tot nu toe. Bij deze cijfers neemt het bedrijf ook de verkochte toestellen van hun dochteronderneming Honor mee. Chipmaker Qualcomm zag hun omzet en verkopen dalen door de groei van Huawei. Niet omdat de chips van Huawei beter zijn dan van Qualcomm maar omdat de Chinese fabrikant veel marktaandeel wegkaapte op de aziatische markt, dit van onder andere Xiaomi, Oppo en Vivo. Omdat er hier meer Huawei toestellen verkocht worden dan andere merken, worden er minder Snapdragon chipset-toestellen verkocht waardoor Qualcomm minder chips aan hun klanten verkoopt.
 
Andere fabrikanten
 
Oppo en Xiaomi hebben ook hun cijfers gedeeld voor Q2 2019 en zagen ook een daling in hun omzet. Xiaomi’s omzet daalde met 20% en verkocht slechts 11,5 miljoen toestellen. Oppo zag een daling van 18% en kwam op een totale verkoop uit van 19,9 miljoen toestellen. De cijfers van deze twee partijen hebben enkel betrekking op de Chinese markt. Het Finse Nokia zag wel een stijging van 7% met een omzet van 6,34 miljard euro. Dit is met name te danken aan de flinke groei in Noord Amerika en de groeiende vraag naar 5G apparatuur. Over HTC is vooralsnog niets bekend, het lijkt erop dat de fabrikant er geen baat bij heeft om hun cijfers te tonen aan de buitenwereld Hiermee kunnen we wel stellen dat deze fabrikant geen actieve speler meer is op de smartphone markt.