Nieuws
10 juni 2015 - Ron Smeets

Komt het nog wel goed met HTC? Beurswaarde van de Taiwanese fabrikant is in drie jaar tijd met 94% gedaald

HTC zit in de hoek waar de klappen vallen. Helaas heb ik die zin de afgelopen drie jaar al iets de vaak moeten tikken. Vlak voor het weekend stelde de Taiwanese fabrikant haat omzetprognose voor het lopende kwartaal fors naar beneden bij. Dat is ook beleggers niet ontgaan en de eerste twee dagen van deze week kelderde het aandeel HTC op de beurs van Taipei met bijna 20%, van TW$ 92,80 op vrijdag naar TW$ 75,30 aan het eind van gisteren (dinsdag). De vraag of het nog wel goed komt met HTC lijkt dus gerechtvaardigd.

Inmiddels is de beurs in Taiwan al weer enkele uren open en de koers van het aandeel HTC lijkt zich vandaag vooralsnog te stabiliseren. Dat neemt niet weg dat het kwaad natuurlijk al geschied is en kijkend naar het koersverloop, en dus de beurswaarde, van de afgelopen drie jaar dan lijkt de kans klein dat HTC deze dip snel weer te boven komt.

Op het hoogtepunt, in de lente van 2011, bereikte het aandeel HTC een waarde van TW$ 1.229. Daarna ging het eigenlijk alleen nog maar bergafwaarts, al was er in 2012 wel een kleine toen de eerste One Series, de One X, S en V, op de markt kwamen. Toen leek het nog even weer goed te komen met HTC. Helaas was dat maar van korte duur. Eind 2012 lag de koers al weer ver onder het niveau van voor die opleving. De komst van de One M7, compleet met de tegenvallende camera prestaties, reviews en ervaringen van consumenten en media zorgde voor een nieuwe dip, medio 2013. Daarna bleef de koers van HTC eigenlijk nauwelijks onveranderd rond de TW$ 150 schommelen.

Tot begin dit jaar de tegenvallende One M9 verscheen. Die zorgde in de eerste weken nadat het toestel in de winkels lag voor een volgende koersdip waarbij het aandeel HTC begin deze maand (juni 2015) onder de 'magische grens' van TW$ 100 dook. Enkele dagen later gevolgd door het volgende slecht-nieuws-bericht en koersdaling.

Op dit moment bedraagt de marktwaarde van HTC nog zo'n 62.2 miljard Taiwanese dollar. Omgerekend 1.78 miljard Euro. Op het hoogtepunt, in 2011 dus, was dat 1.02 biljoen Taiwanese dollar, ofwel 29 miljard Euro (met de huidige wisselkoers). Het komt er dus op neer dat de waarde van HTC sinds de hoogtijdagen met 94% gedaald is.

Zoals gezegd lijkt de vraag gerechtvaardigd of het nog wel goed komt met HTC en de fabrikant het eind van 2015 haalt, als zelfstandige onderneming. De kersverse nieuwe CEO, en een van de oorspronkelijke mede-oprichters van HTC, Cher Wang, beloofde onlangs dat er na de zomer een nieuw vlaggenschip smartphone gelanceerd zal worden. Of die het tij kan keren zal de tijd moeten uitwijzen. Cher en haar team zullen in ieder geval met iets bijzonders op de proppen moeten komen.

Uiteraard geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar de trend is in het geval van HTC wel duidelijk die van een neergaande spiraal. Vrijwel alle (eigenwijze) beslissingen, en daaraan gekoppelde nieuwe producten, die de Taiwanezen tussen 2011 en 2015 gemaakt hebben hebben de problemen tot dusver alleen maar erger gemaakt.

Bron (aandelenkoersen)