Nieuws
23 januari 2019 - Luc Meijs

Is de Honor View 20 het ultieme cameratoestel? Eerste smartphone met in screen camera voor Europese markt

In Parijs is de Honor View 20 officieel gepresenteerd. Het toestel is een primeur voor de Europese consument op twee gebieden. Het is ‘s werelds eerste smartphone met een 48 megapixel camera (dankzij de Sony IMX586 sensor) én het is de eerste commerciële smartphone met een in screen selfiecamera in Europa. Voor iedereen die graag foto’s en selfies maakt lijkt dit de ultieme smartphone op dit moment. Het toestel is eind januari 2019 in de kleuren zwart en blauw beschikbaar voor de Nederlandse markt. De adviesprijs voor het toestel is 549 euro.

Honor my world
 
De nieuwe slogan van Honor luidt: “Honor my world”. Het Chinese bedrijf heeft zijn marktstrategie overhoop gegooid en hun logo plus slogan aangepast om zich zo meer te distantiëren van het moederbedrijf, Huawei. De Honor View 20 is hun eerste high end smartphone van 2019 met spraakmakende features zoals 48 megapixel camera en in screen selfie-camera. Het toestel heeft een compleet nieuw 6.4 inch IPS LCD All-View-display in combinatie met het cameragat, hiermee bereikt het toestel een screen to body ratio van 91.8%. Voor de consument die niets van de standaard notch moet hebben, is dit wellicht een eleganter alternatief. Het toestel beschikt over een apart kleurschema waardoor, afhankelijk van de lichtinval op de achterkant, een vloeiende V duidelijk zichtbaar is aan deze achterzijde. De camera is de echte hoofdattractie van dit toestel, deze maakt gebruik van een zogenoemde Quad Bayer-technologie. Hiermee worden alle pixels samengedrukt om zo uiteindelijk een ultra scherpe 12 megapixel foto te creëren.
 

De Honor View 20 wordt aangedreven door de reeds bekende 7mm Kirin 980 AI-chipset. De View 20 is verder voorzien van een 4000 mAh accu, genoeg om de dag door te komen zonder bij te laden. Het toestel beschikt over USB-C fast charging van 22,5W, ofwel 55% batterij in ongeveer 30 minuten. Er zit, afhankelijk van welke uitvoering, 6 of 8 GB werkgeheugen in het toestel met een totale interne opslagcapaciteit van 128 GB. Dit geheugen is helaas niet uitbreidbaar. De View 20 draait op Android 9 Pie met daaroverheen de eigen Magic-UI interface.

Honor, of toch Huawei?
 
Het merk Honor is relatief onbekend en zeker nog niet populair in Nederland. Echter is het bedrijf onderdeel van een veel bekendere groep, namelijk Huawei. Tot op heden was onderscheid tussen de twee fabrikanten ver te zoeken, met als recent voorbeeld de Huawei P Smart 2019 en de Honor 10 Lite. Twee toestellen in een nagenoeg identiek jasje en interieur. Toch betaal je voor de Honor 10 Lite een paar tientjes minder, hoe kan dit? Volgens Honor worden er flink wat kosten bespaard door toestellen enkel online aan te bieden, hiermee rechtvaardigt het dochterbedrjif het prijsverschil tussen de twee voorbeelden. Volgens Honor zijn ze vanaf dit jaar echter onafhankelijk van Huawei op de smartphonemarkt en hiermee in staat om zelf een nieuw pad in te slaan op het gebied van innovatie en techniek. Vooralsnog zien we echter nog steeds enkel de techniek die al reeds gebruikt wordt bij de Huawei toestellen. Met de View 20 lijkt het wel alsof de rollen worden omgedraaid. Honor experimenteert met bijvoorbeeld een TOF sensor (3D diepte sensor) in hun camera en lanceert ‘s werelds eerste smartphone met een in screen selfie-camera voor Europa. Wellicht is Honor momenteel het testplatform voor Huawei, zodat het moederbedrijf kan afwachten en inspelen op de manier waarop de consument reageert op dit soort nieuwe trends zoals het ‘’cameragat’’.
 

Honor heeft ons voorzien van een Phantom Blue testexemplaar. We zullen binnenkort een uitgebreide review over de camera en het toestel in zijn algemeen plaatsen, so keep View-ing!