Nieuws
03 april 2019 - Luc Meijs

iPhones in 2019: alles, behalve spannend … ... maar het is nog geen september

Het septemberevent van Apple staat nog lang niet voor onze deur, zoals elk jaar zijn er echter weer wat zaken “uitgelekt”. Eerder werd erover gesproken dat de Amerikaanse fabrikant zou afstappen van hun LCD panelen en de overstap maakt naar een volledige OLED line up. Een ander “lek” meldt nu dat het schermformaat van het nieuwe topmodel groter dan ooit zal worden. De overige twee modellen zullen juist weer in formaat krimpen. Dit zal de kosten van de nieuwe modellen niet terugdringen, is de voorlopige conclusie. Gaan we net als de Koreaanse concurrent weer een stevige prijsverhoging zien of kan Apple dit jaar verrassend uit de hoek komen met een compleet nieuw design én prijskaartje?
 
Big Brother
 
De huidige line up van Apple betreft de iPhone XS Max met een OLED scherm van 6.5 inch, de iPhone XS met een OLED scherm van 5.8 inch en de iPhone XR met een 6.1 inch LCD display. De aankomende modellen van Apple zullen dus elk over een OLED scherm beschikken, zelfs het nieuwe ‘’budget’’ model. De nieuwe XR zal volgens geruchten ietsjes krimpen in formaat, van 6.1 inch naar 6.06 inch. De iPhone XS zal van 5.8 inch naar 5.42 inch krimpen maar de grote broer, de iPhone XS Max, zal van 6.5 inch naar een beeldschermformaat van 6.67 inch groeien. Er wordt ook aangegeven dat het goed mogelijk is dat het nieuwe 5.42 inch model een compleet nieuwe iPhone wordt en dat deze variant de XR zal gaan vervangen. Ook zal dit model gebruikmaken van een LG of Samsung OLED display waardoor de kosten teruggedrongen kunnen worden. Of dit in verkoopprijs zal reflecteren is nog maar de vraag. Op basis van deze gegevens en ervan uitgaande dat Apple het design al vele jaren lang nooit drastisch omgooit, zal de reveal van de nieuwe iPhones alles behalve spannend worden. Tenzij het prijskaartje ons gaat verbazen/verrassen. Maar …
 

Verwachtingen
 
Eerder schreven we al een artikel over een uitgelekte design render van de nieuwe iPhone, dat Apple met een triple camera setup zou komen in een wel heel aparte asymmetrische uitvoering. Deze camera unit heeft een beetje weg van de reeds bekende Mate serie van Huawei. Echter bevindt dit zich op een andere plek achterop het toestel en is een stuk minder aangenaam om naar te kijken. Recente leaks tonen wederom dat de fabrikant dit type design in ieder geval overweegt.
 

Buiten deze aparte render verscheen er ook een iets meer symmetrische mogelijkheid voor de nieuwe camera setup van de aankomende modellen. Deze module lijkt juist weer op die van de Razer Phone 2, een glazen achterkant met mooi symmetrisch bovenin gecentreerde de cameramodule.
 

Zekerheid bieden deze renders natuurlijk niet, dus neem dit vooral met een grote korrel zout. Echter laat het zien dat Apple actief onderzoekt om qua uiterlijk iets te veranderen. Elke gelekte render houdt tot nu toe helaas hetzelfde design aan sinds de iPhone 6. Spannend? Niet echt ... Zoals we echter al in de titel vermeldden, het is nog geen september en er zijn ook enkele opvallende lek- eh lichtpuntjes te melden.
 
Hoop doet leven
 
Op twitter dook recent een wel heel aparte teaser op voor de nieuwe Apple iPhones en dit bevestigt hetgeen wat wij als Mobile Cowboys heeeeeeel graag zouden zien.
 
We kennen deze look al van de nieuwe iPad Pro’s, echter zou het de nieuwe iPhones in onze opinie absoluut niet misstaan. Sterker nog, stel Apple kan dit waarmaken en brengt een dergelijk strak design uit met features als een triple camera setup, 120Hz display, USB-C en een inscreen vingerafdrukscanner bijvoorbeeld, dan wordt 2019 alsnog een verrassend jaar. Ik ga zelfs zo ver om te zeggen dat dit wel eens het eerste echte revolutionaire model zou zijn sinds de eerste iPhone in het Jobs tijdperk. Maar … het is nog geen september!
 
Nogmaals, neem dit alles met een grove korrel zout. Het iPhone event is nog een geruime tijd van ons verwijderd en we kunnen tot dan enkel speculeren op basis van geruchten en eventueel gelekte informatie. Persoonlijk kijk ik wederom uit naar het event eind dit jaar en naar waarmee Apple ons gaat verrassen. Zelf hoop ik dat de revolutionaire fabrikant weer eens met een winnaar komt. September, nog maar 5 maandjes …