Nieuws
23 april 2019 - Luc Meijs

Huawei wederom in slecht daglicht geplaatst door onderzoeksrapport Is de Chinese telecomgigant dan toch een staatsbedrijf?

Een recent rapport van de George Washington University Law School en Fulbright University Vietnam, toont aan dat de Chinese telecomgigant nog wel eens kon liegen over zijn bedrijfsstructuur en wie nu daadwerkelijk de eigenaar hiervan is. Huawei heeft in hun afgelopen jaarrapport aangegeven in handen te zijn van hun eigen medewerkers door de implementatie van een werknemersparticipatieregeling bestaande uit 96.768 werknemende aandeelhouders. Volgens de fabrikant is deze regeling beperkt tot hun eigen werknemers en speelt geen enkele overheid of externe organisatie een rol in hun bedrijfsstructuur of bedrijfsaandelen. Ook het stukje spionage vanuit China is nog steeds een gevoellige kwestie, vanuit sommige landen zijn hier al maatregelen voor getroffen. Maar klopt dit wel?
 
Huawei Investment & Holding Co., Ltd
 
Volgens het bovenstaande rapport wordt een conclusie getrokken met betrekking tot het eigendom van Huawei. Hierin wordt vermeld dat het Chinese concern niet in bezit is van  hun eigen medewerkers, maar in handen is van een holding genaamd ‘Huawei Investment & Holding Co., Ltd’. Binnen deze holding is 99% eigendom van een entiteit die de ‘trade union committee’ (vakbond als het ware) wordt genoemd en is voor 1%  in handen van de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei. Het rapport licht verder toe dat er niks bekend is over de interne bestuursprocedures van deze trade union committee en dat er niet bekend is wie de leden zijn binnen dit committee of hoe deze aangesteld worden. Leden van een trade union zouden geen recht hebben op aandelen die door deze vakbond in bezit zijn, waardoor het onmogelijk is dat Huawei in handen is van hun eigen werknemers. 
 
Er wordt hierna gespeculeerd dat als deze interne regeling van eigendom naar waarheid vermeld wordt, dat Huawei feitelijk als staatseigendom gezien kan worden. Dit wordt gebaseerd op het publieke karakter van vakbonden in China en hoe deze vakbonden in het algemeen functioneren in een communistisch land. Met deze info wordt de conclusie getrokken dat wie dan ook de daadwerkelijke bezitter is van het bedrijf, dit niet de werknemers kunnen zijn.
 

Wat is waarheid?
 
Dit is en blijft nog steeds speculatie en de grote vraag natuurlijk, wat is er nu waar en wat niet? Huawei zelf blijft hameren op de incompleetheid van het verhaal en dat er geen harde bewijzen zijn met betrekking tot spionage en interne bedrijfscultuur zoals hierboven beschreven. De fabrikant probeert (om het even vanaf de andere kant te bekijken) zo transparant mogelijk te zijn met betrekking tot informatie over het in elkaar steken van hun eigenaarschap en ook over de inzage in apparatuur met betrekking tot spionage. Op de site van de Chinese telecomgigant wordt toegelicht hoe het bestuur / de vertegenwoordigers van het bedrijf worden geselecteerd en wat deze voor invloed hebben op bepaalde beslissingen voor bedrijfsaangelegenheden. Huawei is zelfs bereid om een ‘no-spy’ contract met Duitsland te tekenen om zo eventuele veiligheidszorgen weg te nemen bij potentiële klanten voor hun 5G-apparatuur.
 

Voor degene die zelf een conclusie willen trekken uit het aangeleverde rapport, kunnen het volledige document via de onderstaande link lezen.
 
Rapport
 
Ikzelf ben nog niet ervan overtuigd dat de fabrikant ons probeert te bespioneren, gezien er nog geen zwart op wit bewijzen zijn. Er is veel informatie te halen uit het gedrag van de consument op het internet, hierop kan weer ingespeeld worden met  gerichtere reclame. Dit laatste is echter niet anders dan andere megabedrijven zoals Google, Microsoft of Apple al jaren doen. In dat opzicht mag Huawei mijn data prima uitlezen, gezien dit toch al bekend is bij twee van de drie net genoemde giganten. Mocht het hele verhaal waarheid blijken en komt er boven water dat Huawei ons al jaren voorliegt, dan heeft het bedrijf flink wat uit te leggen aan consument en eventuele partners. Net als met ZTE zal er dan een fikse geldboete en strengere sancties opgelegd worden; aan zowel het bedrijf zelf als de Chinese overheid. Het merk Huawei zal simpelweg niet zomaar verdwijnen, daarvoor heeft het een te grote en sterke voetafdruk achtergelaten. Net als het Koreaanse Samsung zijn de producten van Huawei steeds meer onze huishoudens binnengedrongen, en dan heb ik het nog niet over de apparatuur van de fabrikant die al jaren in onze netwerkmasten verwerkt zit.